Even geduld...

Herken je dat gevoel: op vakantie ben je lekker ontspannen, ben je niet continue ‘druk’ met je smartphone en heb je weer aandacht voor elkaar. Je neemt je voor het thuis allemaal anders te gaan doen. Dit keer écht! Bij thuiskomst ga je je niet laten meeslepen door de waan van de dag. Hoe doe je dat? 9 tips om je vakantiegevoel vast te houden.

Tip 1: Digitale detox

Ook deze vakantie is weer voorbij voordat je er erg in hebt. Tijdens onze gezinsvakantie in Denemarken en Zweden ben ik heel bewust offline geweest. Geen foto’s gedeeld via Instagram, geen stories geplaatst, geen updates op Facebook. Alleen maar in het moment geleefd en genoten. Dat was zo’n fijn gevoel dat ik dat bij thuiskomst nog weken heb volgehouden. Mijn smartphone ligt op een vaste plaats in huis, in plaats van continue naast me en bij me. Wat een verademing! Dit ga ik vasthouden, minder online zijn en niet getriggerd worden, waardoor ik lekker lang dat ontspannen gevoel hou. Hulp daarbij nodig? Check de handige Socialbox.

Een blank houten bureau met notitieboeken en bureaulamp

Tip 2: Leesboek naast je stoel

Een van de fijne dingen van vakantie hebben, is dat ik mezelf eindelijk de rust en tijd gun om een boek te lezen. Ik ben echt dol op boeken lezen, heb ook altijd een stapel klaar liggen, maar thuis neem ik de tijd niet. Er gaat dus altijd een flinke stapel mee op vakantie. Heerlijk om weg te duiken in een boek en mezelf er in te verliezen. Ik leg nu standaard een boek naast mijn stoel neer, zodat ik ook thuis blijf lezen. Al is het maar een half uurtje tussendoor, met een koffietje en boek in de tuin. ‘s Avonds lekker lezen i.p.v. TV kijken, heerlijk! Om in de vakantiestemming te blijven is een roman over jouw vakantieland natuurlijk helemaal fijn leesmateriaal.

Tip 3: Fijne bladerboeken op je (eet-)tafel

Een stapeltje boeken op tafel zorgt er ook voor dat je je even ontspant. Van die mooie en fijne salontafel exemplaren, die je even oppakt om door te bladeren en bij weg te dromen. Een mooi fotoboek van je vakantieland, een boek met reisinspiratie of een van de Bijzonder Plekje boeken: Koud, Fris, Zwoel of Guur.

De bijzonder plekje boeken Koud, Fris en Zwoel op een stapel op tafel

Tip 4: Gun jezelf een dagelijks genietmomentje

Het gebeurt voordat je er erg in hebt: eenmaal thuis word je weer opgeslokt door alle verplichtingen en het ritme van de dag. Van al die goede voornemens komt niet terecht. Dus, plan bewust een dagelijks genietmomentje in. Even tijd voor jezelf. Met een met liefde klaargemaakte cappuccino of een lekker potje thee. Met een tijdschrift aan tafel of in een hoekje van de tuin met zon op je gezicht. Kort maar krachtig en bewust even niets…

Boek op tafel met bloemetjes, een cappuccino en donut

Tip 5: Plan een lege dag in je agenda

Voordat je het weet, staat je agenda weer vol afspraken. Voorkom dat door alvast wat dagen vrij te plannen. Dagen voor jezelf, om uit te slapen, met een boek op de bank te kruipen, met vriendinnen af te spreken, om te doen waar je zin in hebt. Net als op vakantie!

Tip 6: Tastbare herinnering – laat foto’s afdrukken

Ook leuk, gebruik die lege dag in je agenda om je vakantiefoto’s af te laten drukken. In dit digitale tijdperk blijken foto’s in de praktijk steeds minder bekeken te worden. Ze blijven op het kaartje van je camera staan of op je telefoon en dat is het dan. Terwijl de meest leuke herinneringen in beeld je juist zo blij kunnen maken. Laat je foto’s afdrukken om op een muur thuis te hangen waar je dagelijks langs loopt of maak er een fotoboek van. Zo kijk en denk je dagelijks nog even terug.

Een stapel vakantiefoto's als tastbare herinnering aan je vakantie

Tip 7: De smaak en sound van jouw vakantieland

Heel eenvoudig, duik de keuken in om jouw favoriete vakantiegerecht zelf te maken. Was je tijdens je vakantie in Italië? Maak een smakelijke pasta of ga een keertje zelf pizza bakken. Is Frankrijk jouw favoriete vakantieland? Een goede Franse wijn en een kaasplankje laat je weer even als God in Frankrijk voelen. Spaanse tapa’s op een mooie zomeravond, Zweedse kanelbullar bij je koffie, een Griekse salade als lunch… Zet er je vakantie playlist bij aan en je bent zo weer in vakantiestemming.

Tip 8: Een dagje wellness

Zijn je kinderen weer naar school en heb je weer tijd voor jezelf na de (intensieve) vakantieperiode? Gun je zelf een dagje spa/wellness. Even helemaal niets anders dan alleen maar jij. Me-time! Een uurtje naar de sauna, een massage, een wellness arrangement, je verdient het. En na je huid te hebben blootgesteld aan zon is zo’n verwendagje geen overbodige luxe voor je lichaam. Goed excuus toch?!

Ontdek deze kleinschalige spa- en wellness adressen

Tip 9: Boek een nieuwe vakantie of een weekendje weg

Deze laatste tip is natuurlijk niet de minste: boek alvast weer een nieuwe vakantie of een weekendje weg. De voorpret van het uitzoeken is alleen al leuk, het feit dat je kunt uitkijken naar iets nieuws maak het nog leuker. En je weet het, een nachtje kan je al het gevoel geven echt even weg te zijn geweest. Doen dus! Tips genoeg te vinden op Bijzonder Plekje…