Even geduld...

Wanneer je naar het Vechtdal gaat, kan ik je een bezoek aan Dalfsen van harte aanbevelen. Dit dorp aan de Vecht heeft een prachtige ligging, een paar gezellige horeca adressen en wordt omringd door bossen, weilanden, landerijen met landhuizen en idyllische boerderijen.

Het is niet voor niets dat Dalfsen is verkozen tot groenste kleine stad van Europa. Er zijn tal van wandelroutes die in Dalfsen starten, de velden in, de bossen door en over landgoederen weer terug. Misschien wel net zo leuk is een wandeling door Dalfsen waarbij je een aantal tussenstops maakt voor een lekker hapje. Er is een Culinaire Wandeling Dalfsen uitgezet, waarbij je onderweg geniet van gerechtjes van 6 restaurants. Daarbij heb je de keuze uit een wandeling van 8 en van 13 kilometer. Ik liep alvast naar binnen bij drie van de deelnemende restaurants om voor te proeven en om te ontdekken waarom het Vechtdal ook wel bekend staat als Verrukkelijk Vechtdal.

1. Op ‘n klein stationnetje

Ideaal, je komt aan met de trein in Dalfsen en kunt gelijk neerstrijken op het terras op het perron bij Grand Café het Oude Station. Verwacht geen hip restaurant, maar gewoon een leuke plek om je dag te starten. Met een koffietje, stukje gebak of… ?  Kijk ook even goed naar het gebouw, het is al ruim een eeuw oud! (uit 1902). Vanaf het station kun je alle kanten op. De natuur in of de andere kant op naar het dorp, waar het Waterfront lonkt.

Dit adresje is ook een leuke tussenstop tijdens een Puch tour van het Klooster van Dalfsen.

Grand Café het Oude Station – Stationsweg 4, Dalfsen

Start je wandeling door Dalfsen bij het Station van Dalfsen

2. Op de thee bij De Barones

We gaan op de thee bij De Barones! Het is zachtjes aan het regenen wanneer we de oprijlaan van De Barones op gaan. Het is voor het eerst sinds lange tijd een beetje somber buiten en toch ervaren we dat helemaal niet zo. Buiten bij de Barones staat een krijtbord met een welkomsttekst, de kaarsjes branden en een schapenvacht ligt uitnodigend op een van de bankjes voor de deur. Bij binnenkomst lijkt het even of de tijd heeft stil gestaan, maar de gezellige serre bewijst het tegendeel. Het brocante interieur wacht uitnodigend op onze komst.

De Barones is een hotel-restaurant, gevestigd in het voormalige landhuis van de Barones van Haersolte. Een beetje verstopt tussen de bomen, met een grote tuin grenzend aan de serre en het terras. Wanneer je om je heen kijkt, kun je je wel iets voorstellen van hoe de Barones hier heeft geleefd. Wij voelen ons ook even van adel tijdens onze high tea met servies uit grootmoeders tijd.

Restaurant & Hotel de Barones – Gerner Es 5a, Dalfsen

3. Favoriet: Grand Café De Fabriek

Langs de Vecht zit je goed in Dalfsen. Zoek een plekje aan het Waterfront op het terras bij Grand Café De Fabriek en kijk naar de voorbijkomende kano’s en bootjes, fietsers op de Blauwe Bogen Brug en het water wat rustig voortkabbelt. Hier is het goed toeven! Dus wees gewaarschuwd, plan deze stop niet zomaar even tussendoor. Hier wil je blijven.

Grand Café De Fabriek heeft een indrukwekkende geschiedenis. Vroeger stond er op deze plek een grote fabriek met stoommachines, die werden gebruikt om cichorei te maken, ook wel bekend als armeluis koffie en veelal gebruikt als vervanger van koffie. Wereldberoemd was de cichorei die hier gemaakt werd. Inmiddels is de fabriek afgebroken en is er een prachtig nieuw pand gebouwd, waarbij in het interieur wel rekening is gehouden met de geschiedenis van de plek. De inrichting is stoer, industrieel én je vindt hier details terug uit de tijd van de cichorei productie. Verpakkingen, affiches en oude foto’s geven de sfeer van toen weer, in een moderne jas.

Geen zin om weer op te stappen? Naast het Grand Café vind je het theater De Stoomfabriek. Verleng je bezoek met een avond in het theater.

Grand Café De Fabriek – Koninginnenplein 2, Dalfsen

Meer informatie:

Past dit idee van ‘stappen & happen’ helemaal bij jou? Dan vind je deze tips vast en zeker ook leuk:

Ontdek ook deze plekjes: