Even geduld...

Op speciaal verzoek van mijn Bijzonder Plekje collega’s sluit ik de serie vakantie voorpret blogs af met ons eigen mooie Nederland. Makkie zou je denken, want Bijzondere Plekjes genoeg! Maar hoe snel ik me liet meevoeren door Italiaanse amore en Franse chansons zo lastig vond ik dat voor ons eigen kleine kikkerlandje. Zelfs blokjes Goudse kaas (met vlaggetje natuurlijk) gaven geen inspiratie. Net zo min als stroopwafels en drop. Het probleem is niet dat er in Nederland niks te beleven valt. Integendeel!

We hebben de mooiste stranden, heerlijke steden, Friese meren en Twentse rust. En dat is nog maar een kleine greep uit het Hollandse aanbod. Waar moet ik in hemelsnaam beginnen?! Wat maakt een vakantie in Nederland nou zo bijzonder? Languit in het gras van mijn eigen tuin kwam het antwoord: omdat we ons gelijk thuis voelen natuurlijk! Niks bijkomen van een lange reis, acclimatiseren en ander soort vakantiestress. A la minute een vakantie gevoel! Zelfs in je eigen achtertuin…

Als dit al geen reden genoeg is om binnen onze grenzen te blijven deze zomer, maak ik het voor alle thuisblijvers nog een beetje extra speciaal. Want wat geeft er nou een groter vakantie gevoel dan; picknicken?! Het vergt weinig voorbereiding (vooral na het lezen van de tips) en het kan overal; of je nu in de rij staat bij het Rijksmuseum, in de (roei)boot op het IJsselmeer of in een oer-Hollandse file. Met deze tips kan de voorpret, vakantielol en het na-vermaak beginnen. En dat allemaal in eigen land!

VGV1dGVuIGVuIHRvZXJlbiBCb2VyZW5nb2VkMzc=

Online pret

De één eet het liefst het hele jaar buiten op een kleedje en droomt van worstjes boven een knapperend kampvuur. Bij de ander breekt het zweet uit bij de gedachte alleen al. Na het lezen van deze online tips wordt picknicken deze zomer voor iedereen een feest. En denk eraan; maak het vooral niet te moeilijk! Een bruine boterham met kaas op je balkonnetje is al goed.

Als je de kunst van het thuis picknicken eigen hebt gemaakt, wordt het tijd om uit te wijken naar andere bijzondere plekjes. En je zult zien, het wordt alleen maar leuker! Wat dacht je van een fietsmand (of kofferbak) vol hapjes en sapjes die je, na het leegmaken, vol met veldbloemen stopt als aandenken aan de heerlijke middag?! Kijk op www.pluktuinen.nl voor de leukste pluktuinen bij jou in de buurt. Ennuhhh, had ik al gezegd dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken? Bij veel pluktuinen kun je ook fruit plukken wat je gelijk op kunt eten. Dat scheelt weer sjouwen….

De professionele picknicker met een hoofd vol zelfmaak-ideetjes wil de volgende tips misschien liever overslaan (zou ik niet doen trouwens) maar speciaal voor de nonchalante picknickers, zoals ik, hier de aller-leukste adresjes waar ze met liefde een heerlijk gevulde picknickmand voor je klaar zetten. Compleet met de mooiste routes, tassen vol spelletjes voor onderweg en soms zelfs charmant vervoer. Zo kan iedereen het; echt waar!

  • Bairro Alto in Nijmegen bewijst dat picknicken niet perse op het strand of in het hoge gras hoeft. Een pleintje met een fonteintje of het op het bankje voor de Hema. Met de goed gevulde mand die je hier op haalt, voldoet ieder plekje!
  • Theeschenkerij Boerengoed: Met een picknickmand achter in je klassieke wagen teut, toer en tuf je rustig over de mooie Veluwe.
  • Liever iets actiever? Huur dan een bakfiets met picknickmand en bedwing het Limburgse landschap.
  • Het Friese (water-)land ontdekken? Bij Picknickers kun je een picknickmand afhalen voor op of in het water…

Boeken en films

Neem naar een picknick altijd je krantje mee. Nee, niet op het scherm maar een ouderwets papieren exemplaar. Lekker rustig lezen in het gras of je broodje erin rollen. Stylisch verantwoord en ideaal tegen vetvlekken en kleine kruipdiertjes. Krant uit en broodjes op? Dan kan alles zo de prullenbak in. Veel minder zwaar ook dan al die bakjes en zakjes die mee terug naar huis moeten.

QnVpdGVuIGV0ZW4=Buiten Eten is een heerlijk kookboek vol lekkere, luchtige en niet te moeilijke recepten. Niets staat een zomerse borrel of brunch met je lief, familie of vrienden nog in de weg. Want samen buiten eten is toch net een beetje lekkerder!

Muziek

Weet je wat nou zo fijn is? Wat muziek betreft kan ik in dit geval geen tips geven. Het gaat erom dat je je thuis voelt en daar hoort je eigen muziek bij. Je favoriete spotify lijst is dus voldoende. Of dat nou Hollandse meezingers zijn of beachy lounge muziek, als het voor jou werkt is het goed. Ik denk dat ik deze zomer mijn picknickkleedje maar eens ga delen met onze eigen Douwe Bob…

Culinair

Picknicken heeft iets frivools dat in eerste instantie niet echt bij de Hollandse ‘doe maar normaal’ cultuur past. Maar laten de Hollandse happen nou juist helemaal picknick-proof zijn. Zomerkoninkjes & kersen (vaak te koop bij gezellige kraampjes langs de weg) en poffertjes en pannenkoeken doen het bijvoorbeeld altijd goed. Ze overleven lange fietstochten en smaken zelfs na een middagje in de strandtas nog prima.
Brood mag natuurlijk niet ontbreken want dat zijn wij Hollanders gewend; een bammetje voor onderweg… Vergeet de paté, kaas en andere dingen die na een uurtje volle zon toch echt minder smakelijk zijn. Maar ga voor een lekker bourgondisch plukbrood om samen te delen. Met wat snoeptomaatjes en een dipje tover je in een handomdraai een heerlijke boerenlunch op tafel… ehhh op je kleedje.

VGV1dGVuIGVuIHRvZXJlbiBCb2VyZW5nb2VkNDQ=Mocht je nog steeds je bedenkingen hebben omdat je ondanks alle tips visioenen krijgt van langzaam opwarmende wijn in plastic bekertjes, dan biedt onze eigen vertrouwde HEMA uitkomst. Voor niet al teveel geld haal je daar de leukste koeltassen. Inrollen in aluminium folie wil ook wel eens helpen, al geef ik geen garantie. En wat betreft die plastic bekertjes; dat hoeft natuurlijk niet. Zolang je de kristallen glazen van oma thuis laat, geeft echt glaswerk altijd een extra feestelijk tintje.

Nog een laatste tip!

Voordat we na alle voorpret tips van de afgelopen weken nu dan echt allemaal gaan genieten van de vakantie wil ik jullie nog één on-Hollandse tip meegeven:

Geniet en klaag niet over het weer. Als het weer niet mee zit, zorg dan voor een goede bui!

Drie dikke kussen en een hele fijne vakantie allemaal! X. Jorieke