Even geduld...

Hotel De Wereld, bekend als het ‘Hotel van de Vrijheid’, is een icoon in de stad Wageningen. Velen weten dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de onderhandelingen voor de vrede hier bij Hotel De Wereld hebben plaatsgevonden. Maar weet je ook wat er nog meer te doen is in Wageningen? Deze kleine groene stad verdient meer aandacht. Reserveer gerust een nachtje (of meerdere) bij Hotel De Wereld om te ontdekken wat deze stad, omringd door groen, jarenlang zo goed verborgen heeft weten te houden. Tijd om Wageningen voor te stellen aan het grote publiek.

Wageningen is misschien niet zo groots als andere steden, toch is er veel te zien, doen en beleven. Een paar dagen in en rond de stad zijn snel gevuld. Wageningen staat bekend als Stad van de Vrijheid en is daarnaast een groene stad en studentenstad. Een stad waar innovaties op het gebied van duurzaamheid, voeding en gezondheid aan de orde van de dag zijn. Een wereldstad in zakformaat, voor degenen die het kleine weten te waarderen.

Bijzonder overnachten bij Hotel de Wereld

Hotel de Wereld is een van de bekendste hotels van Nederland. Dit Hotel van de Vrijheid staat in het centrum van Wageningen, aan het 5 Mei Plein. Met zijn indrukwekkende geschiedenis, ligging in de stad, de Veluwe als achter- en de Betuwe als voortuin, is dit een comfortabel hotel voor een paar afwisselende dagen weg.

Vrijheid, verwennen en Veluwe

Bij Hotel de Wereld draait alles om de ‘3 V’s’: Vrijheid, Verwennerij en Veluwe. In dit hotel werd in mei 1945 de macht van de Duitsers overgedragen aan de geallieerden/bevrijders. Ook vandaag de dag wordt er nog aandacht besteed aan dit belangrijke historische moment. Én aan de vrijheid. Zo zijn de 17 kamers vernoemd naar bekende vrijheidsstrijders, zoals Aletta Jacobs, Florence Nightingale en Martin Luther King. Elke hotelkamer vertelt een eigen verhaal. De grote capitulatiezaal is tegenwoordig een gezellige lounge met aangrenzend een serre waar je de hele dag door welkom bent. Of je nu komt voor een langer verblijf óf alleen even binnen wilt lopen om een kijkje te nemen in dit icoon van de vrijheid: je bent altijd welkom!

Reserveer een plekje voor het diner in restaurant LEV. @ De Wereld. Naast de lounge, de serre en het mooie terras aan het 5 Mei Plein vind je in Hotel de Wereld ook het restaurant LEV. Kom dineren en laat je een avond in de watten leggen met verrassend lekkers van LEV. LEV is een beetje stoer, eigenzinnig, oprecht en gastvrij. Proef de mooie gerechten (met bijpassende wijnen), waarbij zoveel mogelijk streekproducten worden gebruikt van lokale helden als Bio Boerderij de Hoge Born, Grebbeveld Schapen & Zo, Stadsbrouwerij Wageningen (van het bierbostel wordt brood gemaakt voor LEV.) en Eetbare Tuinen. Vers, puur, ongecompliceerd en uit het seizoen.

Wat is er te doen in Wageningen?

Wageningen is een oude vestingstad, die je het beste leert kennen tijdens een stadswandeling. Start op de Markt en wandel door de historische binnenstad, langs de stadsgracht van Wageningen en delen van de Middeleeuwse stadsmuur. Loop langs de Theekoepel, leerlooierhuisjes aan het Spijk en door het Torckpark. Over de Grebbedijk bereik je de voet van de Wageningse Berg, die je via een mooi traject over het Bergpad beklimt. Daar wacht het Belmonte Arboretum, in elk jaargetijde prachtig. De rododendrons staan tot in de verre omtrek bekend! Wanneer je een mooie wandeling door het Arboretum maakt, kom je ook zeker bij Beeldengalerij Het Depot terecht, een museum voor hedendaagse beeldhouwkunst met zowel permanente tentoonstellingen als wisselende exposities (toegang gratis).

Niet te missen adressen in Wageningen

Uiteraard heb ik weer een paar bijzondere plekjes voor je ontdekt. Om neer te strijken als je aan het winkelen bent, om de dag te beginnen met de lekkerste koffie van de stad, om een terrasje te pikken, te lunchen of om op adem te komen na een struintocht door de uiterwaarden.

Tip 1: Caffè Tola – Een beetje verstopt, maar wel op een heel leuk plekje in de stad. In een zijstraatje van de Markt vind je deze knusse espressobar met een terras waarop je je voor even in het buitenland waant. Voor een tussenstop met huisgemaakte vega(n) taartjes en tosti’s. (Kapelstraat 2a)

Tip 2: Columbus koffie thee en kookwinkel – Zeg koffie, thee en chocolade en je weet dat je hier naar toe moet. Voor de lekkerste koffie van de stad, het mooie interieur en producten waarbij kwaliteit voorop staat. Kookboeken, olijfolie, taart… favoriet in Wageningen! (Junusstraat 27a)

Tip 3: JOOS Conceptstore – wonen, lifestyle en mode. Bij JOOS vind je prachtige cadeau’s en producten op het gebied van verzorging, stationary, sieraden, tafelen, koken en wonen. (Hoogstraat 6)

Tip 4: Imagine – Kunst, boeken, design en koffie. Die koffie drink je het liefst in de verborgen tuin, een stadsoase! (Bergstraat 26)

Tip 5: PROOST! – Borrelbar en loungeplek in een eeuwenoude stadsboerderij aan het 5 Mei Plein, met een prachtige binnentuin. Voor een zomerse cocktail of een proeverij van de Wageningse bieren die speciaal voor PROOST! gemaakt zijn. (5 Mei plein 13)

Groen Wageningen, een stad omringd door natuur

Wageningen is een groene stad, in meerdere opzichten. In 2018 werd de stad al verkozen tot groenste stad van Nederland. Duurzaam en met veel groene zones in de vorm van stadsparken, het Arboretum, de aangrenzende uiterwaarden en de tuinen van Het Depot. Niet alleen in de stad zelf is het, door het groene karakter, aangenaam vertoeven. Wageningen wordt aan alle kanten omringd door groen: door prachtige natuurgebieden, uiterwaarden en de Rijn. Natuur is hier altijd dichtbij!

Aan welke kant je Wageningen ook verlaat, je stapt/fietst of rijdt natuur binnen. Ga met het pontje de Rijn over en je staat in de Betuwe. Volg de dijk langs de Rijn richting Rhenen en je passeert natuurgebied De Blauwe Kamer om uiteindelijk terecht te komen op de bosrijke Grebbeberg. Tussen Wageningen, Rhenen, Veenendaal en ligt het Binnenveld, een agrarisch cultuurlandschap met natuurgebieden als de Achterbergse Hooilanden, de Blauwe Hel en de Bennenkomse Meent. Verlaat je de stad richting Bennekom, dan rijd je via de bossen van de Nederveluwe naar Ede met de Ginkelse Heide. Aan de voet van Wageningse Berg ligt het Renkums Beekdal met bossen, beekjes en lange lanen. Ga je richting Arnhem, dan kom je langs uiterwaarden in de bossen bij Doorwerth en Oosterbeek terecht.

Je leest het al: Wageningen is voor wandel- en fietsliefhebbers de perfecte uitvalsbasis. Met het comfortabele Hotel De Wereld als start- en eindpunt kun je hier meerdere dagen op pad en elke keer verrast worden door iets nieuws. Een paar suggesties:

  • Wandel over een van de Klompenpaden, het Wageningse Engpad (13 km), het Nederrijnsepad (27 km) of het Hartensepad (14 km).
  • Liever een meerdaagse wandeltocht? Het Pad van de Vrijheid laat je wandelen in de sporen van de bevrijding (perfect passend bij je verblijf bij Hotel de Wereld).
  • Over de flanken van de Wageningse Berg loopt het Bergpad, een ‘trappenwandeling’ met prachtige vergezichten over de Rijn en de uiterwaarden.
  • De Wageningse Wandeling vanuit Hotel de Wereld brengt je in 7 of 13 km vanuit de stad over de Grebbedijk naar de uiterwaarden met bloemrijke velden, sloten en strandjes aan de oever van de Rijn. Vervolgens door het Renkums Beekdal, het bos en over de Wageningse Berg terug naar het hotel.

Fietsen over de Veluwe

Ga de (Neder)Veluwe ontdekken op de fiets. Bij Hotel de Wereld zijn elektrische fietsen te huur. Ik heb een mooie route voor je uitgestippeld. Noteer deze knooppunten en je rijdt een afwisselende tocht met leuke tussenstops: 80 – 35 – 17- 89 – 88 – 66 – 65 – 64 – 63 – 12 – 85 – 34- 87 – 7 – 82 – 11 – 97 – 41 – 80 (40 kilometer). Onthoud deze tussenstops:

  • Start bij het Belmonte Arboretum in Wageningen, op de aanrijroute vanuit Hotel de Wereld naar knooppunt 80. Maak een rondwandeling door het park, bewonder het weidse uitzicht over de Rijn en de Betuwe en drink een kopje koffie bij de T-tuin.
  • Door de bossen rijd je langs Bennekom naar Ede, waar je de stad binnenkomt bij het Kazerneterrein. Hier moet je even een stukje van de route afwijken (na knooppunt 66) voor een bezoek aan Joris Brood op de Mauritskazerne, een natuurbakkerij met zuurdesembrood. Voor een kop koffie met lekkers of een lunch met stoere boterhammen.
  • Je vervolgt de route dwars over de Ginkelse Heide, langs heidevelden en door de bossen naar Boerderij theeschenkerij Mossel (klein stukje voorbij knooppunt 63). Een aangename tussenstop.
  • Het traject tussen 63 en 12 slingert door de bossen, afgewisseld met heide, en is adembenemend mooi! Rijd niet te hard, hier wil je echt bewust genieten. Bij knooppunt 12 passeer je de Planken Wambuis, een nostalgische herberg in een moderne jas.
  • Tuinliefhebbers opgelet: tussen knooppunt 34 en 87 ligt Kwekerij de Boschhoeve, met een pluktuin en theeschenkerij. Sla tussen 11 en 41 nog even af naar de Ommuurde Tuin, de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in het Renkums beekdal. Kun je er geen genoeg van krijgen? Vlakbij je eindpunt liggen het Wagenings Wijngoed, een biologische wijngaard en Pluktuin de Bosrand: pluk fruit, bloemen of kruiden voor een vers kopje thee.

Tip voor als je met kinderen de route volgt: maak een tussenstop in het Renkums Beekdal en volg het Kabouterpad van 1000 stapjes (vlak voor knooppunt 11).

Een stedentrip naar Wageningen?

Zin gekregen om een paar dagen de NederVeluwe te gaan verkennen? Om te ontdekken wat Wageningen te bieden heeft?

Bekijk de actuele beschikbaarheid en arrangementen bij Hotel de Wereld.





Ontdek ook deze plekjes: