Even geduld...

Voor sommige tradities ben je nooit te oud. Want zeg eens eerlijk; wie geniet er niet van samen slootje springen en vissen naar kikkerdril. Of grote bossen veldbloemen plukken om het voorjaar in huis te halen. Het zijn fijne lenterituelen waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Trek snel je laarzen aan en pluk de vruchten van de lente! 5 leuke dingen om te doen in de lente:

1. Kikkerdril vangen

Zodra het kwik stijgt, gaan kikkers op liefdespad. Met een beetje geluk kun je half maart al het eerste kikkerdril spotten. Voor kinderen is het dé ultieme kans om het groeiproces van een dier op de voet te volgen. Daarvoor heb je wel een beetje lef, een schepnetje, glazen potje en/of een emmer nodig. Daal af langs de slootkanten en schep wat eitjes (of kikkervisjes) uit het water in een emmer met slootwater. Thuis giet je water en eitjes in een glazen bak of ruime vaas. Zet deze buiten in de halfschaduw. Voor de nodige zuurstof koop je bij het tuincentrum of de dierenspeciaalzaak een paar waterplantjes.

Kikkervisjes voeden zich in de eerste stadia met plantenresten uit het slootwater. Vergeet niet om een stevig blad op de waterspiegel te leggen. Hierop kunnen babykikkers op adem komen. Wacht daarna niet te lang met een verhuizing terug naar de sloot.

Tip: Leg een dun plakje komkommer in het water: kikkervisjes zijn er dol op en je ziet ze ervan smullen.

2. Vlierbloesem plukken

Als de vlierbloesem bloeit zo rond half mei, is het volop lente. Je kunt het zoete aroma heel eenvoudig vangen: maak er siroop van! Kies een droge dag uit en trek er samen opuit. Neem een grote tas en scharen mee. Knip alleen de bloesems af als de bloemetjes open staan. Schud de bloemen zodat eventuele vliegjes nog weg kunnen en controleer op andere insecten. Thuis verwijder je zoveel mogelijk groene stelen. Vul een pan met de bloemetjes en overgiet de schermen tot ze net onder water staan. Laat het mengsel een dag rusten op een koele plek.

Hierna zeef je het water tot er geen bloemetje of vuiltje meer in zit. Dit vocht breng je net niet aan de kook met (per liter) 500 gram suiker en sap en schil van een halve citroen. Net zo lang verwarmen tot de suiker is opgelost. Giet de siroop in beugelflessen, goed laten afkoelen. Heerlijk als limonade en over vanille-ijs (óf als lentetic in een glaasje Prosecco).

Tip: Op www.wildplukwijzer.nl kun je kijken waar de vlierbes groeit in jouw omgeving. 

3. Nestkastje maken

In mei legt elke vogel een ei… En die eitjes verdienen een mooi kastje, die je eenvoudig zelf maakt. Het belangrijkste van het vogelhuisje is de grootte van gaatje waardoor de vogel naar binnen vliegt. Gebruik natuurlijke materialen, zorg dat het nestje waterdicht is en goed stevig. En dan, ga op zoek naar de juiste locatie! Op een rustige plek, met een veilige aanvliegroute, uit de buurt van katten, beschut tegen de wind en niet in de volle zon. Hangt ie goed? Afwachten maar!

Tip: Op www.vogelbescherming.nl vind je instructies om een nestkastje te maken + bouwtekeningen voor de verschillende vogelsoorten.

Een meisje tussen de Margrieten

4. Pluk een veldboeket

Het mooiste souvenir van een heerlijk struintocht door de natuur is een weelderig veldboeket. Pluk van alle bloemen die je tegenkomt één exemplaar. Kies voor veelvoorkomende soorten als fluitenkruid, boterbloem en kamille en laat zeldzame soorten liever staan. Vergeet ook ‘mooi’ onkruid niet. Of een verdwaald gewas als felgeel bloeiend koolzaad. Combineer de bloemen met verschillende grasjes en een bloesemtak.

Op zoek naar een mooie struinlocatie? Door de vruchtbare uiterwaarden van de Waal zijn prachtige routes uitgezet die je langs de kleurrijkste flora leiden. In totaal kun je 150 kilometer struinen, van Slot Loevestein tot aan Beuningen en van Slijk Ewijk tot aan Fort Vuren.

Tip: Op www.floravannederland.nl zie je precies wat er deze maand bloeit in de natuur Nederland.

5. Zoek de Koekoek

Koe-koek, Koe-koek. Als de koekoek roept, weet je zeker dat de lente is begonnen. Niet voor niets wordt deze grote gestreepte vogel wel ‘De Parel van de Lente’ genoemd. Het mannetje roept zijn eigen naam om zijn territorium af te bakenen. Als het vrouwtje eenmaal is bevrucht, speurt ze naar een nest van een geschikte waardvogel. De eieren van onder meer kwikstaart, karekiet of heggenmus moeten er dan aan geloven. Daarvoor in de plaats legt het vrouwtje het ei van haar koekoeksjong.

Er is een reële kans dat je de Koekoek hoort in Nederland. In Drenthe, Flevoland, Brabant en Zeeland klinkt zijn lied het vaakst. Wil je precies weten waar de Koekoek broedt in Nederland? Kijk dan op www.vogelbescherming.nl voor een overzichtskaart.Pluisjes blazen van een paardebloem

Tip: Maak een ‘Big Five’ van vogelgeluiden voor een stevige lentewandeling. Ook bijzonder zijn die van de kievit, grutto, nachtegaal en ooievaar. Je kunt ze horen via de website van Vogelbescherming Nederland.

Bonustip: Tel mee

Ga je naar buiten met de kinderen, neem eens een zoekkaart van de IVN mee. Je hebt ze in alle soorten: dieren, planten, insecten, planten, bomen… Noteer je waarnemingen in de natuur en geef ze door via www.telmee.nl

Lang leve de lente!

De lente heeft zoveel leuks te bieden. Die eerste warme dagen na de winter zijn zo fijn om weer buiten te zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Meer tips en inspiratie nodig? Bestel het Bijzonder Plekje boek Fris, met heel veel leuks voor de lente.

Een spread uit het boek Fris, met lammetjes op de foto