Even geduld...
Lezen
Plekjes
Informatie
lezen
Plekjes
bekijken
Vakantie op Texel
Waddeneiland Texel is misschien wel het meest bekende eiland van Nederland. In ieder geval het makkelijkst bereikbare eiland van de Waddeneilanden. Slechts 20 minuten varen vanuit Den Helder en je vakantie op Texel kan beginnen! Je bevindt je in een wereld van heidevelden, duinen, lange stranden, weilanden en duinvalleien. Een heerlijke plek voor je vakantie! Welkom op Texel!

Waddeneiland Texel

De mooiste plekjes »

Over Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, ruim 25 kilometer lang en 8 kilometer breed. De stranden van Texel zijn uniek, ruim 30 kilometer strand vind je hier, voornamelijk aan de kant van de Noordzee. Op het eiland vind je een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden, ruim 300 kilometer. En wist je dat er op Texel meer schapen dan inwoners leven?

De grootste dorpen op Texel

Texel heeft zeven grotere dorpen, waarvan Den Burg, De Koog, Den Hoorn, Oudeschild en De Cocksdorp de meest bekende zijn, met winkels, terrassen en restaurants.

Wist je dat Texel ook een van de donkerste plekken van Nederland is? Hoewel het officieel geen Dark Sky Park is, zijn de nachten heel toch heel donker. En dat is leuk en bijzonder: blijf een keertje laat op tijdens je vakantie op Texel om sterren te kijken. Wie weet zie je de Melkweg! In juli en augustus worden er nachtwandelingen georganiseerd met de boswachter. Helemaal uniek is het ‘lichten der zee’: op een hete zomerdag kan het zijn dat je, wanneer je in het donker de zee in loopt, een soort lichtreactie veroorzaakt. Zeevonkjes (plankton) zetten de zee tijdelijk in het licht.

Natuurgebieden op Texel

Natuurliefhebbers en vogelaars weten de weg naar Texel wel te vinden. Aan de Waddenkust van het eiland zijn tal van wadvogels te bewonderen, helemaal in het broedseizoen. Speciale vogelkijkhutten, verspreid over het eiland, bieden je een blik op de natuur. Maar liefst een kwart van het eiland is Nationaal Park. Ontdek deze natuurgebieden tijdens je vakantie op Texel:

  • Nationaal Park Duinen van Texel

Een gedeelte van de natuur op Texel hoort bij Nationaal Park Duinen van Texel, gelegen aan de westkant van het eiland. Hier zijn de nachten nog echt donker, de duinen nog ongerept en is de natuur uitbundig. Van zeldzame orchideeën tot trekvogels en weidevogels. Ontdek dit park te voet of per fiets.

  • Natuurgebied de Slufter

Nog zo’n bekend stukje natuur op Texel is de Slufter, een kweldergebied dat bij harde wind en springtij volledig onder water komt te staan. Het is een uniek natuurgebied, gelegen tussen De Cocksdorp (Paal 28) en De Koog (Paal 21), waar de mens zo min mogelijk ingrijpt. Planten en dieren worden hier ‘geleefd’ door pure natuur. Vanuit Ecomare worden er diverse excursies georganiseerd naar de Slufter, waarvan enkele speciaal gericht op kinderen. Erg leuk en leerzaam.

Hoogtepunten voor je vakantie op Texel

Wat moet je zeker zien en doen op Texel? Naast fietsen, wandelen en uitwaaien aan zee moet je ook zeker tijd vrij maken voor de volgende tips:

  • Beklim de karakteristieke rode vuurtoren in het noorden van het eiland, bij De Cocksdorp
  • Proef de lokale lekkernijen: Texels lamsvlees, Texels bier, schapenkaas, kruidenbittertjes…
  • Ga naar zeehondenopvang en natuurcentrum Ecomare
  • Bezoek het Juttersmuseum
  • Hap een visje in de haven van Oudeschild
  • Volg de wisseling van het tij langs de Waddenzee
  • Neem de boot naar het naastgelegen Vlieland
  • Maak een wandeling rond de kop van Texel en strijk neer bij Kaap Noord

Bijzonder overnachten op Texel

Texel is het hele jaar door een eiland om te bezoeken. Rustig tijdens de wintermaanden, gezellig en bruisend in de zomer. Ontluikend in de lente, stormachtig in herfst. Heerlijk! Kies je tijdens je vakantie Texel voor een verblijf in een vakantiehuisje, een bijzondere B&B of een glamping vakantie in een yurt? Plan snel een weekendje of vakantie naar dit grootste Waddeneiland.

Ontdek ook deze 10 lekkere adressen op Texel

Suite voor twee personen