Even geduld...

Wanneer je op zoek bent naar een écht bijzondere plek om te overnachten, neem dan eens een kijkje bij de Tiny Float in Andijk. Een drijvende studio, een uniek ontwerp, in de haven aan de rand van het IJsselmeer.

Wanneer ik word uitgenodigd om een nachtje te gaan slapen in Andijk moet ik eerst even op de kaart kijken waar het ligt. Hoewel ik veel op pad ben in Nederland is dit stukje van ons land me nog onbekend.

Tussen Enkhuizen en Medemblik

Andijk ligt in West-Friesland, aan het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Medemblik. Het landschap bestaat uit uitgestrekte polders, akkers vol bollenvelden, weilanden met koeien, kaarsrechte landwegen omzoomd door lange rijen bomen en windmolens. Langs het IJsselmeer slingert een weg langs de dijk. Daar aan die dijk ligt de jachthaven van Andijk, met de bjizondere Tiny Float waar ik mag overnachten.

Maar eerst verken ik een stukje van de omgeving. Ik ben verrast. De weidsheid maakt me ontspannen, weer iets nieuws ontdekken maakt me blij. Ik rijd binnendoor naar Medemblik, een charmant stadje aan het IJsselmeer. Bij het station waar de stoomtrein vertrekt, vertrekt ook de boot naar Enkhuizen. Het is een prachtige dag, een boot vol levensgenieters verlaat net de steiger. Ik zak neer op een terras bij de haven. Een leuke plek, met zicht op de ophaalbrug. Zeilboten en plezierjachten varen af en aan. Het IJsselmeer lonkt, het lijkt wel zomervakantie.

Na een wandeling door het stadje rijd ik naar Andijk. Idyllische dijkhuisjes, een kerkje, fietsers die de tegenwind trotseren… ik beheers mijn drang om elke keer opnieuw op de dijk te gaan kijken om over het IJsselmeer te staren.

Mijn logeerplek: de Tiny Float Andijk

Wat een bof dat ik met mooi weer op het water ga slapen! Met de sleutel in mijn zak wandel ik op mijn gemak naar de Tiny Float, een eyecatcher in het haventje. Een stevige bries waait vanaf het IJsselmeer, ik word begeleid door het gekwaak van eenden en ganzen die wegvliegen op het moment dat ik langsloop. Wuivend gras, af en toe een meeuw. Over een dijkje bereik ik mijn drijvende slaapplek. Ontdekken maar!

Het concept is echt zo slim! Op slechts enkele vierkante meters heb je alles. Een goed 2-persoons bed, heerlijk opgemaakt bij aankomst, een keukentje waar je een eenvoudige maaltijd kunt bereiden, een badkamertje met douche en toilet, een tafel met twee stoelen en een zitbankje waar eventueel een derde persoon of kind kan slapen. Aan een kant van de Tiny Float kijk je door de glazen gevel uit over je terras, het water en de haven. Zeilboten dobberen aan de steigers op het ritme van de golven. Masten fluiten in de wind, water klotst: dit is leven op het water.

Vakantie aan het IJsselmeer

Had ik van het terrasje in Medemblik al een vakantiegevoel, nu voelt het helemaal alsof de zomer begonnen is. Ik pak een drankje en zoek een plekje in het gras op de dijk. Uren kan ik hier zitten staren over het water, de binnenkomende zeilboten bewonderen en de rust over me heen laten komen. Aan het einde van de dag zit ik op mijn terras en sla het leven gade in de haven. Terwijl de zon onder gaat en de lucht roze kleurt, poetsen zeilers hun boot, lichtjes gaan aan in de kajuiten. Over het water klinkt het geroezemoes van een mooie zomeravond. Dit is Genieten met een grote G…

In de omgeving van Andijk:

Andijk ligt in de driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Als het je lukt je los te maken van het mooie uitzicht, het staren over het water en het turen naar de zeilboten, dan zijn er volop mogelijkheden om eropuit te gaan:

  • Bezoek Medemblik met de leuke terrasjes, de haven vol zeilboten, het kasteel. Maak een tocht met de historische stoomtrein of neem de boot naar Enkhuizen. Rijk aan verhalen!
  • Enkhuizen boeit in elk seizoen. De stad aan het IJsselmeer en het Markermeer heeft een mooi centrum met historische panden, havens, grachten en het Zuiderzeemuseum. Er is altijd iets te doen in dit stukje Holland boven Amsterdam.
  • Neem een kijkje in Hoorn en drink een koffietje bij Local Hoorn.

Praktische informatie:

Wat: Tiny Float
Waar: Jachthaven Andijk – West Friesland
Aantal personen: 2, eventueel een 3e persoon (slaapbank)

Reserveer jouw nachtje op de Tiny Float