Even geduld...

Vraag jij je soms ook af welke dingen uit de natuur je allemaal kunt eten? Tijdens een bijzonder weekend op Terschelling ging ik op wildpluk avontuur met de boswachter en ontdekte ik dat je zoveel meer kunt eten dan je denkt. De buit bestond uit bloemen, kruiden, paddenstoelen, bramen en bessen. Eilandchef Flang weet er wel raad mee en toverde een verrassende lunch op tafel.

Wildplukken, mag dat wel?

Voordat we op pad gaan met boswachter Paula vertelt ze ons over de ‘regels’ van het wildplukken:

  • Alleen voor eigen gebruik
    Wildplukken wordt gezien als stroperij en is dus bij wet verboden. Tenzij je toestemming van de beheerder van de grond hebt, dan mag het wel. Voor de natuurgebieden van Staatsbosbeheer geldt dat wildplukken voor eigen gebruik is toegestaan. Dit houdt in dat je een klein champignonbakje van 250 gram per persoon mag vullen.
  • Weet wat je plukt
    Veel dingen uit de natuur kun je eten, maar lang niet alles. Er zijn veel giftige planten en paddenstoelen waar je flink ziek van wordt als je ze eet. Wees ook voorzichtig met plekken waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt of waar mensen hun hond uitlaten. Neem alleen dingen mee waarvan je zeker weet dat ze veilig zijn om te eten. Regel twee van het wildplukken: als je twijfelt, laat je het staan.
  • Bescherm de natuur
    Hoewel het vanzelfsprekend is, wordt ook benadrukt hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Let altijd op dat je geen dieren stoort, planten vertrapt of takken afbreekt. Neem ook nooit iets mee waar maar weinig van voorkomt, de natuur heeft een bepaalde plant, bloem of paddenstoel namelijk harder nodig dan jij. Als je alles meeneemt kan een soort zelfs helemaal verdwijnen, met grote gevolgen voor de lokale ecosystemen. Als richtlijn kun je ‘de regel van 10’ aanhouden, wat inhoudt dat je iets alleen plukt wanneer er nog minimaal 10 van staan.

Op avontuur in de natuur

Samen met boswachter Paula maken we een mooie wandeling door het bos en de duinen. Ze vertelt over de natuur op het eiland en laat ons eetbare planten en kruiden proeven die we onderweg tegenkomen. Ieder seizoen biedt weer een andere beleving. Ik deed de excursie in de herfst, dé tijd om paddenstoelen te plukken. De mooiste vondst deze ochtend was dit eekhoorntjesbrood.

Lunch van Flang in de Pan

Na een wandeling van ongeveer twee uur komen we terug bij de Natuurschuur, waar chefkok Flang de lunch heeft voorbereid. Eerder die week had hij al eekhoorntjesbrood gedroogd, dit gebruikt hij nu als bouillon voor de soep. Het verse eekhoorntjesbrood dat we hebben geplukt gaat even op de bakplaat en daarna door de soep. Bij de soep eten we notenbrood met bloemenboter, honing en eetbare bloemen. Verrassend lekker! Vervolgens proeven we een pasta met wildplukpesto, waar allerlei natuurlijke ingrediënten in verwerkt zijn. Als dessert maakt Flang typisch Terschellinger plotsies (een soort poffertjes) met verse bramen en cranberry’s.

Nog veel meer leuks met Flang

Naast de wildplukexcursie biedt Flang in de Pan nog veel meer leuke workshops. Als geboren en getogen Terschellinger weet hij alles over het eiland. Hij laat je graag kennismaken met de typische Terschellinger gerechten en smaken, bereid met ingrediënten die je zelf verzamelt in de natuur. Bij sommige excursies maakt Flang de lunch voor je klaar, maar er zijn ook workshops waarbij je zelf aan de slag gaat in zijn kookstudio. Een bijzondere culinaire belevenis!

Boek een excursie, kookworkshop of proeverij van Flang in de Pan en beleef het zelf.

Flang in de Pan – Dorpsstraat 25, Hoorn Terschelling

Ontdek Terschelling

Naast deze bijzondere excursie heeft Terschelling nog zoveel meer te bieden. Eindeloos lange en brede stranden, leuke dorpjes met authentieke eilandhuisjes, toffe strandtenten, prachtige duin- en natuurgebieden zoals de Boschplaat met het Drenkelingenhuisje. Neem ook deze tips mee tijdens je bezoek aan Waddeneiland Terschelling:





Ontdek ook deze plekjes: