Even geduld...

Ben je op zoek naar een bijzonder dagje uit? Of wil je iets leuks ondernemen vanuit je B&B of vakantiehuis in het Vechtdal? Met deze tips beleef je het leukste dagje uit in het Vechtdal!

Tip 1. Bezoek Kaasboerderij Heileuver

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik bij Zwolle de snelweg verlaat en het Vechtdal in rijd. Nog maar net de stad uit word ik al getrakteerd op vergezichten over weilanden en akkers. Her en der ligt een idyllisch boerderijtje in het landschap. De weg kronkelt zich, net als de Vecht, langs landgoederen, door bossen en lanen met hoge bomen naar het oosten. In de buurt van Dalfsen wordt het mooier en mooier. De zon komt op en werpt lange schaduwen over het landschap. Ik ben nu al blij en dan moet mijn dagje uit nog beginnen.

Die laatste kilometers vanuit Dalfsen naar Kaasboerderij Heileuver beloven veel goeds. Wanneer ik mijn auto parkeer op het erf van de kaasboerderij ben ik vooral nieuwsgierig: ‘wat krijg ik hier te zien?’. Voordat ik het weet, schuif ik al aan bij boer Marinus aan de keukentafel. Met een heerlijke kop koffie en een trommel vol koekjes voor mijn neus begint de boer te vertellen, over koeien, kaas en kunst. Over de geschiedenis van de boerderij en over de keuze om kaas te gaan maken. Want, ‘als ik alleen koeien moet hebben, dat vind ik niks’. Boer Marinus zorgt voor alle praktische zaken op de boerderij, zijn vrouw Joke is van de creativiteit. Wanneer ik de kaaswinkel betreed, ingericht door Joke, weet ik direct dat deze boer en boerin samen een perfecte match zijn. De lekkerste kazen én een mooie landwinkel!

Een voorraad kaas op de planken bij Kaasboerderij HeileuverDe prachtige kaaswinkel op de kaasboerderij, met schappen vol kaas, verswaren en cadeau artikelen

Van heinde en ver komen mensen bij Heileuver hun kaas kopen. ‘En dat maakt mijn werk ook zo leuk’, vertelt boer Marinus. ‘Ik ontmoet zoveel verschillende mensen. Hier komt de buurman op een oude fiets en met klompen aan, maar ook een Amsterdamse directeur. En ik hoor de leukste reacties! Van ‘Wat een grote hond heeft de boer. Dat is een kalfje’ tot aan ‘Waarom hebben koeien meisjesnamen? Omdat de boer van vrouwen houdt…’

Al ruim 40 jaar maakt boer Marinus kaas, van zijn eigen 60 koeien, maar ook van melk van andere boeren in de omgeving. De smaken van de omgeving probeert de boer zoveel mogelijk terug te laten komen in de kazen. Zo is er een bierkaas met bier van een brouwerij in het dorp (elk dorp heeft zijn eigen brouwerij) en wijnkaas van een wijngaard vlakbij. Tijdens het proeven in de kaaswinkel kijken we onze ogen uit in de mooie winkel met (kaas-)planken, delicatessen uit de buurt, Vechtdalse koek, verse eieren, pure sappen… Ik proef fenegriek, brandnetel en Italiaanse kruidenkaas en kan het niet laten wat lekkers voor thuis mee te nemen. In de dagen die volgen, zie ik de kaas van Heileuver overal terug in het Vechtdal. Op menukaarten, in landwinkeltjes en bij mijn ontbijt.

Bezoek ook de Kaaswinkel van Heileuver en neem kaas en streekproducten mee voor een picknick later op de dag. Genoeg mooie plekjes te vinden om van al je lekkers te genieten! De kaaswinkel is 6 dagen per week geopend. Wil je graag een rondleiding, dan moet je even vooraf reserveren.

Kaasboerderij Heileuver – Dalmsholterdijk 17, Dalmsholte (Ommen)

Kaas snijdenEen mand vol verse eieren in de kaaswinkelBoer Marinus snijdt kaas om te proevenDe toonbank in de kaaswinkel met planken met kaas en een blauwe achterwandPicknick op een bankje, met verse melk en sap, brood, kaas, appels en lekkere crackers.

Tip 2. Toeren per Puch door het Vechtdal

Na een geweldig lekkere picknicklunch van Heileuver rijd ik terug naar het groenste dorp van Nederland, naar het Klooster in Dalfsen om mijn Puch in ontvangst te nemen. Maar niet zonder eerst een rondleiding door het monumentale klooster te krijgen. De sfeer in de huidige B&B is zo sereen, je voelt bijna de aanwezigheid van de zusters die hier gewoond hebben. Dit gevoel wordt versterkt door de details; de biechtstoel is nog intact en in de voormalige kapel is nu de ontbijtzaal. De kamers hebben namen van de nonnen die er gewoond hebben, waaronder Zuster Bonaventura, Zuster Magdalena en Zuster Angèle.

Niet alleen in het klooster ga je een beetje terug in de tijd. René en Karlijn blijken een voorliefde voor vintage/retro te hebben. Naast de B&B verhuren ze Solexen en toffe Puchjes. Ken je ‘m nog, de Puch? Pure nostalgie (wanneer je van mijn leeftijd bent…).

René geeft een korte uitleg over het rijden en hoe de Puch aan te krijgen/trappen, ik bestudeer even kort de route en daar gaan we. Karlijn begeleidt ons het eerste stukje en waneer ze ziet dat de glimlach echt niet meer van onze gezichten gaat verdwijnen, mogen we zelf ‘los’. Wat een plezier hebben we. Tegenliggers op het fietspad beginnen spontaan te lachen wanneer ze onze felgekleurde Puchs zien, automobilisten zwaaien. En ik grijns, van oor tot oor!Gele Puch aan de rand van het weiland vol koeienPer Puch langs de mooiste plekjes in het Vechtdal

Je kunt kiezen uit verschillende routes tijdens je Solex- of Puchtrip. Er is een brouwerijroute, een culinaire route, een dorpenroute of een route in het thema van het klooster. Wij snorren langs de mooiste plekjes langs de Vecht met de Vechtdalroute. Langs kastelen en havezaten, landgoederen en landerijen. Door bossen en langs velden. En altijd over de leukste weggetjes. Smalle landwegen, slingerende bospaadjes en als laatste over de dijk langs de Vecht terug naar Dalfsen, mijn favoriete stuk van de route. Tussendoor heb je de tijd om van het mooie landschap te genieten op een bankje onderweg of een koffiestop te houden bij Grand Café Het Oude Station in Dalfsen. Zo fijn dat René en Karlijn de mooiste plekjes al voor je geselecteerd hebben!

En het leuke is; zo’n Puch excursie is al te reserveren met twee personen! 2 Uur vanaf ongeveer € 25,00 per persoon.

Eerlijk is eerlijk, zo’n Puch maakt nog best wel wat lawaai. Wanneer je door de mooie natuur rijdt rondom Dalfsen is dat niet altijd even handig, ook niet voor mede-levensgenieters op de fiets. Daar heeft het Klooster van Dalfsen een perfecte oplossing voor: de Electric Dutchman, een hippe elektrische scooter (energiezuinig opgeladen door eigen zonnepanelen). Ook te huur, vanaf 2019!

Het Klooster van Dalfsen – Oosterstraat 8, Dalfsen

Met de Puch langs de mooiste plekjes in het Vechtdal Toffe Puch met dame met lange blonde vlecht op een fietspaadje door de weilanden Een slingerende dijk langs de Vecht Een Puch op een landweggetje

Tip 3. Dineren bij Herberg de Witte Gans

Maak je dag compleet door een tafeltje te reserveren bij Herberg de Witte Gans. De herberg ligt een beetje verstopt tussen de bomen, maar levensgenieters weten dit adres maar al te goed te vinden. Van heinde en ver komen gasten naar de Witte Gans, om te proeven waarom de herberg een Bib Gourmand heeft ontvangen. Herberg de Witte Gans viel bij de inspecteurs van Michelin in de smaak door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (een 3-gangen menu voor maximaal 37 euro) en de wil om het alle gasten naar de zin te maken. Klinkt veelbelovend hè!

Hou je er van om nieuwe smaken te ontdekken, kies dan voor het 3-gangen verrassingsmenu en laat de kok bepalen wat er op je bord verschijnt. Geïnspireerd door de Franse en mediterraanse keuken en gebruik makend van producten uit de streek weet de chef-kok van elk gerecht een kunstwerk te maken. Bijna te mooi om op te eten, tegelijkertijd te lekker om niet aan te raken. Wat dacht je van een amuse van tartaar van verse makreel met limoen appel en koriander, een terrine van gerookte eend met abrikozen, shiitake en eendenlever, versierd met een chutney van kweepeer met pompoen en truffelaardappel. Of een zachtgegaarde nek van Sallands varken met een crème van knolselderij, truffel en een tuintje van courgette, wortel en paddenstoelen. En dan afsluiten met een taartje van pure chocolade en bramen, crumble van yoghurt, gel van yuzu, een mousse van witte chocolade en sorbet van bosvruchten… Klinkt als een feestje en dat is het! Ook heel prettig, elke gang wordt uitgebreid toegelicht, in een ontspannen en ongedwongen sfeer.

Herberg de Witte Gans – Heinoseweg 30, 7722 JP Dalfsen

Een gedekte tafel met tafellinnen bij Herberg de Witte Gans

Zin om het Vechtdal te gaan ontdekken?

Meer leuke tips & inspiratie vind je op de website van Vechtdal Overijssel.

Ontdek ook deze plekjes: