Even geduld...

We zijn meteen in vakantiestemming als we aan komen rijden. “Wie het eerst de duinen ziet!” Een spelletje dat we áltijd doen als we naar Walcheren gaan. Die hoge duinen, die staan voor mij gelijk aan vakantie.

Al toen ik klein was gingen we naar Zoutelande op vakantie. Vaste prik: fietsen achter de duinen langs naar Dishoek, over misschien wel het mooiste fietspaadje van Nederland. En laten wij nu precies aan dat fietspad een superleuk adresje hebben gevonden voor onze vakantie!

Over Hof aan Zee

Leuke zwart-witte huisjes in een vakantieboerderij pal achter de duinen: Hof aan Zee is een heerlijk plekje. Vanuit ons mooie strakke huisje kijken we zo uit op het loofbos in de duinen. De Scandinavische sfeer is geen modegril: dit is een Scandinavische noodboerderij, die hier na WOII met Scandinavische steun werd gebouwd. In Zeeland werden verschillende van die (tijdelijke) boerderijen neergezet, om de landbouw zo vlug mogelijk weer op gang te brengen.

Hof aan Zee is een historisch plekje

Hof aan Zee is de enige flinke noodboerderij die hier is overgebleven. Een historisch plekje, ook omdat de voorouders van Irma, de huidige eigenaresse, hier begin jaren ’50 een van de eerste vakantieoorden van Walcheren stichtten: ’t Hof. Irma en haar man Marcel (de keukenprins) hebben de verschillende huisjes in de boerderij compleet gerenoveerd. Het is bijna klaar – als wij er zijn sjouwt Irma af en aan om het laatste traditionele huisje een complete make-over te geven.

Scandinavische keuken

Helemaal leuk is het sfeervolle huiskamerrestaurant waar – natuurlijk! – een pure Scandinavische keuken geserveerd wordt. Op de kaart veel lokale Zeeuwse producten, die een innovatieve twist krijgen door de Scandinavische benadering van eenvoud, puurheid en versheid. Wij snoepen van een gember-munt-citroen thee en flinke portie appeltaart (de laatste!) die we gezellig samen delen op het terras.

Duurzame huisjes

De duurzaam ingerichte huisjes zijn top met onze zoon van 9. Vanaf het terras kijken we zo op het grote speelveld. Fietsen zijn vlakbij te huur, in het dorp Dishoek. In de omgeving kun je ook leuk fietsen met kinderen – er is bijvoorbeeld een leuke kinderfietsroute, Avontuurlijk Walcheren. Die komt langs Hof Poppendamme, een natuur-, speel- en beleefboerderij met restaurant in seventies sfeer. Loop even binnen bij een VVV voor een kaart van het vernieuwde fietsknooppuntennetwerk. Hier kun je ook terecht voor de Zeelandpas, voor korting op de entree bij bijvoorbeeld Het Arsenaal, MuZeeum en het Watersnoodmuseum.

Middelburg

Wij móeten natuurlijk even op de fiets heen en weer naar Zoutelande en Dishoek. Handig om te weten trouwens: als het fietspad vlak achter de duinen langs erg druk is, kun je uitwijken naar een parallel lopend pad net even oostelijker, door nieuwe natuur. Maar je zit ook zo in Middelburg met zijn leuke cafeetjes, winkels en musea. Hier ontdekken we een nieuwe ambachtelijke bakkerij, Luuks Brood & Patisserie. Domburg met het prachtige bos De Manteling en museum Terra Maris (met een houten verdedigingstoren in de mooie landschapstuin!) is ook altijd een geliefd uitstapje voor ons.

Veere

De laatste dag rijden we via Veere naar huis: ook weer zo’n must. We slenteren door de oude straatjes, eten een hapje bij Suster Anna (aanrader!) en lopen even binnen bij de grappige winkeltjes zoals Het Pand van Ferdinand. Hoe vaak we daar al niet geweest zijn…!
En we hebben er nog lang niet genoeg van. Zo gauw we in de auto stappen en de duinen in de achteruitkijkspiegel steeds kleiner worden zijn we alweer aan het fantaseren… over ons volgende weekendje Zeeland!

Meer lezen over Zeeland? 

Ontdek ook deze plekjes: