Even geduld...

Wanneer je een weekendje weg gaat, op vakantie gaat of gewoon iets leuks gaat doen is het belangrijk dat je mooie foto’s kunt maken. Heerlijk om later terug te kijken en een fijne blijvende herinnering aan je uitstapje. Soms zijn je foto’s (ook de mijne) niet helemaal zoals je zelf had gehoopt. Te donker, te licht, bewogen, noem het maar op. Gelukkig zijn er dan fijne filters die we kunnen gebruiken.

Je favoriete filters

Voor een goede foto heb je echt niet altijd een dure camera nodig, het lukt al gauw met een smartphone. Ik maak voor Bijzonder Plekje ook al jarenlang foto’s met mijn iPhone, met goed resultaat. Maar soms zijn je foto’s (ook de mijne) niet helemaal zoals je zelf had gehoopt. Te donker, te licht, bewogen, noem het maar op. Gelukkig zijn er fijne filters die we kunnen gebruiken.

Welke filters zijn er?

Ik weet niet hoe het op andere telefoons is, maar de iPhone heeft 9 filters: Mono, Getint, Noir, Vervagen, Geen, Chroom, Proces, Transfer en Instant. Sommige filters spreken voor zich, de anderen leg ik graag aan je uit en heb ik op een rijtje gezet.

Getint

Beginnende met de zwart-wit filters. Je hebt er daar drie van. Mono, Getint en Noir. Alle filters halen alle kleur uit de foto. De filter ‘Getint’ haalt dus ook alle kleur weg uit de foto, maar wat de filter nog extra doet naast Mono is dat het filter veel meer licht toevoegt aan de foto. Verschillende vlekjes worden hierdoor ook minder zichtbaar. De foto wordt wat zachter qua uitstraling. Getint is mijn favoriete zwart-wit filter op de iPhone!

Vervagen

Een ander filter op de iPhone is de Vervagen filter. Deze filter haalt een beetje kleur uit de foto, maar zeker niet teveel. Het zorgt voor een zachter beeld, grote contrasten worden vager en nemen af. Van alle filters staat deze het dichtste bij het originele. Tevreden met het origineel, maar dus net even iets toevoegen? Gebruik de Vervagen filter.

Chroom

We hebben het tot nu toe alleen nog maar over kleur weghalen gehad. Maar wat dacht je van meer kleur toevoegen? Dat doet dit filter. Chroom voegt extra veel kleur toe aan de foto en dat levert sprankelende foto’s op. Kleuren worden krachtiger. Bij een foto waar heel veel kleur in zit, is dit filter soms niet nodig. Dan wordt het té. Maar een foto die dus wel wat meer kleur kan gebruiken wordt met dit filter mooier! Is het een beetje bewolkt op het strand? Chroom zorgt voor een zonniger uitstraling.

Proces

Het Proces filter brengt blauw/groentinten aan in een foto. Het is bijvoorbeeld prachtig om er ‘verlaten’ foto’s mee te maken. Het geeft een nostalgisch beeld, leuk voor als je tijdens je reis ‘terug gaat in de tijd’ of de indruk wilt wekken dat het een oude foto is.

Transfer

De Transfer filter is één van mijn favorieten. Naast kleur voegt het ook warmte toe. De foto wordt dus erg aangenaam om naar te kijken. Waar Chroom nog de fellere kleuren heeft, wordt Transfer wat zachter. De foto wordt echt een pareltje. Deze variant is bij veel foto’s te gebruiken.

Instant

Als laatste noem ik het Instant filter. Het is eigenlijk een mix van Vervagen en van Chroom. Een filter dat ik zelf minder gebruik, maar wat wel een mooi enigszins ‘gedateerd’ beeld geeft. Tempels en oude gebouwen zullen dus perfect zijn om te fotograferen met het filter. Maar probeer het ook eens met een selfie, het resultaat zal je verrassen!

Welke filter gebruik jij het vaakst in welke situaties?

Wil je meer leren over fotografie?

De volgende boeken zijn interessant om meer te leren over fotograferen (met je smartphone)