Even geduld...

Wanneer je in de winter een paar dagen weg wilt, denk je vast niet aan Texel. Maar wat is het dan mooi! Of juist mooi… omdat je het eiland dan een beetje voor jezelf hebt. Het strand zonder toeristen, wandelen zonder een mens tegen te komen, dat plekje bij de haard om op te warmen is voor jou… 10 tips en redenen om juist wel in de winter naar Texel te gaan.

Tip 1. Het eiland voor jezelf

Wanneer Pasen in aantocht is, wordt het al snel gezellig druk op het eiland. Niet alleen bij Nederlanders is Texel een geliefde bestemming voor een weekendje weg, paar dagen uitwaaien of vakantie. Ook Belgen en Duitsers weten de weg naar Texel goed te vinden. In het late najaar en, de winter en vroege voorjaar is het er nog heerlijk rustig. Je kunt wandelingen maken zonder ook maar iemand te zien, het strand voor jezelf hebben, fietsen zonder tegenliggers en in de restaurants en paviljoens de lekkerste plekjes voor jezelf hebben. Heerlijk!

Tip 2. Opwarmen met een bittertje

Neem een slokje kruidenbitter en je voelt de warmte door je lichaam trekken. Op Texel moet je dan het Juttertje drinken, een kruidenbittertje naar oud recept en bijna overal verkrijgbaar. Dit drankje is ook een geliefd souvenir om thuis nog even na te genieten van die paar dagen weldaad op Texel. Een favoriet plekje waar je warm wordt onthaald? De Smulpot in Den Burg.

De Smulpot – Binnenburg 5, Den Burg

Tip 3. Kruip onder de Texelse wol

Zeg Texel en je zegt schapen. En die schapen leveren heerlijke warme wol, precies wat je nodig hebt in de winter. Aan je voeten, op bed, een warme omslagdoek; kruip onder de Texelse wol. Doe je inkopen bij Texelana, met een winkel in Oudeschild, Den Burg en De Koog. Dit Texelse bedrijf verkoopt schapenwollen producten, zoals dekbedden, schapenvachten, kleding, pantoffels, huidverzorging en overige vacht- en wolproducten. Voor een comfortabele warme winter.

Tip 4. De eerste lammetjes

Als je dan toch op zoek gaat naar wol… houd in januari/februari de weides in de gaten. Misschien zie je de eerste lammetjes dartelen. Wil je er zeker van zijn lammetjes te zien, bezoek Schapenboerderij Texel waar je in de stallen tussen de schapen en lammetjes loopt. Knuffelen mag! Hartverwarmend!

Close up van een lammetje

Tip 5. Uitwaaien en opwarmen bij een van de strandtenten

Maak een lange strandwandeling, voel je alleen op de wereld, laat de wind je wangen rood kleuren en je oren gloeien en warm op met een warme chocolademelk bij een van de adressen aan zee die het hele jaar geopend zijn. Bijvoorbeeld Strandpaviljoen Kaap Noord in het noorden waar de kachel brandt op je op te warmen, na een rondje om de vuurtoren. Wordt het glühwein of warme choco?

Bord aanduiding kaap noord

Tip 6. De natuur is ook in de winter mooi

De Slufter, aan de westkant van Texel, is het bekendste natuurgebied op het eiland. Dit gebied staat in verbinding met de Noordzee. Bij extreem hoog water stromen de hoge golven landinwaarts en zetten De Slufter onder water. Een uniek schouwspel! Maar ook aan zee is het prachtig, wanneer de wind vrij spel heeft. Hoge golven, opwaaiend zand… Loop je liever wat meer beschut, kies dan voor een wandeling in het Texelse bos, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel.

Strandwandeling op Texel

Tip 7. Opwarmen in de spa van Boutique Hotel Texel

Wanneer de regen tegen de ramen klettert en een gure wind over het eiland raast, zit je nergens beter dan in de Spa Woolness van Boutique Hotel Texel. Deze kleinschalige wellness, midden op Texel, heeft alles in huis voor een dagje ontspannen, opladen en opwarmen. Een Finse sauna, een Turks stoombad, een High-Spa, whirlpool en misschien wel het meest bijzondere: een wolbad. Van oudsher gebruikt om op te warmen, dus dat zit wel goed. Ontspannen in een kribbe van Texelse schapenwol, ik wil!

Boutique Hotel Texel – Postweg 134 – De Cocksdorp

bijzondere spa op het eiland Texel

Tip 8. Winkelen in Den Burg

Den Burg, winkelhart van Texel met een warm hart. Het grootste dorp van het eiland heeft tal van goede restaurants, cafés en winkels. Van delicatessenzaken tot conceptstores, kledingzaken en souvenirwinkels. Leuk om te shoppen, lunchen en een rondje te wandelen door een paar van de historische straten in het centrum.

Een straatje met historische gevels op Texel in Den Burg

Tip 9. Beklim de vuurtoren

De vuurtoren van Texel is een van de bekendste plekken op het eiland. En die is te beklimmen! Wedden dat je het daarvan lekker warm krijgt! Voor een prachtig uitzicht en leuk in combinatie met een wandeling rond de ‘kop’.

Vuurtoren op Texel gezien vanuit de duinen

Tip 10. Logeer bij een Bijzonder Plekje

Ga je een paar dagen naar Texel, kies voor een Bijzonder Plekje om te overnachten. Voor een warm onthaal, hartverwarmende gastvrijheid en een warm thuis voor een paar dagen.

Handig om te weten:

  • De Texelse boot vaart het hele jaar door, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.
  • Op Texel geldt betaald parkeren, in alle dorpen en aan de stranden, elke dag van het jaar. Het beste koop je een dag- of weekkaart zodat je onbezorgd overal parkeert.

Lees meer tips voor je vakantie op Texel

Ontdek ook deze plekjes: