Even geduld...

Geen dag zonder koffie als het aan mij ligt. Mijn dag begint thuis altijd met een kop koffie en ook wanneer ik onderweg ben, maak ik graag een (extra) tussenstop voor een lekker bakkie. Bij voorkeur natuurlijk op een Bijzonder Plekje en als ik iets te kiezen heb het liefst Fairtrade koffie. Smaakt toch net iets beter wanneer alles aan je kopje koffie klopt. Ik tip je graag de leukste koffieplekjes, verspreid over ons land, waar Fairtrade koffie wordt geschonken:

1. Eindeloos koffie & thee in Bennekom

Bij Eindeloos in Bennekom kan menig koffie- en theeliefhebber zijn hart ophalen. Laat je verrassen door de heerlijke verse koffie en thee van over de hele wereld. In het sfeervol ingerichte pand in het centrum vind je zoveel leuke zitjes. Kies je voor een cappuccino bij de metershoge foto van een koffieplantage of zak je liever met een latte macchiato op een van de banken?

Eindeloos – Veenderweg 18, 6721 WE Bennekom

2. Theetuin H-Eerlijk in De Kwakel

Bij theetuin H-Eerlijk is het maar moeilijk kiezen: op de kaart staan lekkere theesoorten, Fairtrade koffie uit Ethiopië en verfrissende sapjes, met en zonder bubbels van het Engelse bedrijf Belvoir. Tijdens ’s zomerse dagen maakt eigenaresse Corianne het feest compleet met biologische waterijsjes en schepijs in bijzondere smaken. Zoek een fijn plekje in de tuin of in de gezellige kas en geniet van je lekkers, met liefde en aandacht bereid.

Theetuin H-eerlijk Jaagpad 33, 1424 PV De Kwakel

Een wit kopje waarin een cappuccino wordt geschonken

3. Leut Koffiebar op Vlieland

Je kopje koffie smaakt nog beter na een heerlijke strandwandeling en uitwaaien aan zee. Het is echt genieten wanneer je met rozige wangen je handen om je koffiebeker sluit en de geur van verse koffie opsnuift… Bij Leuk Koffiebar, op het Waddeneiland Vlieland, schenken ze koffie van de hoogste kwaliteit 100% arabica koffie uit Brazilië, Guatemala en CostaRica. Uiteraard direct bij de koffieboer ingekocht, zodat ook zij een eerlijke prijs krijgen.

Leut Koffiebar – Dorpsstraat 118, 8899 AM Oost-Vlieland

4. De Heerdeberg in Cadier en Keer

Bij de Heerdeberg, net buiten Maastricht, is niet alleen de koffie eerlijk en heerlijk. Wanneer je het inspirerende en gepassioneerde verhaal van Coen en Sanne hoort, smaakt alles hier nog net even beter. Puur natuur is de basis: het vlees (van eigen varkens), de groente (uit eigen tuin) en ook de koffie. Fairtrade! Het plekje zelf is ook prachtig, het blijft vast en zeker niet bij één kopje koffie tijdens je bezoek.

Landgoed Heerdeberg Pater Kustersweg 20, 6267 NL Cadier en Keer

5. Anne & Max

Anne & Max maken me altijd blij met hun leuke teksten. Met inmiddels 15 vestigingen vind je verspreid over het land altijd wel ergens jouw huiskamer in de stad, waar zoveel mogelijk biologische, Fairtrade en ambachtelijke producten worden verwerkt in alles wat er op tafel komt. Omdat Anne & Max ook zo dol op koffie zijn, hebben ze een eigen Koffieboek uitgebracht, over koffie én wat je erbij eet.

Anne & Max – in 15 steden

Blauw schoteltje met groot glas met koffie met slagroom en siroop

(foto: Margriet Hoekstra – Anne & Max)

Aandacht voor Fairtrade

Je vraagt je misschien af waarom ik zo nadrukkelijk Fairtrade noem. Ik wil graag je aandacht vragen voor eerlijke koffie. Door te kiezen voor Fairtrade koffie, thuis en buiten de deur, help je de werk- en leefsituatie van boeren en arbeiders in de koffielanden stukje bij beetje verbeteren. En daarmee ook de leefsituatie voor hun gezin en kinderen. Onze aankopen, hoe klein ook, kunnen echt verschil maken.

Max Havelaar helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden aan een betere handelspositie en aan een betere toekomst, o.a. samen met het koffiemerk Peeze. Los van het feit dat de kleine koffieboeren een oneerlijke handelingspositie hebben, wordt hun bestaan bedreigd door klimaatverandering. Max Havelaar helpt d.mv. de Fairtrade Climate Academy, mede mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij, met als doel de koffieboeren beter voor te bereiden op de toekomst en weerbaarder te maken tegen klimaatsinvloeden.

Door Fairtrade koffie te kopen, steun je boeren en koop je koffie met toekomst! Help je mee aan een betere wereld voor de kleine koffieboeren door Fairtrade koffie te kopen, uit en thuis?

Twee lachende dames, blij dat we eerlijke koffie kopenTwee handen houden ongebrande koffiebonen vastJute zak met de letters COFFEE(Bijzonder Plekje i.s.m. Max Havelaar)

Ontdek ook deze plekjes: