Even geduld...

Ssssstt… Als je heel stil bent, hoor je de rust. Het begint al met het zachte gebrom van de veerboot en het kabbelende water. Bij aankomst op het eiland worden we vriendelijk welkom geheten door een paar nieuwsgierige schapen. En hoewel er een koude wind waait, horen we in de verte de vele sneeuwklokjes voorzichtig de lente inluiden. Op Texel heerst een soort vredigheid die aan de ‘overkant’ moeilijk te vinden is.

Is het deze rust, het gevoel van vrijheid of het abnormaal mooie licht wat al jaren lang veel kunstenaars aantrekt? Het antwoord op deze vraag hopen we te vinden tijdens de Texelse cultuurnacht. Een nacht waarop de eilanders, op geheel eigen wijze, het culturele aanbod van het komende seizoen presenteren. 

Inspiratie in de branding

Maar eerst hebben we een afspraak met Maria van Museum Galerie RAT. Tien jaar geleden kwam ze samen met haar man, die een nieuwe baan  op het eiland vond, naar Texel. Hier transformeerde ze van kleuterjuf naar kunstenaar. ‘Op het eiland werd het leeg in mijn hoofd’, vertelt ze. Hierdoor kwam er ruimte voor wat ze het allerliefste doet. Mooie dingen maken van wat ze zelf noemt de ‘schitterende rotzooi’ op het strand. Dingen waar jutters hun neus voor ophalen en de toeristen zich aan ergeren. Een pion is een snavel voor een prachtige lamp in de vorm van een scholekster en een oude kwast wordt moeiteloos de staart van een enthousiaste hond. Haar inspiratie komt hier letterlijk het strand op rollen. De zee is haar leverancier.

Cultuurnacht op Texel

’s Avonds tijdens de cultuurnacht zien we dat niet alleen Maria inspiratie krijgt van het eiland. Met grote trots laten de artistieke eilanders zien dat Texel je laat dansen in de duinen en zingen langs de zee. De vrijheid wordt vastgelegd op schildersdoek. En hier en daar horen we een juttersjubel of een zeemans-song. We proosten nog maar een keer met echt Texels bier op de eilanddichter want de avond is nog jong. En deze nacht is nog maar een voorproefje van het komende seizoen. Want wat dacht je van zomeravondconcerten of een heus huiskamerfestival? Op www.cultuurnachttexel.nl vind je het hele programma. Ik kom er in de zomer zeker voor terug! 

Levenskunstenaar

De volgende morgen tijdens een vroege ochtendwandeling, terwijl ik de resten van de cultuurnacht jut in de branding, bedenk ik me dat het andersom is. Het eiland trekt geen kunstenaars aan, maar het maakt een kunstenaar van zijn bezoekers. Een levenskunstenaar wel te verstaan. Want of het nu door het licht van de opkomende zon komt, door de wind die je hoofd leeg blaast of de rust op de dijk van het ontwakende Oudeschild. Hier op Texel leer je over de kunst van het grote genieten! Ik denk dat ik daar maar eens een gedicht over ga schrijven…

Praktische informatie:

Hoe? De veerboot naar Texel vaart af en aan. Het is een kwartier varen vanuit Den Helder
Meer weten over de culturele activiteiten op Texel? De maand juni wordt gezien als de leukste maand om naar Texel te gaan. Deze maand, Lange Juni genaamd, staat bol van de cultuur, muziek en kunst. Meer informatie vind je op Lange Juni. 

Lees al onze tips voor Texel

Ontdek ook deze plekjes: