Even geduld...

Op zoek naar de leukste plekken om te genieten tijdens de wintermaanden? Ik help je op weg met een top 5 van de meest sfeervolle plekjes, kriskras door Nederland. Aangevuld met een paar lekkere recepten, om ook thuis te genieten met elkaar.

Als mama mindful vind ik niks zo heerlijk als samen met mijn zoontje kletsen en lekker gek doen in een sfeervol koffiehuis; zo’n plekje waar we simpelweg gelukkig zijn. Meestal neem ik de Lego mee en gaan we samen iets bouwen. Met een kop warme chocomel en veel te veel slagroom. Naast de Lego ligt altijd mijn notitieboekje, want ik ga nergens naartoe zonder pen en papier. Dit schrijfduo heb ik altijd bij de hand om mijn hersenspinsels, die spontaan in me op komen als ik zo lekker ontspannen ben, op te schrijven. Soms gaan we met z’n vijfjes naar een koffiehuisje, ons samengestelde gezin met twee bonuskinderen erbij. Kaartspel of mikado op tafel en hopen dat iedereen tegen z’n verlies kan. Dat vieren we dan bij voorkeur met chocoladetaart!

Mijn 5 favoriete plekjes voor de wintermaanden

Waar we graag naar toe gaan?

  • Aan de dijk langs de Waal, net buiten Nijmegen, ligt Hotel & Huiskamerrestaurant Oortjeshekken. Een ouderwets gezellige plek, warm en sfeervol.
  • Warme chocomel met slagroom smaakt nog net iets lekkerder na een wandeling door de Oisterwijkse bossen. Neerstrijken doe je bij het knusse Boshuis Venkraai.
  • Niet ver van Maastricht ligt Landgoed Heerdeberg, waar warme bontjes op de stoelen op je wachten.
  • ‘Kom verder, hier is het leuk’ staat er bij de entree van Theeschenkerij Boerengoed in het Gelderse Oosterwolde. Trek gerust een paar uur uit voor dit heerlijke plekje.
  • Van alleen het binnenlopen bij Theehuis Dennenoord word je al warm. Dit charmante houten theehuis is een begrip. Niet voor niets!

Een gezellig hoekzitje met bank en witte kuipstoelen met bontjes erin .

Chocoladefeest thuis

Na zo’n gezellige middag in een koffie- of theehuisje heb ik altijd de behoefte om thuis vaker zo’n ‘genietmoment’ creëren. Heb jij dat ook? Het liefst verwen ik de mensen van wie ik houd met de mooiste chocoladetaart en de lekkerste chocomel. Herken je dat gevoel? Dan heb ik twee betoverende recepten voor je. Niet alleen mooi en lekker, ook eerlijk: omdat je Fairtrade ingrediënten gebruikt. Dat is echt een flinke plus, want er zijn mensen die keihard moeten werken voor al het lekkers waarvan wij hier in Nederland met z’n allen genieten. Waarom het gebruik van Fairtrade zo belangrijk is?

Aandacht voor de cacaoboeren

Als je Fairtrade chocolade koopt, help je cacaoboeren in West-Afrika. Zij werken iedere dag ontzettend hard om ons te voorzien van de mooiste cacao. Maar de prijs die ze ervoor krijgen is niet zo fraai. Te weinig om fatsoenlijk van te kunnen leven. En daar wordt niemand gelukkig van.

Het wereldwijde Fairtrade systeem draagt bij aan eerlijke handel voor boeren in ontwikkelingslanden. Via Fairtrade krijgen de boeren een eerlijke prijs, en een premie voor hun lokale gemeenschap of coöperatie waar ze werken. Dat geeft de boerengezinnen in Ivoorkust en Ghana, want daar komt de meeste cacao vandaan, hoop op een waardig bestaan.

Twee bijzondere chocoladerecepten

Daarom extra aandacht voor Fairtrade met deze twee heerlijke recepten. De chocoladetaart vraagt om geduld en veel tijd in de keuken, maar dat maakt het juist zo’n heerlijke bezigheid. Bovendien smaakt de taart na al die inspanning extra lekker. De chocomel is makkelijker en aan te passen als je met kinderen bent.

Eerlijke chocoladetaart

Ingrediënten:

Taart

350 g bloem
125 g Fairtrade cacaopoeder
250 g Fairtrade ruwe rietsuiker
1 zakje bourbon vanillesuiker
1/2 tl zout
20 g bakpoeder (ca 2,5 tl)
150 ml sterke koffie of espresso
175 ml rijstolie
375 ml rijstmelk

Golden milk advocaat

400 ml Fairtrade kokosmelk
verse kurkuma van ca. 1 cm, in schijfjes (of 1/4 tl gedroogde kurkuma)
verse gember van ca. 2 cm, in schijfjes
1 steranijs
1 kaneelpijpje
3 kardemom peulen, licht gekneusd
schil van een halve biologische sinaasappel, alleen het oranje gedeelte
1 vanille peul, merg eruit geschraapt
40 g maizena + een scheutje koud water
25 g suiker
75 ml rum

Slagroom

1 pakje Alpro slagroom
2 el suiker
1 el citroensap

Ganache

100 g Fairtrade vegan pure chocolade
150 ml Fairtrade kokosmelk

Decoratie (verkrijgbaar bij bakwinkels of online)

eetbaar goudpoeder
eetbare gouden glitters

Bereidingswijze: 

  • Taart:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bekleed 3 lage taartvormen van ca. 23 cm doorsnede met bakpapier, of vet ze in met plantaardige boter. Meng alle droge ingrediënten in een ruime beslagkom. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom of maatbeker. Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng kort en goed door tot een egaal mengsel. Roer niet te veel, anders rijst de taart minder mooi. Verdeel het mengsel over de drie taartvormen en bak in ca. 25 minuten gaar. Laat de taarten afkoelen alvorens op te maken.

  • Golden milk advocaat:

Doe kokosmelk, kurkuma, gember, steranijs, kaneel, kardemom, sinaasappelschil, vanillemerg en lege vanillepeul in een pan en breng zachtjes aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat op laag vuur ca. 15 minuten zachtjes trekken. Zorg ervoor dat de melk niet verdampt. Zeef de melk en doe terug in de pan. Roer de maizena los met een scheutje water en de suiker. Voeg dit papje al roerend toe aan de kruidige kokosmelk. Het mengsel gaat nu binden. Kook nog enkele minuten zachtjes door onder voortdurend roeren. Doe het mengsel over in een bakje, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Doe het mengsel vervolgens over in een mengbeker en voeg de rum toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde, vla-achtige massa.

  • Slagroom:

Klop de slagroom stijf samen met de suiker en het citroensap.

  • Ganache:

Hak de chocolade in kleine stukjes en doe over in een hittebestendige kom. Breng de kokosmelk aan de kook en giet zodra het kookt over de chocolade. Roer af en toe kort door tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat een klein beetje afkoelen (maar niet helemaal koud en stijf worden), zodat de ganache wat dikker wordt en makkelijk smeerbaar is.

Opmaak:

Haal de taarten uit hun vorm en plaats een taart op een mooi bord. Besmeer deze taart met 1/2 van de golden milk advocaat. Breng vervolgens de helft van de slagroom hierop aan. Dek af met de tweede chocoladetaart en weer 1/2 deel van de advocaat en de slagroom. Dek vervolgens af met de laatste chocoladetaart en besmeer de bovenkant met de ganache. Decoreer de taart door er met een zeefje een mespuntje goudpoeder over te verdelen en verdeel er nog wat eetbare glitters over.

Chocolademelk voor eerlijke genieters

Ingrediënten:

300 g Fairtrade ruwe rietsuiker
300 ml water
een stuks dennentak of een paar takken rozemarijn
400 ml haver- of sojamelk
3 tl Fairtrade cacaopoeder
1 vanille peul, merg eruit geschraapt
1 tl maizena, losgeroerd met wat koude havermelk
4 blokjes vegan Fairtrade pure chocolade
vegan slagroom, zelf opgeklopt (van Alpro of Nature’s Charm bijvoorbeeld) of een spuitbus van bijvoorbeeld Soyatoo
eventueel: een scheutje rum of whisky
extra: wat vegan Fairtrade chocoladerasp of cacaopoeder

Bereidingswijze:

Begin met het maken van de aromatische siroop. Doe hiervoor de suiker en het water in een pan samen met de dennentak of rozemarijn. Breng het mengsel aan de kook zodat de suiker helemaal oplost. Laat nog ca. 20 minuten op laag vuur pruttelen. Doe het mengsel (mét de takken) in een schone pot of fles. Laat afkoelen.

Meng voor de chocolademelk plantaardige melk met cacaopoeder, vanillemerg en losgeroerde maizena. Voeg hier 2 eetlepels van de dennen- of rozemarijnsiroop aan toe. Breng het mengsel aan de kook onder voortdurend doorroeren. Laat kort doorkoken en draai het vuur uit. Smelt de chocoladeblokjes in de melk en roer tot ze volledig gesmolten zijn. Doe de chocolademelk in mooie bekers of hittebestendige glazen. Voor een extra kick kun je er een scheutje rum of whisky doorroeren. Serveer met een flinke toef plantaardige slagroom en garneer met wat chocoladerasp of een snuf cacao.

(fotografie Lisette Kreischer + recepten Maartje Borst)