Even geduld...

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die op vakantie gaan gelukkiger zijn. Joh… echt?! Dat is geen verrassing natuurlijk. Maar wat mij wel verbaasde, is dat het geluksgevoel zijn piek bereikt voordat we vertrekken. We worden dus gelukkig van alleen al het vooruitzicht! Reden genoeg lijkt mij voor wat extra aandacht voor de voorpret.

La Douce France

Net terug van een weekend Marseille waar mijn dagen gevuld waren met heerlijk eten, marktjes vol lavendelzeep en glazen koele rosé zal het je niet verbazen dat ik nu gehuld in een blauwwitte streepjestrui met ‘pain’ en ‘fromage’ (en dat glaasje rosé natuurlijk) in de aanslag de eerste vakantievoorpret blog schrijf over La douce France. Op deze manier tellen we samen af naar de vakantie. Iedere week voorpret-tips voor een ander populair vakantieland. Zo reizen we over een aantal weken allemaal dolgelukkig af naar ons bijzondere vakantieplekje.

Online pret

Dat beelden meer zeggen dan woorden weten (zelfs wij bloggers) al lang. Niks beter dan je verliezen in de mooiste Instagram en Pinterest accounts of websites die zich helemaal focussen op jouw favoriete vakantie land. Zo heeft ieder land een verkeersbureau. Voor praktische en betrouwbare tips over Frankrijk moet je op Atout France zijn. Voor lekkermakend fotomateriaal en sfeerverhalen kan ik je Frankrijk.nl aanraden. Deze site is een harmonieuze samensmelting van chauvinistische Fransen en koppige Hollanders. Een match made in heaven zou ik zeggen.

Gewoon lekker loeren naar plaatjes van slingerende rivieren, bermen vol bloeiend ‘onkruid’ of scheef hangende luiken en al die andere sjofele dingen die de zon nog mooier maakt, dan bieden Instagram en Pinterest uitkomst. Een hele fijne vind ik @myprovencestory op Instagram. Dit account maakt het romantische plaatje helemaal compleet.

Schuilt er een ware Parisienne in jou volg dan: @doitin_paris. En zo zijn er nog veeeeeel meer. Typ ‘la douce France’ of de naam van de streek waar je naartoe gaat in en je vindt de meest mooie vergezichten en typisch Franse plaatjes waar je vast heerlijk bij weg kunt dromen.

Boeken & Films

Cahier de France (€ 14,95) is letterlijk vertaald een Frankrijk schrift. De ideeën en foto’s in dit boek zijn dan ook een inspirerende aanzet om er je eigen herinneringen, recepten of schetsen aan toe te voegen. Het garandeert niet alleen voorpret maar zal er ook voor zorgen dat je nog lang kunt nagenieten.

In Du pain, du vin du…..pindakaas? beschrijft Roos Boum hoe ze haar leven als Hollandse citygirl verruilde voor het Franse platteland. Iets waar we stiekem allemaal wel eens van dromen.  Hoe leuk is het om door haar ogen de voor en nadelen van de Franse charme te ontdekken. Iets waar je ook zeker iets aan hebt als je er maar 2 weken blijft.

I love the seaside Frankrijk: een boek voor iedereen die houdt van zand tussen de tenen en wind in de haren. Voor degene die verzot zijn op het relaxte surf sfeertje maar zelf niet perse hoeft te surfen of wie wel wat ‘vitamine zee’ kan gebruiken. Dit boek over de Atlantische kust is een absolute aanrader!

Amélie – Mais bien sure…! Niet te missen deze klassieker. Bekijk deze film zonder ondertiteling om je Frans vast weer een beetje op te halen.

a Good Year – Een echte feelgood movie die zich afspeelt in de Provence. Lekker wijntje erbij en zwijmelen maar. Uiteraard een beetje een voorspelbaar happy end. Maar is dat niet gewoon wat je wil van je vakantie?!

Muziek

Je snapt het wel he…. Edith Piaf, Jacques Brel of Stromae. Alles werkt bij de laatste loodjes naar de vakantie. Zet Spotify, iPod of platenspeler van ontbijt tot bedtijd op de Franse chansons en ik verzeker je; voor je het weet is het tijd om te gaan.

Culinair

Frankrijk is de bakermat van vele culinaire hoogstandjes. Je kunt er dus alle kanten mee op. Ik heb de neiging om hier een recept vol seafood met jullie te delen. Maar omdat Frankrijk zo divers is en daardoor toch wel een beetje een allemansvriend heb ik hier voor jullie het recept van een all time favorite om te delen met alle Francofielen: Coq au vin! P.S.: een croissantje werkt ook hoor…

Ingrediënten

3 eetlepels olijfolie
12 sjalotjes
225 gram spek
3 tenen knoflook
225 gram paddenstoelen
6 kippendijen
1 fles rode wijn
peterselie, tijm en salie
zout & peper
laurierblad
bloem en boter

Bereiden

Fruit de sjalotjes met de spekjes en de geperste knoflook. Haal dit mengsel uit de pan en braadt in het achtergebleven vet de kippendijen. Voeg het uienmengsel en de rode wijn toe. Bindt de verse kruiden samen en doe ook deze in de pan samen met het laurierblad, de peper en het zout. Zet het vuur en je dagelijkse tempo nu op een laag pitje en wacht totdat de kip gaar is en de vakantie aan breekt. Bon appetit & bon voyage!