Even geduld...

Water, wind en waanzinnig genieten… Dat kan in het Nederlandse Friesland, waar je kunt zeilen en varen op Friese meren, beekjes, vaarten en plassen. Ik tip je vanaf ons bootje met plezier de allerleukste hotspots en toffe to do’s. Meer aan bij onze Friese favorieten!

First things first. Onderweg naar Friesland (zo’n 2,5 uur vanaf Antwerpen) kun je in het voorjaar heel leuk ’n stukje van de Tulpenroute meepakken. Deze bewegwijzerde route van zo’n 80 kilometer voert je langs de kleurrijkste tulpenvelden in de Noordoostpolder. Lekker Hollands!

Royaal belegd

De lekkerste en meest royaal belegde boterhammen & high tea’s vind je bij eetwinkel Royaal Belegd in Sneek! De keuze is er reuze en alles huisgemaakt, fairtrade en biologisch. Mijn favorietje was de Blondie van witte chocolade met cranberries. Met zicht op de oude Waterpoort en alle bootjes die voorbij varen heb je hier een zálige middag.

Royaal Belegd – Lemmerweg 4 in Sneek

Klein en fijn

Hindeloopen is een van de kleinste Friese stadjes, maar heel leuk voor ’n bezoekje en fotogeniek! Smalle steegjes, mooie doorkijkjes, houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes én – op de dijk – het oude blauwe loodsje van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij. Vanaf hier heb je een heel wijds uitzicht over het IJsselmeer.

UGlja25pY2tlcnM=

Boot & ontbijt

Lekker eten, drinken en relaxen doe je bij foodbar Picknickers aan het Sneekermeer. Het is er fijn! Als je geluk hebt, leg je je bootje pal voor de deur en bestel je op het terras, aan de bar of in de toffe serre een lekker koffietje, een diner, taart of een heerlijk ijsje. Wij gingen er voor het uitgebreide verwenontbijt: yoghurt met aardbeien, eetbare bloemetjes, een eitje, croissants en een dikke boterham met homemade humus. Zo vers, zo puur en de inrichting zó leuk… Hier kun je uren toeven!

Picknickers – Utbuorren 54 in Terherne

In de vrije natuur

Toegegeven, een beetje spannend is het wel, maar slaap in ieder geval één nachtje in de vrije natuur. Zo tof! Overal in Friesland vind je hiervoor speciale Marrekrite-aanlegplaatsen: aanlegsteigertjes waar je maximaal drie dagen gratis gebruik van mag maken, waar het vuil wordt opgehaald en het gras wordt gemaaid. Koop van tevoren wel de speciale Marrekritewimpel (€15 en door heel Friesland verkrijgbaar) want hiermee steun je het onderhoud en de aanleg van nieuwe steigers. Wij legden ons bootje midden in Nationaal Park de Alde Feanen en werden ’s ochtends getrakteerd op een ochtendconcert van de honderden vogels in dit gebied. Prachtig!

Lopen op je fiets

Nu je er toch bent: je verkent de Alde Feanen ook heel goed met de fiets! Heel hard ga je op de Lopifit die je kunt huren bij De Twirre, een groepsuitjes-bedrijf. Door te lopen op deze speciale loopbandfiets maak je snelheid en dat is cool. Zoef! Via de kronkelpaadjes in het natuurgebied zie je de enorme rijkdom aan planten en dieren, een tochtje duurt ongeveer anderhalf uur. Leuke tip: haal onderweg een boerenijsje bij boerderij Lyts Buthus en laat je rondleiden over het boerenbedrijf. Kalfjes aaien inbegrepen

De Twirre  – Reidtûgel 5C in Earnewald
Lyts Buthus – Westersanning 1 in Oudega

In hartje stad

Nog zo’n fijne plek om aan te meren is jachthaven De Prinsentuin in hartje Leeuwarden. Hier lig je aan de kade van het park wat ooit de privétuin van de oude Nederlandse prins van Oranje was en loop je zo de oude binnenstad in. De voorzieningen zijn er (net als in de andere passantenhavens van Friesland) perfect. Voor een klein beetje liggeld heb je elektra, water en je kunt er douchen of een wasje draaien. Extra leuk: in de zomermaanden vinden er regelmatig Prinsentuinconcerten plaats. Swingen op de boot!

Koken!

Een haventerrasje pik je het leukst bij De Koken op jachthaven Tusken de Marren in Akkrum. Ze zijn er gastvrij, het is er tof ingericht (ik neem de hangmat met zicht op de bootjes!) en beroemd & berucht vanwege hun heerlijke, zelfgebakken appeltaart. Binnen en op hun buitenterras serveren ze er ook lekkere soepjes, goed belegde croques, een simpele maaltijd of een borrel en op zondag houden ze vaak een hemelse brunch. Leuk om met de heeeele familie bij aan te schuiven!

De Koken – Ulbe Twijnstrawei 33 in Akkrum

Even de benen strekken

Een dag geen zin in zeebenen? Ga dan ’s van boord in historisch Dokkum. Dit  oude elfstedenstadje is een echte winkelstad en dat is fijn na een paar dagen op het water. In een van de mooiste panden vind je 1622 lifestyle bijvoorbeeld (met dameskleding, schoenen en woondecoratie) en voor de kindjes is NYN heel hip! Omdat een dagje eigenlijk te kort is, boek je er het best een overnachting, liefst in de binnenstad natuurlijk. Zo logeerden wij in een gloednieuw tweepersoonsappartementje in de Boterstraat. Met ’n eigen ingang, zicht op de winkelstraat, een modern ingerichte woonkamer met keukentje, een badkamer en een slaapkamer met balkon. Eigenaresse Jojanneke brengt je ’s ochtends op de fiets een dikke glimlach plus een heerlijke ontbijtmand: eitjes, verse jus, aardbeien, broodjes met beleg en warme croissants.

Dokkumer Bed & Breakfast – Boterstraat 7 in Dokkum

Winkelen het weiland

Winkelen in het weiland, dat kan alleen in Friesland! Op de Flinkefarm van Arjan, Claar en Rixt is bijna ieder weekend wel iets leuks te doen: een Friese streekmarkt, zomershoppen, muziek & workshops tijdens de Flinke Zomer Favorieten of kopen (of verkopen!) uit de kofferbak. Daarnaast kun je ook nog ’s heerlijk snuisteren in de Sip & Clara Pop-up store vol spullen voor je interieur en vintagemeubels. Zeker weten dat je terugkomt met ’n unieke Friese vondst!

Flinkefarm – Flinkeboskje 2 in Hemelum

Omke Jan

Helemaal nieuw, maar meteen hoog op ons favorietenlijstje staat Omke Jan, een ‘boergondische’ ontmoetingsplek aan het water in Woudsend. In een oude Friese boerderij die vanbinnen helemaal hip is gemaakt door ontwerper Piet Hein Eek kun je heerlijk eten, drinken, slapen en beleven. Doe ’n koffietje met Friese oranjekoek op het terras (met uitzicht op de monumentale molen van het dorp), ga binnen voor een groentetaartje uit de houtoven of schuif op zondagavond aan voor de dorpshap. Slapen doe je er onder de oude houten gebinten. Heel sfeervol!

Omke Jan – Iewal 44 in Woudsend

Varend hotel

Ons motorbootje – nou ja, noem het maar gerust een luxe jacht – huurden we voor de hele week bij Ottenhome in Heeg, het beste bootverhuurbedrijf van Friesland dit jaar. Werkelijk alles was aan boord:  een eigen douche (ja echt!) met toilet, vier slaapplaatsen (dekbedden, kussens en overtrekken huurden we erbij), een compleet uitgerust keukentje, een radio, warm water, stroom… een varend hotelletje dus eigenlijk. En dat is fijn! Omdat je ’s ochtends vaak nog niet weet waar je ’s avonds aan wal gaat, is het prettig dat je wel altijd je spulletjes bij je hebt. Zodat je zelf je potje kunt koken als de bruggen gesloten zijn en je onverwacht in de vrije natuur moet slapen of wanneer je aanlegt midden in het centrum van de stad. Na een rondje shoppen doe je daarna op je bootje nog een borreltje aan boord. Hoe leuk!

Het besturen van zo’n boot is in het begin trouwens best een dingetje. Met slechts één keer eerder varen in ‘the pocket’ was het verlaten van een overvolle jachthaven iedere keer weer spannend voor ons. Maar zo stoer als het lukt! En wees niet ongerust hoor: eigenaren Jan & Johan van Ottenhome laten je niet vertrekken zonder een uitgebreide uitleg over onder andere stuurboord- en bakboord, de vaarkaart, de hoogte en diepte van de boot (handig, voor als je onder een bruggetje door moet) en de mastworp. Gooi de trossen maar los, we gaan varen!

Watersportbedrijf Ottenhome – De Draei 3 in Heeg

Weekje varen in Friesland? Huur een bootje bij Ottenhome!

Als je dit plekje leuk vindt, dan vind je deze plekjes ook leuk: