De vakantie moet een persoonlijke beleving zijn, passend bij jou en je levensstijl. Vakantiewensen zijn verschillend en veranderen in de loop van de jaren. Zo zijn er elk jaar weer nieuwe vakantietrends te signaleren.
Multigeneratie vakantie
Op vakantie gaan met de hele familie, van kleinkinderen tot grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening. De drukke levens die we leiden en de crisis zorgt ervoor dat mensen meer naar elkaar toetrekken. Het samenzijn op vakantie is vaak een compensatie voor het gebrek aan contact gedurende de rest van het jaar.
Cruisen ook voor jongere generaties
De cruisevakantie wordt populairder dan ooit, zowel op zee als op de rivieren. Cruises hebben hun stoffige imago verloren en zijn nu ook onder de jongere generaties populair.
Transforcations
Wie in deze drukke tijden op ‘transforcation’ gaat doet dat om te reflecteren, nieuwe plannen te maken of om iets te leren van, óf bij te dragen aan het vakantieadres. De ‘braincation’ is er voor wie geestelijke rust nodig heeft, zonder telefoon en internet. Wie tijdens zijn vakantie juist iets wil opsteken gaat op ‘expertcation’. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en draaien om iets leren, bijvoorbeeld over de lokale bevolking, gastronomie, geschiedenis of natuur. Tot slot is er de vakantietrend ‘voluntourism’ voor wie vrijwilligerswerk en vakantie combineert en zo iets bijdraagt aan de plaatselijke cultuur of natuur.
Social travel
Social travel was dé opkomende trend van 2013 en is nog lang niet voorbij gevlogen. We maken graag gebruik van persoonlijke tips van locals die onze vakantie uniek maken. Ook stellen we zelf online via onze eigen social media netwerken of websites met lokale insidertips een bijzonder vakantieprogramma samen.
We willen meer dan alleen logeren bij een local. Eigenlijk willen we graag even onderdeel zijn van de samenleving waar we op vakantie zijn. Samen sporten, koken, ambachten leren.
De natuur in
We kiezen steeds vaker voor lichamelijk én geestelijke gezondheid en trekken er steeds vaker op uit in de natuur. In de natuur waan je je in een andere wereld, vol rust en balans. Overnachten op natuurlijke plekken in een ‘glamping-accommodatie’ of boomhut. Back to basic in de natuur, maar dan wel met enige vorm van luxe.
Blind breaks
Een blind break is eigenlijk een verrassingsreis. Je hebt geen idee waar je naar toe gaat, met als doel uit je comfort zone te komen. Er zijn steeds meer aanbieders die blind breaks aanbieden.
Foodcations
We willen niet alleen deel uitmaken van een bepaalde cultuur (Connect with Locals), ook gaat de lokale keuken een steeds grotere rol spelen in de keuze voor bestemmingen: foodtourism. Het draait bij foodtourism om meer dan lekker eten en drinken op vakantie. Het gaat om de hele ervaring van het bereiden en/of proeven van lokale gerechten.
Outdoor wordt extreem
Het motto ‘alles is mogelijk’ en de behoefte aan het verleggen van fysieke grenzen kent zijn weerga niet op het gebied van reizen. Fysieke uitdagingen op vakantie, in welke vorm dan ook, winnen steeds meer terrein ten opzichte van de luiervakantie.
Under-the-radar bestemmingen
Doorgewinterde reizigers ontdekken bestemmingen die nog niet bekend zijn bij het grote publiek. We reizen af naar zogenaamde under-the-radar bestemmingen. Voor veel reizigers is juist de gedachte dat je er in eerste instantie geen bezoekje aan zou brengen de reden om te gaan.
Healthy trips
Fit zijn of worden is voor velen een levensdoel, zo ook op vakantie. Healthy trips zijn er in alle soorten en maten: van vakanties die zich focussen op fysieke gezondheid, zoals weight-loss camps, yogareizen en reizen naar New York om de marathon te lopen, tot initiatieven op het gebied van mentale gezondheid.
Millennials als nieuwe influencers
Maak kennis met de nieuwe influencers: de millennials (geboren midden jaren tachtig tot 2000). Ze zoeken en delen reisinspiratie online via platforms, reviewsites en social media. Ook eenmaal op vakantie gebruiken ze hun smartphone of tablet veelvuldig om de weg en leukste hotspots te vinden en te delen. Inspiratie is het hoofdingrediënt van hun reis en dat nemen ze graag mee naar huis om zowel offline als online te delen met anderen.
Hipster dad gaat op reis
Ook de hipster dad is in opmars, want vaders spelen een steeds grotere rol in het gezin. Waar voorheen met name moeders er wel eens alleen op uit trokken met hun kinderen, zijn de hippe vaders nu aan de beurt.
Solo traveling
Niet alleen de groeiende groep singles kiest voor een vakantie alleen. Steeds meer mensen zien de voordelen van alleen op reis gaan. Hoewel ze alleen op reis gaan, is het doel vaak om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen op te doen.
#Braggie
De #selfie maakt plaats voor de #braggie: een foto die je direct na aankomst op je paradijselijke (en jaloersmakende) bestemming deelt via social media. Vooral om een klein beetje op te scheppen, oftewel te ‘braggen’. Steeds meer hotels en andere accommodaties spelen hierop in door beloningen te geven aan gasten die hun ervaringen delen via social media.
En de ‘staycation‘?
De ‘staycation’, oftewel thuisblijfvakantie, schudde in 2013 het taboe van thuisblijven in korte tijd van zich af. Thuis vakantie vieren wordt onderdeel van onze lifestyle. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of controles op de luchthaven.
Wintersport
Ondanks dat er naar verwachting minder mensen op wintersport zullen gaan, zijn er toch nieuwe trends gespot.
Shortbreak in de sneeuw
Een algemene trend is dat we, vanwege een druk leven, vaker, korter en dichterbij op vakantie gaan. Ook tijdens het winterseizoen zal het aantal ‘short ski breaks’ toenemen. Een lang weekend of midweek naar de sneeuw, naar gemakkelijk en snel te bereiken accommodaties. Het wordt populairder om voor deze korte break het vliegtuig te nemen, om zoveel mogelijk tijd in de sneeuw door te brengen.
Wintersport on a budget
Omdat wintersport voor velen een dure vakantie is, wordt er creatief gezocht naar betaalbare opties. Lowbudget wintersportbestemmingen in Oost-Europa, zoals Tsjechië, Slowakije en Polen, bieden veel value for money en zijn dan ook sterk in opkomst. Met een weekendje skiën in Duitsland bespaar je bijvoorbeeld veel geld op de reiskosten. Steeds meer mensen boeken in het laagseizoen, buiten de schoolvakanties, een wintersport om zo de kosten te drukken. Verder wordt het populairder om voor een appartement of chalet te gaan in plaats van een hotel.
Tip:Villa Annabelle in het Sauerland
Van de Alpen naar Scandinavië en overzee
Lange tijd was Frankrijk wintersportbestemming nummer 1. Tegenwoordig kiezen we vaker voor andere bestemmingen, waaronder de Verenigde Staten. Ook is er veel belangstelling voor de noordelijke Scandinavische gebieden. Hoewel de berghellingen hier niet zo steil zijn als in de Alpen, ben je in Noorwegen, Zweden en Finland aan het juiste adres voor veel meer dan alleen skiën en snowboarden. Langlaufen door de ruige natuur, ijsklimmen, een hondensleetocht maken, Nordic walking, op pad met een sneeuwscooter of slapen in een iglo: het kan in het Scandinavische winterwonderland.
Tip: Bijzonder Plekje Herangtunet Boutiquehotel in Noorwegen
Luxe en sfeer: in groepen en met familie
Behalve aan het sportieve aspect, hecht de Nederlandse wintersporter steeds meer waarde aan luxe en sfeer. Optimaal genieten en onthaasten tijdens de vakantie bij een luxueus verblijf met prachtige ligging, uitgebreide wellness en excellente keuken, óf een authentieke chalet met veel charme en sfeer. Zowel vriendengroepen als families gaan samen op wintersport. Steeds meer wintersportmogelijkheden steken de kop op voor families die het aandurven mét kinderen én opa en oma op pad te gaan. Zo zijn er niet alleen skiklasjes voor de jongsten maar ook voor de ouderen. Daarnaast wordt sleeën, zwemmen, naar de dierentuin gaan, wandelen of winkelen steeds populairder. Ook zorgen opa en oma vaak voor de kleinkinderen.
Foodcation in de sneeuw
Niet alleen foodies, maar ook winterliefhebbers die niet urenlang op de piste willen staan maar het wat rustiger aan willen doen, vinden hun geluk in een culinair hoogstaande wintersportbestemming, zoals Italië of Spanje. Deze zonovergoten landen schenken fijne wijnen en serveren tapas en pasta’s nabij de piste voor een schappelijke prijs. Niet alleen de gastronomie maar ook de authentieke accommodaties op landgoederen van boeren, uitgestrekte natuur en eigen skicultuur spreken de Nederlandse wintersporter aan: do as the locals do.
Extreme winterbelevenissen
Voor de diehard wintersporter die zijn gezonde lifestyle op peil wil houden, zijn er bijzondere sneeuwsporten om uit te kiezen. Heliskiën blijft een groot avontuur, maar we denken dat ook snowkiten in populariteit zal groeien. Snowkiten komt voort uit het kitesurfen, maar in plaats van over het water vlieg je hierbij met je scherm over sneeuwhellingen, vaak bergopwaarts. Voor de iets minder ervaren wintersporter zijn er ook steeds meer alternatieven. Een nieuw sneeuwsportattribuut is bijvoorbeeld het airboard. Dit is een kunststof luchtkussen dat zeer licht maar ook stevig is en oneffenheden absorbeert. Liggend op dit board stuif je keihard de berg af, wat je het gevoel geeft alsof je boven de sneeuw zweeft.
Tip: Hotel Esprit Montagne in Frankrijk
Bron: Met dank aan reistrendwatcher Tessa aan de Stegge.