Even geduld...

Ontdek het Friese geluk in het boek Smûk van lifestyle blogger Wimke Tolsma. ‘Het zijn de kleine dingen waar je gelukkig van wordt’ vertelt Wimke in haar boek, ‘je hebt niet veel nodig om Fries geluk zelf te maken’. Met ruim 60 eenvoudige DIY-projectjes en recepten haal jij het geluk in huis. Heel veel ideeën om je leven meer smûk te maken.

Wat is smûk?

De Denen hebben hygge, de Zweden lagom en de Japanners ikigai: de kunst om gelukkig te leven, in balans. Maar ook dichterbij huis vind je levensgeluk. De Friezen hebben namelijk smûk. In het Fries-Nederlands woordenboek zoek ik de vertaling op van smûk: gezellig, knus, huiselijk. Het is een Friese lifestyle, leven in Friesland is leven met licht en lucht – nuchter, duurzaam en gezond.

Wimke beschrijft smûk als: ‘gezellige, knusse en eenvoudige momenten, die noemen we smûk bij ons thuis. En als het smûk was, was het goed. Het ging om het moment dat je aandacht had met en voor elkaar’.

Over Smûk van Wimke Tolsma

Even ben ik in verwarring. Ik lees: ‘Je hoeft niet ver te zoeken om geluk te vinden. In Friesland weten ze wel waar je gelukkig van wordt; uitwaaien op een dijk bij Hindeloopen en een Frysk Dúmke bij een kop koffie. Het zijn de kleine geluksmomenten die je leven smûk maken. Het zijn juist die momenten waarop ik me realiseer hoe fijn het is om in Friesland te wonen’.

Door deze woorden ga ik ervan uit dat het boek van Wimke vol staat met plekjes en adressen waar je het Friese geluk voelt, proeft en beleeft. Niets is minder waar: Smûk staat boordevol zelfmaakideeën om je eigen geluk te creëren. Daar komt Friesland niet aan te pas.

En dat hoeft ook niet. Het boek is zo prachtig vormgegeven en heeft zoveel mooie foto’s dat je er alleen al gelukkig van wordt om door het boek te bladeren. Alle ideeën voor wat meer geluk in huis zijn onderverdeeld per seizoen. Je vindt stylingtips, recepten en knutselideeën, stuk voor stuk stijlvol gefotografeerd en afgewisseld met quotes, Friese wijsheden en paginagrote foto’s. Een pareltje en een geluk om alleen al te hebben!

 

Praktische informatie:

Wat? Smûk
Auteur: Wimke Tolsma
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789043920223
Prijs: € 19,95
Geinspireerd? Hier koop je Smûk