Even geduld...

Een stedentrip Tilburg? Een volmondig ja! Deze stad ontwikkelt zich zo snel, hier wil je zijn. Om de creativiteit te zien en ervaren, te voelen en proeven. Tilburg is er voor trendsetters, vooroplopers, levensgenieters en lekkerbekken.

Ik ga in Tilburg op pad met local Saskia, van Verrassend Tilburg en Meer. Ze kent de stad als geen ander, weet veel ins & outs, verborgen plekjes, anders dan anders verhalen en Meer. Ze neemt me mee, op de fiets, om zoveel mogelijk te kunnen zien en doen. Al snel blijkt dat ik Tilburg heb onderschat. Deze stad, die me eerder zo onaantrekkelijk leek, blijkt zich in hoog tempo te ontwikkelen tot één grote hotspot en wordt met regelmaat genoemd als een van de meest innovatieve en trendy steden van ons land. Dat laatste geldt zeker voor de Piushaven en de Spoorzone, twee stadse ontwikkelingsgebieden waar de ene na de andere hippe plek verrijst. Op culinair gebied kom je dan ook niets tekort in Tilburg. Ontdek de plekjes die ik ook ontdekt hebt en proef Tilburg.

De Piushaven

De Piushaven is een bijzonder stukje Tilburg. Het is de grootste stadshaven van Brabant, waar langs de kades grote binnenvaartschepen liggen, als museum op hun oude dag. Dat zijn niet de enige museumstukken hier aan de haven. De brug voor de deur bij Villa Pastorie wordt nog met de hand open en dicht gedraaid door een brugwachter. Elk uur.

Dit stukje historie vormt een groot contrast met alle hippe ontwikkelingen en de bedrijvigheid aan de haven. Eigentijdse horeca concepten vullen de kades. Van het moderne restaurant RAK tot stadsbrouwerij 013 en het prachtige Boot 013, stuk voor stuk adressen om te gaan ontdekken. En vergeet onderstaande tips zeker niet!

1. Bed, boot, brunch en borrel – Villa Pastorie

Is het een brasserie? Een taverne? De huiskamer van Tilburg? Noem Villa Pastorie hoe je maar wilt, zolang het maar geen horeca is. Eigenaar Michel DeNeef wilde graag een ontmoetingsplek starten, een beetje out of the box. Een plek als een thuis, gastvrij en laagdrempelig. Geen stijf horecapersoneel, niet te veel regels en deftig gedoe, maar een plek waar iedereen graag komt. Zo graag zelfs dat de buurvrouw staat te strijken in het café en elke voorbijganger even zijn of haar hand op steekt om te groeten naar Michel. Ons kent ons.

Bij Villa Pastorie kom je om te overnachten, te eten en je te laten verrassen. Kleine onverwachte extraatjes, spontaan verzonnen en vooral niet te bedacht. Is het een mooie dag? De zonnebrandcrème en DEET staan voor je klaar, inclusief smeerservice. Villa Pastorie heeft veel fijne plekjes: het terras aan het water is leuk om bootjes en mensen te kijken, in de binnentuin zit je een beetje verstopt van al het geroezemoes in de stad.

Hier in de Villa is geen dag hetzelfde. Meedansen tijdens een tuinconcert, een winterwandeling met ontbijt, een boottochtje door de haven met borrel; hou ze maar in de gaten daar bij Villa Pastorie! En blijf vooral een nachtje slapen in een van de vier bijzondere kamers.

Villa Pastorie – Hoevenseweg 2, Tilburg

-> Villa Pastorie heeft een nieuwe eigenaar en naam: Villa la Vida

2. Perzisch ijs op een Perzisch tapijtje

Wanneer je bij Vittorio op het matje wordt geroepen, hoef je niet bang te zijn voor straf. Integendeel, het is een straf als je voorbij gaat aan zijn ijspaleis. Het plekje van Vittorio ligt aan de overzijde van het water bij Villa Pastorie. Het is bijzonder in alle opzichten; het is namelijk geen ‘standaard’ plek bestaande uit muren met een dak erop. Vittorio heeft een openlucht ontmoetingsplek, waar hij, weer of geen weer, mensen uitnodigt om samen te komen, samen te zijn en samen te delen. Een huisgemaakt ijsje of saffraan limonade in de zomer, koffie met appeltaart in de winter.

Vittorio is een bijzonder mens. Zijn plek draagt de naam Karvansara, ‘huis voor reizigers’. Waar je ook vandaan komt, je bent welkom. Afkomstig uit Iran verwent hij sinds 2017 zijn gasten met het lekkerste zelfgemaakte ijs: Perzisch ijs met rozenwater, saffraan, pistache en kardemom. En gitaarmuziek, een goed gesprek, een luisterend oor en af en toe een gedicht… Hier groeit liefde…

Karvansara – Havendijk, Tilburg

De Spoorzone

Op weg van de Piushaven naar de Spoorzone passeer je het centrum van Tilburg, met de grote winkelstraten, restaurants en bars. Dat stukje Tilburg mag je zelf gaan ontdekken, ik neem je graag mee naar de Spoorzone. Daar waar industrieel erfgoed nieuw leven is ingeblazen en de basis is voor een moderne toekomst. Een plek waar wordt gewerkt, geleefd en genoten. Creatief, innovatief en inspirerend. Een stukje trots voor de Tilburgers, een stukje voor de rest van Nederland om jaloers op te zijn.

1. Het dak op! Bij Doloris

Wanneer je vanuit het centrum van Tilburg naar de Spoorzone fietst, passeer je Doloris. Hoewel officieel niet in De Spoorzone mag je dit plekje niet missen. Rooftopbar Doloris is nog maar net geopend en een hit in de stad! Binnen en buiten is het tof. Bestel een cocktail, zoek een plekje op het terras en geniet van het uitzicht op de Tilburgse skyline. Neem vrienden mee en proef samen van wereldse streetfood dining. Gerechten van over de hele wereld, geserveerd met een twist. Silky Tofy, Moinkballs, Mexican Sunset, Tataki… denk je nu: ‘wat?’. Snel naar Tilburg om het zelf te gaan proeven! Zorg dat je op tijd bent, zodat je vooraf nog een aperitief kunt nemen in de schommelbank.

Doloris – Spoorlaan 21, Tilburg

2. Een architectonisch hoogstandje: de LocHal

De LocHal, een afkorting voor LocomotiefHal, is genomineerd als beste bibliotheek ter wereld. Niet alleen de beste, ook op de mooiste locatie wat mij betreft. De architectuur is indrukwekkend. De voormalige spoorwerkplaats is getransformeerd tot bibliotheek. Zo ongelofelijk mooi, wat mij betreft was ‘Lokhal’ ook een goede naam geweest. Dit architectonisch hoogstandje is een lokkertje voor de stad.

De LocHal – Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

3. It ‘s all about Eve

Als je van indrukwekkende architectuur houdt, dan moet je zeker ook naar het Huis van Eve. Ook hier bij Eve zie je sporen van het treinverleden. De monumentale Polygonale Loods (uit 1938) aan de Spoorzone is de basis voor het stijlvol vormgegeven en gerenoveerde Eve met enorme raampartijen. Het terras bevindt zich op de draaias, waarop treinen de loods in werden gemanoeuvreerd. In het restaurant zelf zie je de smeerputten nog (met glas afgedekt hoor). Trouwens niet alleen voor de architectuur wil je naar Eve. Kom samen met vrienden naar het restaurant en de cocktailbar, sharing food is het principe. Eten, drinken en delen. En dat delen doe je niet alleen met je vrienden. Eve, wat staat voor ‘Eten voor Eten’, heeft als doel om van de opbrengst minimaal 100.000 maaltijden te doneren aan het World Food Programma. Kom nog eens vaker dus!

Mocht je van plan zijn om vaker te gaan, huur een van de wijnkluizen en leg je favoriete wijn of champagne vast klaar.

Eve – Burgemeester Stekelenburgplein 208, Tilburg

4. ‘Het is wat het is’: De Houtloods

‘t Mag niet mooier zijn dan het is’ vertelt de gastheer van De Houtloods ons over het interieur en de locatie. Wanneer je goed om je heen kijkt, zie je ruw beton, zware metalen balken en stoere buizen. Onbewerkt, mooi zoals het is, mooi van eenvoud.

En verrukkelijk! Hier in het oudste gebouw van de Spoorzone, daterend uit 1867, staan in de keuken koks die weten wat lekker is. Afkomstig uit sterrenkeukens koken ze nu de sterren van de hemel in de grote open keuken, het centrale middelpunt van de Houtloods. En dat blijft niet ongemerkt. Inmiddels ‘beloond’ met een Bib Gourmand vind je hier een van de beste keukens van Tilburg, die zich onderscheid door te werken met smaken die elkaar opvolgen i.p.v. gangen. Een favoriet!

De Houtloods – Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

5. Eetbar De Wagon: instappen maar!

Van dezelfde eigenaar als de Houtloods is Eetbar De Wagon. Zorg dat je op tijd bent, anders mis je de trein! Eetbar de Wagon ligt aan het spoor, in de Spoorzone en heeft een leuk terras op het perron. Wanneer je een tafel gereserveerd hebt, moet je op tijd instappen en je treinkaartje laten zien. Niet gevreesd, de Wagon rijdt niet weg. Waar je wel voor moet vrezen? Bij Eetbar de Wagon ontsporen ze graag, schrik dus niet van een beetje afwijkende creativiteit op je bord.

Eetbar de Wagon – Burgemeester Brokxlaan 1041, Tilburg

De stad uit: even trappen voor La Trappe

Als je in Tilburg bent, moet je ook een Tilburgs biertje proeven. Een kwartiertje fietsen buiten de stad ligt Bierbrouwerij de Koningshoeven, waar binnen de muren van de abdij prijswinnende biertjes worden gebrouwen. La Trappe Tripel is zelfs verkozen tot beste bier van Nederland! Dat bewijst dat bier brouwen niet zomaar wat brouwwerk is en al helemaal niet bij de Koningshoeven. De bieren van La Trappe worden gemaakt volgens de volgende 3 principes:

1. Altijd en alleen binnen de muren van de abdij
2. Met water uit eigen bron, bereid door monniken of onder toeziend oog van een monnik
3. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel

La Trappe is bier met een hart, ‘t bier van werken en bidden; het bier van de stilte. Proef de stilte tijdens een rondleiding door de brouwerij, waarbij je uitleg krijgt van gewas tot glas, en schuif daarna aan in het Proeflokaal. Voor een bierproeverij of voor koffie, lunch, borrel.

Ook als je geen bierliefhebber bent, fiets toch naar de Koningshoeven. De abdij, het Proeflokaal en de brouwerij liggen prachtig! De moeite waard om te gaan kijken.

La Trappe – Eindhovenseweg 3, Berkel Enschot

De onbetwiste nr. 1: Restaurant Monarh

Al deze tips waren slechts een voorproefje van wat je te wachten staat als je gaat dineren bij Restaurant Monarh, een van de 21 sterrenrestaurants in Brabant. In 2019 een Michelinster ontvangen, als eerste restaurant in Tilburg. De Tilburgers zijn trots op de Spoorzone en misschien wel net zo trots op deze eerste ster.

Heb je iets te vieren? Wil je een avond om nooit te vergeten? Laat de heren van Monarh je in de watten leggen en proef, beleef en verwonder. Zwevende amuses, dampende desserts; de tongstrelende gerechten zijn oogstrelend! Sprakeloosheid is wat rest…

Restaurant Monarh – Bredaseweg 204-08, Tilburg
(4-gangen diner Menu du Chef vanaf € 68,-)

Handig om te weten voor je stedentrip Tilburg:

Loopt het water je in je mond bij het lezen van deze tips? Neem van mij aan: Tilburg smaakt naar meer!

  • Blijf slapen: ik noemde al even Villa La Vida, met vier kamers een kleinschalig en persoonlijk logeeradres. In de Piushaven, beter kun je niet zitten.
  • Stadswandeling: informeer bij Saskia van Verrassend Tilburg en Meer naar de mogelijkheden, een stadswandeling is mogelijk vanaf vier personen.
  • Fietsverhuur: Guill van de Ven fietsen – Nieuwlandstraat 47, Tilburg
  • Socialsofa’s: tijdens je stedentrip even bijtanken? Laat het terras even voor wat het is, maar schuif aan op de Socialsofa. Verspreid door de stad staan deze kleurrijke banken, voorzien van mozaïek. Bedoeld om te verbinden, samen het gesprek aan te gaan en eenzaamheid te verminderen. Probeer het eens, wie wat voor bijzondere ontmoeting er ontstaat op dat buurtbankje.

Tip: plan ook een stedentrip Breda en ontdek de verschillen

Ontdek ook deze plekjes: