Even geduld...

Een bezoek aan Hanzestad Elburg is niet compleet zonder een bezoek aan de haven, of eigenlijk zonder een tocht of overnachting op een authentieke botter. In de haven van Elburg, die je bereikt via de Vischpoort, liggen nog enkele botters. Neem een kijkje en vaar mee!

Wat is een botter?

Een botter is een oude Nederlandse vissersboot, gemaakt van hout en met een platte bodem om op de Zuiderzee te gaan vissen op o.a. paling, haring en platvis. De platte bodem van de botter was noodzakelijk om dicht langs de randen van de Zuiderzee, de meest visrijke gronden, te kunnen varen. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde het zoute water naar zoet en verdween een deel van de inkomsten van de botters. Nu liggen de botters in de havens langs het IJsselmeer te wachten op dagjesmensen, om te varen met levensgenieters.

De meeste botters in de haven van Elburg zijn eigendom van Stichting tot Behoud van Elburger Botters, met als doel het behoud van de botters en kennisoverdracht over dit culturele erfgoed. Ook zet de stichting zich in om de historische haven van Hanzestad Elburg te bewaren. Aan de haven vind je het Bottermuseum met een werf waar de botters gerestaureerd worden. Een bezoek aan het museum is een mooie aanvulling op je vaartocht met een van de botters.

Varen met een botter

De botters in de haven van Elburg worden verhuurd, voor groepen tot maximaal 12 personen. Kies je voor een paar uurtjes de haven uit, of wordt het een dagtocht naar Harderwijk, een zeiltocht over het Ketelmeer of een trip naar Kampen en Urk?

Aan boord gaat een kapitein mee en een opstapper, vrijwilligers die je graag laten beleven hoe het varen en zeilen met een botter is. Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken? Help dan mee met het hijsen van de zeilen of het sturen. Liever lekker aan dek luieren en genieten van de wind door je haren, ook dat kan en mag!

Overnachten op een Botter

In de haven van Elburg is een van de authentieke botters nu ook te reserveren als bed and breakfast, EB 43, gebouwd in 1913. In de hogere voorkant vind je naast opslagruimte een kleine kajuit met zitbanken en een slaapruimte. Primitief, maar een belevenis.

Met een Botter Bitter word je welkom geheten aan dek. Uitkijkend over de haven van Elburg proef je alvast wat van de sfeer van toen. Gebukt kruip je de kajuit in, rechtop staan kan niet. Er is plaats voor twee personen aan boord, eventueel een kindje. De bedden zijn opgemaakt bij aankomst en er staat thee en koffie klaar in het vooronder. Er is stroom en WiFi. Aan wal vind je dicht bij de botter een toiletgebouw, voor de douche moet je iets verder lopen naar het nieuwe havengebouw.

Op een mooie avond is het achterdek een perfecte plek om de zon onder te zien gaan en te genieten van het laatste licht in de haven. Van de rust, het kabbelende water, het geroezemoes vanuit de stad. ‘s Ochtends komt de stad langzaam weer tot leven. Het ontbijt wordt door Hotel Elburg aan boord gebracht en maakt je beleving op de botter compleet. Terwijl de eerste boten uitvaren, zit jij op een van de mooiste plekjes in de stad aan een goed verzorgd ontbijt.

Meer informatie over de botters van Elburg:

  • Meezeilen op een botter? Het vaarseizoen loopt van maart tot en met oktober. In de maanden juli en augustus wordt er op dinsdag t/m vrijdag twee keer per dag uitgevaren, bij voldoende belangstelling. Om 13.30 uur en 15.30 uur, voor een tocht van 1,5 uur. De prijs bedraagt € 10,- per volwassene. 
  • Slapen op een botter? Overnachten aan boord van de EB43 kan van 1 mei tot 1 oktober. De prijs bedraagt € 55,- per nacht voor 2 volwassenen (en eventueel een kind). Het ontbijt kan tegen betaling door Hotel Elburg aan boord bezorgd worden. Doen, een aanrader!
  • Het Bottermuseum is op zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. In juli en augustus ook op woensdagmiddag. Entree bedraagt € 2,50 p.p.

Voor meer informatie kijk je op de website van Botters Elburg.

Ontdek ook deze plekjes: