Even geduld...

Uitgelaten kwam ik thuis na een Kroatische kookworkshop van de winnaar van Masterchef 2011: ‘Sascha de Lint’. En hoe kon ik ook anders. Een hele middag lang was ik gevoed met de trots en passie uit het door haar zo geliefde land. Ik vertelde over kreeft en langoest tussen de mooiste rotsen. Over de grootste witte truffels ooit en over stevige stoofschotels uit de bergen. Maar toen ze me vroegen; “wat is nou precies de Kroatische keuken?“ was het even stil…

Na lang nadenken kwam dit eruit: “Mooie pure producten met een snufje Italiaans temperament, een vleugje Arabisch aroma, gegarneerd met Griekse gratie”

Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn (wat ik je na deze uitleg zeker niet kwalijk zal nemen), dan moet je dit recept maar eens maken. Het onthult een kleine beetje het geheim van een levendige culinaire traditie. Gevormd door de diversiteit in het landschap en klimaat. Maar misschien nog wel meer door de rijke historie. En al kun je na het eten van dit verrukkelijke gerecht de Kroatische keuken nog steeds niet definiëren: het smaakt in ieder geval naar meer… Op naar Kroatië!

Ingrediënten

1 pijlinktvis
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
2-3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
zout en zwarte peper
takjes rozemarijn
4 eetlepels fijngehakte peterselie
1 citroen
warme visbouillon
100 gram risottorijst
olijfolie
flinke scheut witte wijn
1 dl warme visbouillon
1/2 tl inktvisinkt

Bereiden

Scheid de zak en de tentakels van de inktvis en verwijder het kraakbeen. Bewaar eventueel de kleine donkere en zilverachtige inktzak (dit hoeft niet perse want je kunt de inkt ook in zakjes kopen). Snijd de lichaamszak in reepjes, snijd de tentakels van de kop en snijd deze eventueel ook in stukjes. Ik deed dit onder het toeziend oog van de masterchef herself. Als je dit niet ziet zitten; de visboer doet het graag voor je. Fruit de ui en knoflook met een paar takjes rozemarijn in een grote pan in de hete olie, tot de ui glazig ziet. Doe een flinke eetlepel tomatenpuree en daarna de inktvis erbij en laat deze, onder regelmatig omscheppen, enkele minuten mee fruiten. Doe de rijst erbij en roer om zodat alle korrels mooi gaan glanzen. Blus dan af met de witte wijn en laat inkoken. Voeg er een pollepel van de warme bouillon aan toe en laat al roerend de rijst het vocht opnemen. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe tot de rijst gaar en lekker zacht is. Reken hiervoor ± 20 minuten. Serveer met de gehakte peterselie en een partje citroen. Dobar tek – eet smakelijk!