Even geduld...

Hoewel boekingscijfers het tegendeel beweren, gaat de Nederlander volgens trendbureau Cherry Picker in 2014 juist volop op vakantie. Vaker en korter! Er even tussenuit, een last-minute. Er wordt later besloten, maar vaker gegaan. De vakantie moet een persoonlijke beleving zijn, passend bij jou en je levensstijl.

Vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge van bureau Cherry Picker zet de top 5 vakantietrends voor 2014 op een rij:

Vakantietrend 1. Multigeneratievakantie

Op vakantie gaan met de hele familie, van kleinkinderen tot grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening. De drukke levens die we leiden en de crisis zorgt ervoor dat mensen meer naar elkaar toetrekken. Het samenzijn op vakantie is vaak een compensatie voor het gebrek aan contact gedurende de rest van het jaar. 

Vakantietrend 2. Cruisen

De cruisevakantie wordt populairder dan ooit, zowel op zee als op de rivieren. Cruises hebben hun stoffige imago verloren en zijn nu ook onder de jongere generaties populair. 

Vakantietrend 3. Transforcations

Wie in deze drukke tijden op ‘transforcation’ gaat doet dat om te reflecteren, nieuwe plannen te maken of om iets te leren van, óf bij te dragen aan het vakantieadres. De ‘braincation’ is er voor wie geestelijke rust nodig heeft, zonder telefoon en internet. Wie tijdens zijn vakantie juist iets wil opsteken gaat op ‘expertcation’. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en draaien om iets leren, bijvoorbeeld over de lokale bevolking, gastronomie, geschiedenis of natuur. Tot slot is er de vakantietrend ‘voluntourism’ voor wie vrijwilligerswerk en vakantie combineert en zo iets bijdraagt aan de plaatselijke cultuur of natuur.

Vakantietrend 4. Social travel

Social travel was dé opkomende trend van 2013 en is nog lang niet voorbij gevlogen. We maken graag gebruik van persoonlijke tips van locals die onze vakantie uniek maken. Ook stellen we zelf online via onze eigen social media netwerken of websites met lokale insiderstips een bijzonder vakantieprogramma samen. 

Vakantietrend 5. De natuur in

We kiezen dit jaar nog meer voor lichamelijk én geestelijke gezondheid en trekken er steeds vaker op uit in de natuur. In de natuur waan je je in een andere wereld, vol rust en balans. Overnachten op natuurlijke plekken in een ‘glamping-accommodatie’ of boomhut. Back to basic in de natuur, maar dan wel met enige vorm van luxe.

RGUgbmF0dXVyIGluLCB2b29yIHJ1c3QgaW4gamUgaG9vZmQgZW4gbmlldXdlIGVuZXJnaWUu
En de ‘staycation‘?
De ‘staycation’, oftewel thuisblijfvakantie, schudde in 2013 het taboe van thuisblijven in korte tijd van zich af. In 2014 wordt ook thuis vakantievieren onderdeel van onze lifestyle. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of controles op de luchthaven.