Even geduld...

Zierikzee is een stadje in Zeeland, op Schouwen-Duiveland. Een kleine stad rijk aan monumenten, er zijn er ruim 500! Tussen al dat historisch moois vind je ook tal van leuke winkels en restaurants. In de zomer is het heerlijk toeven op één van de terrassen op het Havenplein. Ga je mee langs onze ontdekkingen? Zierikzee in 6 tips:

1. Nobel specialiteiten

Organiseer je een borrel? Loop dan tijdens je bezoek bij specialiteitenzaak Nobel naar binnen. Ik weet zeker dat je met volle tassen de zaak weer uitgaat. Naast mooie wijnen koop je er heerlijke hapjes om je borrel te laten slagen. Denk aan verse worsten,  tapas, olijven, dippers, verfijnde olijfoliën uit het vat en nog veel meer lekkers om je vingers bij af te likken. Ook is de keuze aan Hollandse en buitenlandse kazen is groot. Schaf ook een potje TonS mosterd aan; deze wordt in de regio gemaakt. Het is een pure mosterd zonder toegevoegde  geur- kleur en smaakstoffen en volledig gemaakt door middel van 100% zonne-energie. We love it!

Nobel Specialiteiten – Lange Nobelstraat 4, Zierikzee

2. Deli Roekoekoe

Bij Roekoekoe staat er wekelijks een ander menu op de kaart; een mooie reden om er regelmatig heen te gaan. Ontbijt, lunch, diner of liever iets meenemen? Dat kan ook! Een paradijs voor vegetariërs trouwens want bij deze hippe deli zijn ze zot op groente. Als er dan tóch iets dierlijks wordt bereid, is dat op de Big Green Egg die midden in de zaak staat. Het vlees is duurzaam en de vis altijd bijvangst want verantwoord vinden ze bij Roekoekoe heel belangrijk. En die koffie! Zo lekker heb ik nog nooit eerder koffie gedronken. Hij wordt gemaakt door een Modbar. Magic happens bij deze machine onder de bar, je ziet alleen twee taps die koffie en melk produceren. Neem er zeker een home made stuk taart bij. Puur genieten!

Roekoekoe – Melkmarkt 11, Zierikzee
Um9la29la29l

3. Platenzaak Marmur

Gek op muziek, en dan met name op vinyl, zo kun je Louis wel omschrijven. Hij runt platenzaak Marmur al een jaar of tien. Aan de muur vind je kunst die door partner Marijke is gemaakt. In de schappen staat alleen maar muziek die de eigenaars zelf mooi vinden; er bestaat zelfs een Marmur hitlijst. Er zijn originele oude platen te koop maar ook voor een remake kun je er terecht. Trek even wat tijd uit voor je bezoekje, Louis heeft veel verstand van muziek en vertelt graag een mooi verhaal over zijn favoriete muzikanten.

Omdat de zaak aardig uit zijn jasje groeit, staat er een verhuizing op de planning. De zaak gaat naar een monumentaal pand op het Havenplein. Ook de naam verandert mee: het wordt de Platenlounge. Een plek waar je niet alleen geniet van mooie muziek maar ook van een kop koffie en een goed glas wijn.

Marmur – Poststraat 20, Zierikzee
TWFybXVyMg==

4. Koffie en thee bij KoffieenT

Thee of koffie, ik vind het vaak lastig kiezen. In de ochtend doet koffie het goed, in de middag kies ik steeds vaker voor een kop thee. Ik hou van winkels waar verschillende soorten koffie en thee te koop zijn. En natuurlijk alle accessoires die daarbij horen. KoffieenT verkoopt 120 soorten thee en 80 soorten koffie, waarvan zelfs een aantal van een lokale koffiebrander, de Zeeuwse branding. Wil je er iets lekkers erbij? Kies dan de chocolade van het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken, een chocolaterie uit Middelburg.

KoffieenT – Appelmarkt 3, Zierikzee

5. Woonaccessoires, meubels en kleding van Mien Domus

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar van winkels met cadeautjes en hebbedingen krijg ik geen genoeg. Hebben, hebben, hebben! Dat roept Mien Domus ook als ik binnenkom. Overal waar je kijkt, zie je leuks. Of het nu gaat om een cadeau voor een vriendin, een verrassing voor je moeder of gewoon fijn iets voor jezelf, ik weet zeker dat je hier slaagt. Ook het assortiment wenskaarten is enorm, dus sla zeker een voorraad in voor toekomstige feestjes en verjaardagen.
Als je iets koopt bij Mien Domus draag je trouwens ook bij aan de maatschappij en het milieu. Veel van de spullen zijn gemaakt van hergebruikte materialen. Bij de productie is gelet op goede werkomstandigheden en een eerlijke beloning. En kinderarbeid? No way!

Mien Domus – Havenpark 3, Zierikzee
TWllbiBEb211cw==

6. Winkel – café – restaurant de Zeeuwse Hemel

Ooit begonnen als een delicatessenwinkeltje is de Zeeuwse Hemel inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig restaurant. In het prachtige monumentale pand uit 1580 koop je producten waar in de keuken mee wordt gewerkt. Is het nu een winkel met restaurant of een restaurant met winkel? Het maakt allemaal niks uit, als je maar geniet van al het lekkers. Probeer de garnalenkroketjes voor de lunch of eet de sardientjes met brood tijdens de borrel. Vergezeld door de huisgemaakte ice-tea of een mooi glas wijn sluit je een middagje Zierikzee niet beter af.

Zeeuwse Hemel – Melkmarkt 8, Zierikzee
WmVldXdzZWhlbWVs

Extra tips:

  • Hou je naast winkelen ook van een mooie wandeling? Volg dan de rondwandeling door het Slingerbos of loop één van de stadswandelingen. Deze brengen je langs de meest bijzondere plekjes die Zierikzee rijk is
  • Wil je iets meer weten van de geschiedenis van de havenstad? Bezoek het Stadhuismuseum waar je veel te weten komt over het boeiende verleden van de stad
  • Heb je nog energie over, beklim de Sint Lievensmonstertoren, in de volksmond de Dikke Toren genoemd. Vanaf boven heb je een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving

Weekendje weg? Op Schouwen Duiveland ligt vakantiehuis Taflecht, een heerlijk vakantiehuis op loopafstand van zee.

Lees alle tips voor Zeeland