Even geduld...

Marleen vroeg mij om een persoonlijke top 5 meest bijzondere plekjes in Nederland te noemen. Best lastig! Niet omdat er weinig aanbod is, maar juist doordat ons kleine landje werelds is in adresjes die inspireren, je zintuigen prikkelen en je smaakpapillen trakteren. Hierbij mijn 5 plekken waar ik blij van word.  

NDSM-werf, Amsterdam

Op deze oude scheepswerf in Amsterdam Noord is het hele jaar door van alles te zien en te beleven. Naast het bewonderen van historie kun je er fijn eten, shoppen en slapen (aanrader: Het Kraanhotel). Lunchen doe ik het liefst bij PLLEK. Opgebouwd in een stijl die naadloos aansluit bij de oude werf; met veel rauwe, industriële materialen en oude zeecontainers. Zowel in de uitvoering als op de kaart is er aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. Doen: plan je bezoek tijdens de IJ-hallen. De grootste vlooienmarkt van Europa in de oude scheepswerfgebouwen. Hier kun je heerlijk schatzoeken.

Paal 33, Texel

Uitwaaien aan zee is en blijft heerlijk, het hele jaar door. Even helemaal weg, maar niet te ver van huis? Dan ga ik naar Texel. Vooral Paal 33, helemaal in het noorden is voor mij dé plek om even op te laden. Dit stuk strand is heel gemoedelijk en beschikt over een hondenstrand, zodat de trouwe viervoeter ook mee kan. Je kunt wandelen richting de vuurtoren en bijkomen bij Strandpaviljoen Kaap Noord. Een cappuccino of warme chocomelk smaakt hier, terwijl je de frisse zeelucht inademt en uitkijkt op Vlieland, verrukkelijk.   

Hutspot, Amsterdam

Als ik één winkel moet noemen waar ik de meeste inspiratie uit haal noem ik Hutspot. In De Pijp (Van Woustraat 4) zit deze conceptstore in een groot pand mét Hutspot café waar het heerlijk neerploffen is voor een koffie en een stuk carrot cake. De eigenaren zijn altijd op zoek naar verrassende, mooie, nieuwe artikelen van jonge ontwerpers en geeft hen de kans hun werk te verkopen in de winkel. Dit levert een geweldige, uitgebreide collectie op. Van industriële lampen tot kleurrijke sieraden en van fietsen tot hippe t-shirts.

Strijp-S, Eindhoven

Met stip dé plek in Nederland waar je minstens één keer per jaar geweest moet zijn. Zeker als je een interieurfanaat bent. Alles klopt hier. De horecagelegenheden, de winkels en zelfs de kantoorpanden. Rauw, industrieel, modern en creatief zijn de sleutelwoorden. Alsof je door een woonblad wandelt. Mijn favorieten van Strijp-S: 't Koffiehuisje voor een lekkere latte, Caffee Allee voor een uitgebreide lunch en Urban Shopper om unieke items te shoppen.

De Hallen, Amsterdam 

Nog vrij nieuw en momenteel echt de place to be in Amsterdam. Wat een geweldige metamorfose heeft de oude tramremise ondergaan. Het is een verzamelpunt voor creativelingen, foodfanaten, filmfans en designliefhebbers geworden met een hotel, brasserie, restaurant, bioscoop, bibliotheek en meer. Nu De Foodhallen afgelopen maand ook zijn geopend is het feest compleet. Hier ben je met gemak een dag zoet en ga je met een hoofd vol inspiratie naar huis.