Even geduld...

Wie Zweden een beetje kent, weet dat hier op het platteland vaak de allerleukste adresjes verscholen liggen. Van Fika-tentjes in het bos tot een tuincafeetje tussen de bloemen. Knusse boerderijtjes zijn in de zomer ingericht als restaurant of ‘loppis’ (rommelmarkt). Op het eiland Öland is dat niet anders. Wie wil, kan hier een vakantie lang roadtrippen van genietadres naar genietadres.

Hotell Borgholm

Het Zweedse eiland Öland is met z’n 130 kilometer lengte niet groot. Maar omdat je zoveel fotogenieke plekjes passeert, ben je vaak een tijdje onderweg van de ene naar de andere hotspot. Een praktische uitvalsbasis is daarom de omgeving van hoofdstad Borgholm, midden op het eiland. Een van de fijnste én culinairste verblijven hier is Hotell Borgholm. Het gepleisterde, crèmekleurige pand staat op een hoek van een lange winkelstraat. Dit klinkt misschien als een drukke locatie, maar dat valt mee. Borgholm is officieel een stad, maar met een rustig dorpskarakter. De vorige chef-kok tilde de keuken hier naar Michelinsterrenniveau. Inmiddels staat er een enthousiaste jonge chef met dezelfde ambities.

Inspirerende designsfeer

Iedere ochtend geniet je in Hotell Borgholm van een uitgebreid ontbijt met verrassende producten van het eiland. Knäckebröd gebakken van het beroemde Ölandse graan bijvoorbeeld. En – tot groot plezier van de kinderen – verse taart van seizoensfruit. In de sfeervolle lobby kun je ’s avonds ontspannen borrelen met tapas. Aanrader: chips van Ölandse aardappels. Fine dining kan in het naastgelegen restaurant. Wij genoten in de kas in de tuin van de kleine kaart; flammküchen met geitenkaas en de zomerse specialiteit löjrom, oranje kaviaar met zure room op toast. Logeren doe je hier in dezelfde inspirerende designsfeer als in de lobby; een mooie mix van natuurlijke materialen en strak Zweeds design. De mooie wollen dekens, het linnengoed en de kussens zijn er te koop; heel verleidelijk. Inspiratiebron voor de interieurontwerper: het kleurrijke landschap van Öland. Er zijn 41 kamers en suites, waaronder diverse tuinstudio’s met zicht op de kruidentuin van de kok.

Monaco van het Noorden

Vanuit Hotell Borgholm is het een paar minuten rijden naar Solliden Slott, het zomerpaleis van de Zweedse koninklijke familie. Net buiten de entree vind je een gemoedelijke tuincafé; de perfecte start voor een wandeling. Het paleis, een statig wit landhuis, is in de lente ingepakt met blauweregen. Rondom liggen formele stijltuinen, geïnspireerd op de Italiaanse en Engelse tuinkunst. De familie resideert hier overigens nog echt iedere zomer om de verjaardag van kroonprinses Victoria te vieren. Vandaar dat Öland niet alleen Parel van de Baltische Zee wordt genoemd, maar ook ‘Monaco van het Noorden’.

Steenovenbakkerij van grootmoeder

Een stukje ten noorden van Borgholm vind je Mormors Stenugnsbageri. Dit piepkleine ‘steenovenbakkerijtje van grootmoeder’ staat in het haventje Stora Rör. Gelukkig heeft het een terras, want binnen zit het altijd vol. Op de drempel komt de geur van de befaamde kaneelbroodjes je al tegemoet. Maar ook een hartige lunch is er een echte aanrader. De salades worden geserveerd met verrassend luchtig zuurdesem brood. Vanaf hier is het prachtig toeren langs verschillende groene pareltjes van het noorden. Plan onderweg dan nog wel een stop in bij Kaffestugan, de ‘handverksbageri’ van Öland in Löttorp. Niet alleen voor het heerlijke brood, maar vooral ook voor de koffie uit eigen branderij. Tip: bestel er een heerlijke steenovenpizza om mee te nemen naar het strand. Hier aan de oostkust zijn de fijne witte zandstranden beroemd. Ben je dol op vlees, dan is familiebedrijf Lammet & Grisen de plek voor een diner. Hier geniet je midden op het platteland van specialiteiten als lam aan het spit en geroosterd spek. Wel even reserveren. In de naastgelegen landwinkel kun je gelukkig ook maaltijden bestellen.

Vrolijk gekleurde zuurtjes

Als je de oostelijke kustweg volgt naar het zuiden vanuit Löttorp, komt vanzelf langs de ‘Karamell Kokeri’ in Köpingsvik. Waarschuwing: je blijft scheppen van de vrolijk gekleurde zuurtjes. In de werkplaats kun je zien hoe de karamelkoker de snoepjes vormt. Hier dichtbij ligt Kapelludden, een oud vissersgehuchtje. Een verstilde plek met een haventje, waar je – met een beetje geluk – samen met de koeien wandelt door het laagtij. Landinwaarts is Solberga Gard dé plek voor een lekker glas sap in de boomgaard. In de winkel vind je producten van eigen erf, waaronder zachte schapenvachtjes. Er zijn ook knusse vakantiehuizen te huur. Wil je een echte Ölandse specialiteit proeven, dan is Eva’s Kroppkakor in Köpingsvik the place to be. Tenminste, als je houdt van Oostenrijkse knödels. De gekookte deegballetjes zijn gevuld met gehakt en spek en worden hier traditioneel gegeten met… jam.

Drop met chocola

Onderweg naar het zuiden over de oostelijke kustweg passeer je rijen oude Ölandse molentjes bij Lerkaka. Een leuk fotomomentje! Verderop bij Gårdby Lanthandel is het ontspannen snuffelen tussen Scandinavische kleding en woonaccessoires. Maar je kunt hier ook heerlijk genieten van een fika in het houten hoofdgebouw. De stijlkamers zijn er ingericht in een romantische, lichte Zweedse stijl. Tip: in het kleine snoepwinkeltje vind je de lekkerste lakrits, Zweedse dropjes. Populair is hier drop met… chocola. Trek in een stevige lunch of hartige fika? Schuif dan aan bij Eksgården in Gårdby. In dit sfeervolle boerderijrestaurant serveren ze eerlijke maar verfijnde gerechten, vers van eigen land.

Zelf thee plukken

Via het binnenland steek je vanaf Gårdby hier over naar de westkust, waar je in Vickleby een van de mooiste theetuinen van het eiland vindt. Capellagarden is een kwekerij met tuinwinkel én een opleidingscentrum voor groene vingers. In de zomer geniet je hier tussen zeeën van bloemen en zoemende bijen van huisgebakken taart. De thee mag je zelf plukken uit zinken bakken vol kruiden. Een heerlijke plek voor een fika in het zuiden is ook Strandnarä Pensionat in Mörbylånga. Dit ecologische gastenverblijf is met liefde ingericht in de Zweedse landhuisstijl. Mocht je nog een logeerplek zoeken op Öland; hier kun je gerust een kamer of huisje boeken; het ontbijt is er waanzinnig, de gastvrouw bijzonder hartelijk én… je slaapt op loopafstand van de zee.

Sea Salt Kitchen

Het haventje van Färjestaden nodigt uit voor een wandeling. Hier vind je een paar leuke adresjes, waaronder Lotta & Mary. Houd je van Zweeds design en keramiek, dan ben je hier op de juiste plek. Bij de buren, Sea Salt Kitchen geniet je van dagverse vis op mooi opgemaakte bordjes. Liever een uitgebreide fika? Dan zit je goed bij de jonge bakker Fredrik. Behalve heerlijk zoete specialiteiten zijn hier de hartig belegde, knapperige zuurdesembroodjes zeer geliefd. Ook een goede stop om je picknickmand te vullen. In de haven heb je mooi uitzicht op de brug en het vaste land van Zweden.

Bekroonde pralines

Voor een heerlijk toetje hoef je de haven van Färjestaden niet uit. Bij Ölands Choklad maken ze bekroonde pralines en heerlijk ijs. Een stukje naar boven richting de brug staat Paradis Verkstaden. Het is dé plek voor liefhebbers van keramiek én de botanische interieurstijl. De grootste inspiratiebron van Hofleverancier familie Paradis is de natuur. En dat zie je terug in het prachtige keramiek dat hier met de hand wordt vervaardigd.

Meer lezen over Öland als vakantiebestemming?

Tip: combineer een vakantie op Öland met een rondreis door Skåne.