Even geduld...

Op vakantie naar Friesland

Fijne Friese adressen
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken

Op vakantie naar Friesland

Zoek je een bijzondere vakantiebestemming binnen Nederland? Ga naar Friesland! Deze provincie biedt je alles (en meer) voor een geslaagde en onbezorgde vakantie. Of je nu wandelaar, fietser, natuurliefhebbers, watersporter of rustzoeker bent, in Friesland vind je het!

Waarom Friesland?

Friesland is veelzijdig, ruim en dichterbij dan je denkt. Met de goede verbindingswegen sta je vanuit Amsterdam in een uurtje in Friesland, vanuit Arnhem zie je na 1.15 uur de eerste Friese Meren verschijnen. Al klinkt Friesland ver weg, om de afstand hoef je je bezoek dus niet te laten. 

Friesland is echt even anders dan onze andere provincies. Uitgestrekte weilanden en polderlandschappen bieden je prachtig weids uitzicht. Tussendoor ligt water, veel water. De Friese Meren (klein en groot) bieden je eindeloos veel watersportplezier. Daarnaast is er het IJsselmeer met pittoreske dorpen als Hindeloopen, Lemmer en Stavoren. Een dagje naar de Waddeneilanden of wadlopen, geen probleem vanuit Friesland, Terschelling en Vlieland liggen dichtbij. Maar ook de steden zijn een bezoekje meer dan waard. 

In combinatie met de rust, ruimte en fijne logeeradressen kan ik niet anders zeggen dan Fryslân boppe!

Het water op 

Denk je aan Friesland, dan denk je aan water. De Sneekweek, Elfstedentocht, Skûtsjesilen, een paar Friese 'bekendheden' waar veel Nederlanders op af komen. En logisch, het water heeft altijd aantrekkingskracht, op jong en oud. Zeilen, surfen, SUPpen, kanoën of sloepvaren, een jacht huren of meevaren op een Skûtsje voor een paar dagen: op het water kom je los van alles en vergeet je even de dagelijkse beslommeringen. 

Natuurliefhebbers opgelet 

Los van de weidse landschappen en de Friese Meren vind je in Friesland nog meer mooie natuur. De provincie heeft maar liefst vier nationale parken. Nationaal Park Schiermonnikoog, Nationaal Park de Alde Feanen, Nationaal Park Drents Friese Wold en N.P. Lauwersmeer bieden een grote variatie aan landschappen. Van bos, heide en zandverstuivingen tot weidegebied en zandduinen. Elk gebied nodigt uit tot lange wandelingen, fiets- en vaartochten. Of gewoon om lekker op een bankje te zitten en voor je uit te staren... 

Alde Feanen (fotograaf: Marcel Dammen)

Elf steden of meer?

De Friese elf steden zijn (wereld-) beroemd door de tocht der tochten: de Friese Elfstedentocht. Bijna 200 kilometer op de schaats langs elf Friese stadjes! Dat het helaas niet vaak voorkomt dat er ijs ligt, wil niet zeggen dat je geen bezoek aan de elf steden kunt brengen. Die zijn namelijk het hele jaar leuk! Van Culturele Hoofdstad (in 2018) Leeuwarden tot Heerenveen, van havenstadje Harlingen tot watersportplaats Sneek. Stuk voor stuk gezellige en mooie stadjes.

Franeker

Bijzonder overnachten

En hoe fijn, ga je naar Friesland en wil je wat langer blijven, je vindt er de leukste logeeradressen! Van een suite in een weiland tot een varend vakantiehuis, van een logeerkeet tot een hippe B&B. Neem gerust vrienden en familie mee, er liggen een aantal hele fijne sfeervolle groepsaccommodaties op het Friese platteland. Wie neem jij mee?

De mooiste Friese groepsaccommodaties

Suite in een weilandLeuk om te lezen
Eropuit: Wadlopen in Friesland Wadlopen in Friesland: vrijheid, blijheid en genieten op het drooggevallen wad. Ellen Groenveld, Stedentrip: Leeuwarden Op zoek naar inspiratie voor een citytrip: ontdek Leeuwarden en maak kennis met de Friese gastvrijheid! Ellen Groenveld, Friesland: 5 redenen om te gaan De leukste provincie van Nederland? Friesland is bij ons favoriet! Waarom? 5 redenen om deze zomer nog te gaan. Marleen Brekelmans, Eropuit: Varen op de Friese meren Tot rust komen met elkaar of samen met je gezin midden in de natuur. Dat kan op de Friese Meren. Een ruim vaargebied met allemaal leuke Friese plekjes. Je kunt aanleggen aan de vele steigers of eilandjes en genieten van jouw eigen privétuin mét zwembad. Lotte van der Meij, Impressie: Boshuis Friesche Duin In de bossen bij Appelscha ligt Boshuis Nij Hildenberg. Van dezelfde eigenaren is er sinds kort een nieuw huis in de bossen beschikbaar: Boshuis Friesche Duin. Een eerste impressie van dit geweldige vakantiehuis in het groen. Marleen Brekelmans, Kidsproof: Zeilweekend Friesland Een bijzondere ervaring voor je kinderen: op zeilkamp in Friesland. Leuk voor alle leeftijden! Marleen Brekelmans, Tip: 3x Friesland beleven op het water Waterprovincie Friesland heeft veel bijzonders te ontdekken. Van varende suite tot high tea tijdens een sloeptocht en toffe zeilcursussen voor kinderen. We tippen je 3 bijzondere manieren om Friesland vanaf het water te beleven! Marleen Brekelmans, Vriendinnenweekend: het leukste van Friesland Een weekend met vriendinnen op stap? Reis af naar Friesland, naar Alde Feanen N.P. Ga varen, fietsen, ervaren en genieten! Het leukste van Friesland. Marleen Brekelmans, Friesland: 3x bijzonder overnachten Alde Feanen N.P. Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland heeft zoveel te bieden, wil je alles zien en beleven dat moet je wel blijven slapen. En dan natuurlijk het liefst ín het nationaal park, omringd door natuur en schoonheid. 3x bijzonder overnachten in Alde Feanen. Marleen Brekelmans, Friesland: 3x Alde Feanen vanaf het water Op vakantie naar Friesland? Ontdek Nationaal Park de Alde Feanen! Bij voorkeur vanaf het water. Hoe? 3 tips! Marleen Brekelmans, Impressie: N.P. de Alde Feanen Nationaal Park de Alde Feanen is het jongste nationale park van Nederland. Dit park, in het hart van Friesland, biedt je volop variatie om een paar dagen te genieten. Water of weiland, varen of fietsen, actief of passief; de mogelijkheden zijn oneindig! Een voorproefje, de Alde Feanen in beeld. Marleen Brekelmans, Hotspot: Foodbar Picknickers in Friesland Foodbar Picknickers; een relaxt restaurant in Terherne. Geniet van een mini-vakantie aan het Snekermeer! Nelleke Wouters,
Fijne Friese adressen
Een bijzondere vakantiebestemming binnen Nederland? Friesland! Volop variatie, rust, ruimte, leuke steden, mooie stranden en...
Omke Jan B&B en restaurant
Friesland
vanaf € 85 per nacht
tot 2 pers.
Uitgerust voor Zaken B&B en werkplek
Friesland
vanaf € 115 per nacht
tot 2 pers.
De Kraak van Van Dam Groepsvakantiehuis
Friesland
vanaf € 600 per weekend
tot 7 pers.
NRDRHVN91 Design appartement
Friesland
vanaf € 95 per nacht
2 - 3 pers.
it flinkeboskje Vakantiehuis en groepsaccommodatie
Friesland
vanaf € 450 per weekend
2 - 24 pers.
It Dreamlân Groepsaccommodatie, vakantiehuizen en glamping
Friesland
vanaf € 65 per nacht
tot 24 pers.
Kampari glamping Safaritenten en pipowagen
Friesland
vanaf € 100 per nacht
2 - 7 pers.
De Turfhoeke Groepsaccommodatie
Friesland
vanaf € 1600 per weekend
10 - 20 pers.
De Pollepleats Groepsaccommodatie
Friesland
vanaf € 135 per nacht
2 - 200 pers.
Boshuis Friesche Duin 8-persoons vakantiehuis
Friesland
vanaf € 390 per weekend
tot 8 pers.
Pollepleats Suite Exclusieve suite
Friesland
vanaf € 150 per nacht
2 - 2 pers.
Boshuis Nij Hildenberg 8-persoons vakantiewoning
Friesland
vanaf € 390 per weekend
tot 8 pers.
‘t Hofhuysje 2-persoons vakantiehuis
Friesland
vanaf € 250 per weekend
tot 2 pers.
Inn Holwerd 4-persoons vakantiewoning
Friesland
vanaf € 78 per nacht
tot 4 pers.
VaarHuisjes Friesland Varend 4-6 pers. vakantiehuis
Friesland
vanaf € 69 per persoon
2 - 6 pers.
ievers yn fryslân 10-persoons vakantiewoning
Friesland
vanaf € 650 per weekend
2 - 10 pers.
Het Westerkerkje 4-persoons vakantieverblijf
Friesland
vanaf € 250 per weekend
tot 4 pers.
Hut het pompeblêd 4-persoons trekkershut
Friesland
vanaf € 50 per nacht
tot 4 pers.
B&B Leuketrijne B&B
Friesland
vanaf € 65 per nacht
tot 4 pers.
Watervilla de Roerdomp Vakantiehuis
Friesland
vanaf € 699 per week
tot 6 pers.
Lodges Ballumerhoeve 4-8 persoons lodges
Ameland
vanaf € 375 per weekend
2 - 14 pers.
Florizand 4-6 persoons vakantiewoning
Terschelling
vanaf € 350 per midweek
tot 6 pers.
123 Schiermonnikoog 4-12 persoons vakantiehuizen
Schiermonnikoog
vanaf € 300 per weekend
2 - 12 pers.
Vakantiehuis Villavendel 6-8 persoons vakantiehuis
Terschelling
vanaf € 250 per weekend
2 - 8 pers.
Badhotel Bruin Boutique hotel
Vlieland
vanaf € 99 per nacht
tot 6 pers.
De Arrestant Theetuin & sloep varen
Friesland
vanaf € 17 per persoon
De Koken Eten, drinken en sloepverhuur
Friesland
vanaf € 5 koffie met gebak
Picknickers Restaurant
Friesland
vanaf € 2 per persoon