Even geduld...

Of ik zin had om weer eens te gaan skiën? Die vraag vond ik een tijdje terug in mijn mailbox. Ik moest er even over nadenken. Aan mijn laatste keer op de lange latten met een vriendengroepje heb ik geen bijzonder fijne herinnering. Dat was in 2000 en mijn persoonlijke leventje stond toen nogal op zijn kop. Van skiën kwam die vakantie dan ook weinig. Het ging toen vooral om verdriet, Chardonnay en avonden vol eindeloze gesprekken met een vriendin.

Maar hé! Een heel leven verder ben ik nu, 50+, gelukkig, en zo fit als een 35-jarige. Ik durfde die uitdaging dus wel aan! Want wat ik me zeker óók herinner uit die tijd is het fijne gevoel wat de combinatie van sneeuw, bergen en zon je geeft. Het voelt als een hele gezonde vakantie,  je bent veel buiten, je eet subliem lekker en je slaapt als een os met winterdip. Kortom: ik had er zin in. On y va!

Savoie Mont Blanc

We reisden af naar Savoie Mont Blanc, een gebied in de westelijke Alpen. Vanaf Schiphol vlieg je in zo’n anderhalf uur naar Chambéry, waar vandaan je gemakkelijk de skigebieden bereikt. Met de trein of auto naar de Franse Alpen reizen is ook een optie. Maar eerlijk gezegd vind ik het comfort wat vliegen geeft wel prettig. En bovendien ben je dan lekker snel op de plaats van bestemming.

De Savoie Mont Blanc is een populaire vakantiebestemming. In de winter zie je er veel wintersporters en in de zomer is het een Walhalla voor wielrenners. En natuurlijk is er de Mont Blanc, met bijna 5000 meter de hoogste berg in de Alpen. Daarnaast is de Savoie Mont Blanc het grootste skigebied van de wereld, er zijn meer dan 110 resorts. En ook al is het groot, de meeste dorpjes zijn nog authentiek, het is er gezellig en de sfeer is uitermate relaxed.

Na jaren weer op de latten

Ga je net zoals ik na járen weer eens op de lange latten? Of ben je een beginnend skiër? Dan heb ik een aantal tips en aandachtspunten die je skivakantie nóg leuker maken!

 • Maak weloverwogen een keuze voor je bestemming. Sommige gebieden zijn meer gericht op jonge mensen, anderen zijn juist beter geschikt voor gezinnen of vriendengroepen. Let ook op het aanbod aan pistes; rode en zwarte pistes zijn niet voor iedereen weggelegd. Om goed te bepalen welk gebied voor jou geschikt is raad ik je aan de website van Savoie Mont Blanc te bekijken. Je kunt daar allerlei filters inschakelen die je helpen bij het bepalen van je keuze.
 • Houd er rekening mee dat je relatief veel valt! Skiën is een tak van sport die je écht leert met vallen en opstaan. Zorg er daarom voor dat je fit op reis gaat en minimaal een redelijke conditie hebt, dan kun je meer aan. Bereid je op sportief gebied dus goed voor!
 • Het kan aardig koud zijn; goede wintersportkleding is dan ook belangrijk. Schaf niet direct van alles aan, maar leen het van een vriendin. Naast standaardkleding als een goede jas, een skibroek en fleece-vestjes, zijn er wel een aantal zaken die handig zijn. Een hoofdband bijvoorbeeld, om je oren warm te houden zonder dat je een zweethoofd krijgt. Of een colletje, die komt goed van pas tijdens het tochtje in de skilift naar de top van de berg. En vergeet je thermo-ondergoed niet voor extreem koude dagen. Een helm is in Frankrijk niet verplicht, maar zet er gewoon één op; dat is wel zo veilig. En staat eigenlijk best stoer!
 • Boek skiles als je je accommodatie regelt. Dat is niet alleen praktisch om de techniek te leren, maar vooral heel leuk! De Ecole du ski Français (ESF) biedt in alle gebieden goede lessen aan.
 • Skiën betekent ook veel kleding meenemen. Niet alleen je skispullen, maar ook je normale kleding voor als je ‘s avonds uit eten gaat. Reken erop dat je een grote koffer nodig hebt waar alles in past. Check wel als je vliegt wat je maximale aantal kilo’s bagage mag zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Veel accommodaties hebben een spa waar je heerlijk kunt relaxen in het zwembad of de sauna. Een ontspannen massage of een gezichtsbehandeling is vaak ook te boeken. Maak daar zeker gebruik van en neem uitgebreid de tijd. Dan ga je de volgende dag weer fit de piste op.
   
 • Sla de après ski lekker over, gebruik deze tijd om een dutje te doen in je hotel of appartement. Je hebt het verdiend en bovendien is het veel beter om even rust te nemen dan (te veel) te drinken.
 • Eén van de mindere punten van skiën is het aan- en uitdoen van skischoenen. De schoenen zitten heel strak om je voeten en het kost daarom wat moeite om ze aan en uit te doen. Daarnaast ben ik niet heel soepeltjes meer en gaat bukken niet altijd even gemakkelijk. Minpuntje dus!
   
 • Geniet van al het lekkere eten! Je sport veel en je merkt dat je meer trek hebt dan normaal. Een warme maaltijd zowel tussen de middag als in de avond gaat er dan ook in als koek. Zeker als je heerlijk op de piste in het zonnetje van al dat lekkers kunt genieten.
 • De beste periode om naar de Savoie Mont Blanc af te reizen is maart. Dan is de sneeuw nog mooi, zijn de dagen alweer wat langer en heb je meer kans op zon. Vermijd februari, dat is de maand dat de Fransen zelf op vakantie gaan en is het over het algemeen een stuk drukker.
 • Be prepared to look fabulous! Buitenlucht doet een mens goed, je krijgt een gezonde blos op je wangen en met een beetje geluk laat de zon zich ook regelmatig zien.
 • Als je nog energie over hebt na het skiën worden er volop activiteiten georganiseerd. Wat te denken van een wandeling met sneeuwschoenen in het donker; een heel bijzondere ervaring. Of een fantastische tocht met een hondenslee, waarbij je onder begeleiding van een deskundige in een slee wordt voorgetrokken door 8 á 10 honden.
 • Geniet zo nu en dan van een heerlijk lokaal drankje, Génepi. Dit aperitief heeft zijn naam te danken aan de bergplant Genus Artemisia die net als de Edelweiss zeer zeldzaam is. Santé!

Conclusie? Met deze tips sta jij ook met een grote glimlach op de ski’s. Terug op de latten is mij enorm goed bevallen! Ik heb ontzettend veel plezier gehad en genoten van de frisse buitenlucht, de bergen, het Franse eten en de taal. Dus wat mij betreft “Au Revoir Savoie Mont Blanc.”

P.S.
‘Volgende keer kom ik wél met een caddie die deze vijftiger een helpende hand biedt bij het dragen van de ski-uitrusting en assisteert bij het aan- en uitdoen van de skischoenen!’

Meer lezen over de Franse Alpen?