Even geduld...

De bergen hebben op mij altijd al een aantrekkingkracht. De geheimzinnig wit besneeuwde hellingen roepen luid en duidelijk zodra het kwik begint de dalen. Maar dit jaar was het anders. In het voorjaar neuriede ik al de welbekende nummers van de Sound of Music en droomde over houten huizen behangen met uitbundig bloeiende geraniums.

(foto: Alpbachtal Seenland Tourismus)

Misschien komt dat doordat ik de laatste tijd een onverklaarbare hang heb naar rust en ruimte. Oostenrijk is twee keer zo groot als Nederland en heeft de helft minder inwoners dus daarmee zit het wel goed. Nu de voorpret nog. Zodat de vakantie, met kinderen die blootsvoets rondrennen over grasgroene heuvels en roodgeruite picknickkleden gevuld met flessen Weissburgunder en Bauernbrot met brokken Alpenkaas, niet meer stuk kan! Speciaal voor jullie (en stiekem ook een beetje voor mezelf) een flinke portie Alpenglück!

Online pret

Hoewel ik het idee heb dat je in het grootste gedeelte van Oostenrijk geen WiFi hebt (of in ieder geval dat hoop ik) kan het geen kwaad je van te voren eens digitaal te verdiepen in dit land.

Op Hip Heidi vind je vooral veel Alpenliefde. De ruitjes, het hout en de hertjes, alles wat je verwacht van de bergen vind je hier. Alleen dan in een modern jasje! Van alleen al het bekijken van de sfeervolle foto’s kom je in de vakantiestemming.

Denk je aan Oostenrijk dan denk je aan wandelingen in de adembenemend mooie natuur.  Maar er zijn ook meer dan genoeg steden die de moeite waard zijn. Wat wordt het voor jou? Rust en ruimte of zwierig Salzburg en wunderschön Wenen? Betrouwbare en praktische informatie over alles wat Oostenrijk te bieden heeft, vind je bij het Oostenrijks Toeristenburo

Vm9vcnByZXQgT29zdGVucmlqayA1Vm9vcnByZXQgT29zdGVucmlqayAx(foto's: Irene Ticheler-Lodewick)

Boeken en films

'The hills are alive with the sound of Music…' Tja, wat moet ik erover zeggen?! Iedereen heeft deze klassieker natuurlijk al 100 keer gezien. Alles wat ik weet over de zomer in Oostenrijk is gebaseerd op dit romantische verhaal. Ich liebe the Sound of Music! En ga hem, voordat we deze zomer op zoek gaan naar edelweiss, gewoon lekker nog een keer kijken.

Dat verleiding, liefde en wraak allemaal zoet zijn, lees je in het boek Sachertorte en ander Weens gebak. Een kookboek vol romantiek en intriges over de rechtszaak rond de beroemde Sachertorte die Wenen 6 jaar lang in zijn greep heeft gehouden. Wenen uit de boeken; de wals, ruisende rokken en grote konditoreien. Met als toetje het ECHTE recept en ander Weens  gebak.

Oostenrijk magazine heb ik, na het boeken van de zomervakantie naar Oostenrijk, gelijk gehaald bij de boekhandel. Heerlijk om onder het genot van een kopje ‘Früchtetee’ vast weg te dromen bij de mooie foto’s en handige tips & tricks.

(foto: Alpbachtal Seenland Tourismus)

Muziek

JO DE LA HIE HOOO! Jodelen en de Alpen zijn onafscheidelijk. Misschien niet het aller-charmantst maar het is voorpret gegarandeerd als je dit thuis al eens probeert. Op Youtube vind je genoeg leuke voorbeeldfilmpjes. Het is nog niet zo makkelijk als het lijkt maar toch schijnt iedereen het te kunnen leren. Viel spaß!

Waar je dan misschien niet gelijk aan denkt is opera. Toch is het bijwonen van een opera of operette in de zomerse buitenlucht een absolute aanrader! Voorstellingen van Mozart en Johan Strauss maar ook veel modernere stukken worden op de mooiste plekken door heel Oostenrijk georganiseerd.

(foto: Alpbachtal Seenland Tourismus)

Mahlzeit

De Oostenrijkse keuken is heel puur. Dit komt met name door de ruige bergen die een groot deel van het land bedekken. Hier geen uitgestrekte velden en valleien om te kweken en te groeien. En dan hebben we het nog niet eens over de strenge winters. De Oostenrijkers moeten het doen met wat er is. En dat maakt de keuken juist zo puur en vol traditie. Voeg daar het belangrijkste ingrediënt ‘culinaire liefde’ aan toe en je hebt een keuken om je vingers bij af te likken. Geen hip slow food gedoe maar gewoon zoals ze het al jaren doen.

Kijk niet gek op als er madeliefjes op je broodje Alpenkaas liggen. In het kader van de voorpret kun je dit natuurlijk thuis alvast proberen op je bruine boterham met Hollandse kaas. Madeliefjes hebben we hier ook genoeg. Ja, je kunt ze echt eten! Al moet je ze wel even goed wassen van tevoren.

Om dit gerecht kunnen we in de Oostenrijkse keuken natuurlijk niet heen; de schnitzel. Het liefst een hele grote op een veel te klein bord. In dit filmpje zie je precies hoe je de enige echte Oostenrijkse schnitzel thuis ook kunt maken.

Vm9vcnByZXQgT29zdGVucmlqayA4

Zum Wohl

Bij deze culinaire tradities hoort natuurlijk ook een goed glas wijn. Enthousiast wordt er door de Oostenrijkse boeren wijn gemaakt. In de zomer en vroege herfst kun je in veel wijngaarden een glaasje proeven tussen de wijnranken. Soms zelfs met bijbehorende picknickmand vol lekkers.

Alvast voorproeven? Dan onthul ik hier een fijn wijngeheim. De wijnen van het Oostenrijkse wijnhuis Stiegelmar behoren tot mijn favorieten. Al kan ik niet helemaal zeggen of dat door de smaak of ook een beetje door de passie van de 4e generatie Stiegelmar komt, die ik vorig jaar mocht ontmoeten op een wijnbeurs. De wijnen zijn te verkrijgen bij de Heeren van de Wijn die ze zelf inkopen bij de familie. 

Ein Prosit!

Vm9vcnByZXQgT29zdGVucmlqayA5

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk:
Ook leuk om te lezen:
Vakantievoorpret: Frankrijk Tips om de laatste loodjes voor je vakantie naar Frankrijk te verlichten? Lees deze vakantievoorpret blog en voor je het weet is het tijd om te gaan. Jorieke , 21 juni 2017 Vakantievoorpret: Italië Op zoek naar de allerleukste tips om je voor te bereiden op je vakantie in Italië, lees dan La Dolce Vita vakantievoorpret tips. Jorieke , 28 juni 2017 Vakantievoorpret: Spanje Ben je op zoek naar de Spaanse zon en duurt het nog even voordat je afreist naar het zonnige zuiden? Lees dan de Spaanse vakantie voorprettips. Jorieke , 7 juli 2017 Oostenrijk: 1001 redenen om te gaan Oostenrijk is een heerlijk vakantieland, voor iedereen! Twijfels? 1001 redenen om te gaan! Marleen , 30 juli 2017 Oostenrijk: veelzijdig Vorarlberg Grenzend aan Zwitserland ligt de Oostenrijkse regio Vorarlberg. Hier wil je vakantie vieren! Actief of niet, de Marleen , 7 augustus 2017 Oostenrijk: Alpbachtal In de meest bekende regio van Oostenrijk, Tirol, ligt het Alpbachtal met het mooiste dorp van het land! Een lieflijk dal met veel mogelijkheden. Marleen , 12 augustus 2017 Oostenrijk: dit móet je doen in het Alpbachtal! Een vakantiebestemming voor het hele gezin: het Alpbachtal in Tirol. Van deze 5 activiteiten krijg je een adrenalinekick! Marleen , 12 augustus 2017 Oostenrijk: 3 tips voor het Bregenzerwald Het Bregenzerwald in Oostenrijk, regio Vorarlberg, is net even anders dan anders. Hierom wil je er naar toe! Marleen , 25 augustus 2017 Oostenrijk: 3 bijzondere activiteiten in Vorarlberg Bezoek je een van de mooiste regio's van Oostenrijk, Vorarlberg, dan mogen deze drie activiteiten niet ontbreken! Marleen , 4 september 2017 Oostenrijk: 5 activiteiten voor het hele gezin in Vorarlberg Vorarlberg in Oostenrijk is een veelzijdige regio met toffe activiteiten voor het hele gezin! Niet alleen maar bergwandelen, maar... Marleen , 12 september 2017