Even geduld...

Misschien zag je de foto’s van het prachtige Lago di Braies al voorbij komen. Maar Zuid-Tirol in Italië heeft nog meer moois om bij weg te zwijmelen. Lees hieronder 4 redenen om naar Zuid-Tirol te gaan.

TGFuZHNjaGFw

1. Wijnen en kastelen

De Zuid-Tiroolse wijnroute (Strada del Vino) biedt een goede manier om te proeven van het landschap en natuurlijk de wijnen van Zuid-Tirol. Je kunt (delen van) de route te voet, op de fiets of in de auto afleggen. Op zo’n leuke Vespa lijkt me trouwens ook geen slecht idee! Leuk is dat wijngaarden vaak samen gaan met burchten en kastelen. Daarvan vind je er in Zuid-Tirol meer dan 800, waarvan sommigen nu als hotel of restaurant dienst doen. Zoals bijvoorbeeld Schloss Hotel Korb, dat omgeven wordt door wijngaarden en zijn eigen wijn produceert.

V2lqbmdhYXJkVmVzcGE=S2FzdGVlbCAy

2. Wandelen door werelderfgoed

In 2009 zijn de Dolomieten opgenomen in de UNESCO-lijst met werelderfgoederen. Goede reden dus om je wandelschoenen aan te trekken en de bergpieken tegemoet te gaan. Wij wandelden op een zonnige dag naar berghut Tuffalm. Adem de frisse berglucht in en geniet op het terras van het uitzicht. Bestel de bekende spinazieknoedels voor het echte Zuid-Tiroolse gevoel. Een ander (letterlijk) hoogtepunt is de wandeling rond de Drei Zinnen. Deze wandeling rond de beroemde rotspieken staat nog op mijn verlanglijstje.

SGlrZW4gMw==SGlrZW4gNA==

3. Nog meer meren

Geloof het of niet maar Lago di Braies is niet het enige wonderschone meer in Zuid-Tirol. Een goede combinatie met de wandeling naar berghut Tuffalm (zie hierboven) is Lago di Fiè aan de voet van de berg Sciliar. Dit meer is geschikt om in te zwemmen en iets onbekender dan Lago di Braies waardoor het een stukje rustiger is. Lago di Caldaro is eveneens een goede keuze als je zin hebt in een verfrissende duik. Dit is het warmste en grootste meer van Zuid-Tirol en ligt prachtig tussen de wijn- en boomgaarden.

TWVlcg==bWVyZW4gMg==bWVyZW4gNA==

4. Gelukzalig ontbijten

Liefde gaat door de maag en dat hebben ze bij boutiquecafé La Nonnaglück in Kaltern helemaal begrepen. De (groot)moeder van Gerda en dochters Vera en Mara heette Glück. En als je het geluk hebt zo te heten én gelukkig te leven, dan wil je dat delen met anderen. Aldus oma Glück. Haar gedachtengoed en recepten vormen de basis van La Nonnaglück. Van het uitgebreide ontbijt (‘Frühstücksglück’) ga je op wolkjes zweven. Handig om de avond ervoor niet teveel te eten, want je wordt verwend met verse sap, yoghurt, fruit, knapperige broodjes, gepocheerd eitje en nog veel meer!

T250YmlqdA==

We speuren de komende tijd naar bijzondere slaapplekjes in Zuid-Tirol. Zodat je, als je op pad gaat naar deze mooie regio, dag en nacht kunt blijven zwijmelen. Stay tuned!

bm9ubmEgZ2x1Y2s=VGVycmFz

Praktische informatie:

Meer info: Ga naar de officiële vakantiepagina van Zuid-Tirol voor meer informatie.
Slapen: Wij sliepen twee nachtjes in Schloss Hotel Korb. Niet goedkoop maar wel een bijzonder hotel. Gasten kunnen hier Vespa’s huren en een wijntour boeken.
Fun fact: In Zuid-Tirol worden 3 officiële talen gesproken. 70% spreekt Duits, 26% Italiaans en 4% Ladinisch (een taal die afstamt van het Latijn).

Vmlldw==