Even geduld...

In de Franse Alpen ligt een verborgen vallei waar je midden in de natuur heel veel bijzondere winteractiviteiten kunt ondernemen. En dat in de omgeving van charmante en knusse dorpjes! Heb je zin om even weg te dromen en winter wonderland te ervaren? Laat me je meenemen naar Valloire en Val Cenis in de Maurienne-vallei. Natuurlijk tip ik je ook een paar bijzondere plekjes om te overnachten.

Lama’s in de Alpen

Op uitnodiging bezocht ik Valloire en Val Cenis in de noordelijke Alpen van Frankrijk. In Valloire, een gezellig bergdorpje op ongeveer 1100 km vanaf Utrecht, ontmoette ik Tio en Tchupi. Nee, niet de populairste skileraren van Valloire, maar de lama’s van berggids Gilles Tosca. Gilles organiseert vrolijke en informatieve wandelingen met zijn (rustige en niet-spugende!) lama’s. Voor zowel lama’s als gasten zorgt Gilles goed. Als Tio en Tchupi na een tijdje wandelen even willen pauzeren, ploffen we neer in de sneeuw en haalt Gilles een volledige picknick voor ons uit zijn tas. Op z’n Frans natuurlijk, met de lekkerste kaas, worst en wijn. Ik kan niet anders dan besluiten: met lama’s lopen is een feestje.

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen zonder dieren kan vanzelfsprekend ook. Zowel in Valloire als in Val Cenis kun je sneeuwschoenen (raquettes) onder je winterboots gespen en er vervolgens op uit trekken en de sneeuw onder je laten knisperen. Wij wandelden overdag met gids Thierry in Valloire, met prachtig uitzicht over de bergen van zogenoemd Petít Canada. In Val Cenis stapten we ’s avonds met gids Jean onder de heldere sterrenhemel naar een Finse kota, waar een kaasfondue op ons wachtte. Beide wandelingen zijn erg bijzonder, dus misschien moet je ze allebei maar op je lijstje zetten. Je kunt ook gaan sneeuwschoenwandelen zonder gids.


Naast wandelen zijn er tig andere dingen te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van langlaufen of fatbiken? Probeer naast alle sportieve activiteiten ook zeker wat mee te pakken van de dorpse gezelligheid en de Franse liefde voor fromage! In Valloire kochten wij onze beaufort kaas bij La Petíte Ferme du Col. De biertjes van lokale brouwerij Galibier (biere d’altitude) zijn het proeven waard.

Lucky husky’s

Als een blok viel ik voor de lieve en stoere husky’s op de piste bij Val Cenis. Met stip op één staat dan ook deze activiteit: een sledetocht met husky’s. Stap met je partner, vriend(in) of kind in de slee en tien husky’s zullen dolenthousiast van start gaan. De musher (menner) bestuurt de hondenslee en kent de honden allemaal bij naam. Mijn favoriet: de prachtige Lucky. Super snel gaat het niet, maar dat geeft niks. Kijk om je heen, hou elkaar stevig vast en geniet de volle dertig minuten van deze magische rit!

Overnachten 

Positief verrast was ik door de gezelligheid van de Franse dorpjes. In het knusse Valloire spotte ik een paar mooie accommodaties. Wat dacht je van Les Alpages d'Auguste? Mooie luxe appartementen met een spa vlakbij. Chalet L'igloo (eigen website nog in de maak) is nét geopend en met veel houtelementen ingericht voor het echte Alpen-gevoel. In Bessans, op ongeveer 10 km van skistation Val Cenis, vind je Chez Mamie Anna, een leuke en populaire chambres d'hôtes.

Praktische informatie

Activiteiten:

* De website over wandelen met lama’s is in het Frans, gids Gilles spreekt goed Engels.
* De huskysledetocht werd georganiseerd door Husky Adventure.

Om informatie over sneeuwschoenwandelingen en andere activiteiten in Valloire en Val Cenis te vinden, bezoek je de sites www.valloire.net en www.haute-maurienne-vanoise.com.  Voor algemene informatie over het gebied: France Montagnes

Vluchten: Wij vlogen heen op Genève en terug via Lyon. Vliegen op Turijn in Italië is ook een goed idee. Vervolgens heb je een huurauto nodig om in de Maurienne-vallei te komen.

Over één van de mooiste Franse dorpjes schrijf ik mijn volgende blog. Misschien weet je al welk dorp ik bedoel!? À bientôt!

Meer lezen over de Franse Alpen?