Even geduld...

‘Katja was hier’ is de titel van het eerste boek van Katja Schuurman. Wie haar een beetje volgt, weet dat ze veel reist. Voor tv-programma’s als 3OpReis en Van A naar B, maar ook voor haar ‘goede-doelen’ organisatie Return To Sender. En uiteraard privé. Een aantal van haar reiservaringen, zowel voor werk als vakanties, heeft ze gebundeld in ‘Katja was hier’, een boek vol inspiratie voor een reislustig leven.

Eerlijk is eerlijk, ik ben een beetje sceptisch voordat ik de eerste letter heb gelezen. Met meer dan 80 landen op mijn teller dacht ik ‘wat heeft Katja me nog te vertellen, wat ik niet al weet?’. Maar al bij de eerste pagina ben ik dat kwijt en lees ik verder in een feest der herkenning.

‘Reizen is zoveel meer dan het zien van prachtige plekken, het is ook en vooral je blik verruimen. De blik waarmee je naar anderen kijkt. En daarmee ook de manier waarop je naar het leven kijkt.’ Deze woorden zeggen precies wat ik tijdens mijn reizen ervaar en waarvoor ik zo dankbaar ben. Reizen heeft me zoveel gegeven en brengt me nog altijd veel. Elke reis op een andere manier. In haar boek legt Katja je graag uit hoe reizen je, naast genieten van al het moois, nieuws en avontuurlijks dat de wereld te bieden heeft, je ook echt gelukkiger en wijzer kan maken.

Met wie ga je op reis?

Katja’s eerste reisboek staat boordevol reisverhalen en foto’s, onderverdeeld in de thema’s: Even lekker alleen, Met je familie, Met vrienden, Met je lief en Aan het werk. Persoonlijke ervaringen met ups en downs, eerlijk en prettig beschreven. De reizen bij de verschillende thema’s zijn reizen die ook prima bij een ander thema passen. Met je camper door Frankrijk toeren doe je net zo makkelijk met vrienden als je lief of familie. De reizen die Katja alleen maakte, naar bijvoorbeeld Costa Rica, zijn super romantisch wanneer je die met je lief maakt. Waar het om gaat, is dat Katja je graag inspireert om meer te reizen. Met wie of hoe dan ook. Elke reis zal je verrijken.

Katja was hier, een persoonlijk reisverslag

Het boek leest als een persoonlijk reisverslag, alsof je in de reisdagboeken van Katja mee mag lezen. Aangevuld met praktische hotel- en reistips, lekkere restaurant tips van Freek en tips van vrienden van Katja die een bestemming goed kennen of er zelfs wonen. Leuke details:

  • het leeslint met jungleprint is een ontwerp van POM Amsterdam
  • Op bladzijde 55 wordt Bijzonder Plekje vermeld als tip om een kijkje te nemen voor mooie en grote vakantiehuizen in Europa

Je snapt, ik ben fan!

Ook een kritische noot, naarmate ik verder lees in het boek ben ik de grote lijnen een beetje kwijt en krijg ik het gevoel dat er meer hap-snap gedeeld wordt. Een spread over New York lijkt uit de lucht te komen vallen, net als de wintersportgebieden die worden genoemd. Het hoofdstuk ‘Aan het werk’ bestaat voornamelijk uit foto’s met klein bijschrift. Graag was ik daar meegetrokken in bijzondere ervaringen, ontmoetingen en momenten. Ondanks dit, een heerlijk boek om te lezen en weer even het gevoel te hebben op reis te zijn. Geïnspireerd word je zeker!

Praktische informatie:

Wat? Katja was hier
Auteur: Katja Schuurman
Uitgeverij: mo’media
ISBN: 9789057678707
Prijs: € 19,99 hardcover, 176 pagina’s

Nieuwsgierig? Bestel Katja was hier