Even geduld...

Onderweg naar Twente bedenk ik me hoe jammer het is dat het buiten koud en grijs is. Ik ben op weg naar Boshuis de Hazenhof in Twente, waar ik een nacht te gast ben. Maar… zodra ik Holten passeer, verliest de dag zijn grauwe randje. Drie reeën rennen langs de snelweg en in het coulissenlandschap vormen Twentse boerderijen met rode daken vrolijke stippen in het winterland.

Te gast bij Boshuis de Hazenhof

Net buiten Denekamp ligt Landgoed Singraven, verstopt in het groen. Ik sla af naar een statige laan met een authentieke poort, aan twee zijden geflankeerd door monumentale poortwachtershuizen. Een daarvan is van Steven en Charlotte. Ik mag, bestemmingsverkeer uitgezonderd, het landgoed oprijden en ga de houten poort door naar het meest schattige huisje dat ik in jaren heb gezien. Een lieflijk rond huisje met rieten dak: de Hazenhof.

Poortwachterswoning naast authentiek smeedijzeren hek

Stapel bladeren met erachter een rond vakantiehuisje met rieten dak

Ik word welkom geheten door Steven, die met zijn stoere baard ook wel iets weg heeft van een boswachter. Hij past perfect in het landschap. De haard brandt, het vuur verwarmt het huisje aangenaam. ‘Bloed, zweet en tranen heeft het gekost om het huisje te renoveren, vanaf de zandbodem tot in de nok. Elk stukje van het huis heb ik aangeraakt’, zegt Steven niet zonder enige trots. Die trots is meer dan terecht. Het romantische ronde huisje heeft stoere balken, mooi gestucte leemkleurige muren, een warme houten vloer, landelijke keuken met een aanrechtblad van natuursteen en een vide met tweepersoons bed met zicht op de ronde nok. Misschien wel net zo leuk om te slapen is de ruime zelfgemaakte bedstee op de begane grond.

Ronde houten eettafel en brandende haard Metalen bank met grijze kussens en losse sierkussens Landelijke keuken met natuurstenen bladTwee fauteuils bij de haard van Boshuis de Hazenhof

Ik wil gaan zitten en genieten, maar weet dat als ik nu niet de paden op ga, het te verleidelijk is om binnen te blijven. Ik trek mijn wandelschoenen aan en volg het rondje dat Steven me tipt.

Rondje Landgoed Singraven

Landhuis Singraven staat aan het einde van een lange oprijlaan, met aan weerszijden rijen bomen, een boerderij in de verte. Links en rechts tussen de bomen door weilanden en bos. Ik hoor de vogeltjes kwetteren alsof ze alweer zin hebben in de lente. Ondanks de kleurloze winterdag is het fijn om buiten te zijn. Of komt dat omdat ik weet dat het knapperende haardvuurtje op me wacht in het knusse huisje?

Met een koude neus en frisse wangen stap ik stevig door. Langs het landhuis naar de watermolen, Landgoedwinkel aan de Dinkel en het restaurant, af en toe lijkt het net een openluchtmuseum. Terug via Boerderij de Witte Raaf waar in de biologische moestuin de spruitjes en boerenkool groeien, die deze winter wat mensen in de streek blij gaan maken.

Bij terugkomst gooi ik een extra blok hout op het vuur, steek de kaarsjes aan, schuif mijn stoel voor de haard en maak een cappuccino met melk van de boer om de hoek.‘Vers uit de koe, dus lekker romig in je cappuccino’, deelt Steven mee.

Lange oprijlaan met in verte een landhuisEen van de monumentale Twentse huizen op Landgoed Singraven

Aanschuiven voor het diner

De warmte en het gelukzalige gevoel beperken zich niet tot de haard. Wanneer gasten het leuk vinden en het bij Steven & Charlotte uitkomt, ben je welkom voor de table d’hôte, vrij vertaald de ‘aanschuiftafel’. Hoe dat werkt? ‘Wij duiken de keuken in, dekken de tafel, steken de haard en de kaarsen aan, jij schuift aan‘, vertelt Steven lachend. Wat je mag verwachten? De smaak van Italië, op tafel gezet met Twentse streekproducten.

Steven en Charlotte verhuisden begin 2017 van de Amsterdamse Hazenstraat naar de stilte van de Twentse Hazenhof. In Amsterdam toverde Steven de lekkerste maaltijden op tafel in zijn restaurant De Uitvreter: 1 tafel, 1 menu. Dat concept geldt nu ook voor de aanschuiftafel in Twente;  je eet wat de pot schaft. Een 3-gangen diner geïnspireerd op Italië, vanuit de tijd dat Steven daar woonde, uitgevoerd met Twentse ingrediënten en vergezeld door een goed glas wijn. Het aanschuiven is alleen al leuk om een kijkje te kunnen nemen in de poortwachterswoning. Een gezellig gedekte tafel bij de open haard en brandende kaarsen in een woonkamer die geschiedenis ademt en toch van deze tijd is. En na afloop? Hup je als een haas zo het paadje af je bed in…

Gedekte tafel voor een haardvuur, met brandende kaars, en amuses

Praktische informatie:

Wat? Vakantiehuis Boshuis de Hazenhof
Waar? Kasteellaan 2 7591 PT Denekamp
Voor? Voor 4 personen (bij voorkeur: 2 volwassenen en 2 kinderen).
Prijs? Vanaf € 300,- per weekend
TIP:
 Vroeg boeken!

Reserveer jouw plekje bij De Hazenhof

Ontdek ook deze plekjes: