Even geduld...

Wanneer je heimwee hebt naar exotische bestemmingen die je eerder bezocht, naar je vakanties waar je zoveel goede herinneringen aan hebt, naar dat heerlijke relaxte vakantiegevoel… ga dan reizen vanuit je luie stoel. Als je niet naar buiten kan, haal je de wereld toch naar binnen?! Gelukkig kun je thuis ook veel beleven. Met deze 10 tips creëer je thuis een vakantiegevoel.

Tip 1. Maak een playlist van je favoriete vakantieliedjes

Of je nu blij bent of verdrietig, heimwee hebt of even herinnerd wilt worden aan ‘toen’, muziek doet wonderen. Net als geuren herinneringen bij je op kunnen roepen, doet muziek dat ook. Muziek verrijkt je leven, brengt je in vervoering en in ontroering. Muziek laat je dansen en zingen. Weet je nog die ene zomerse hit, waarop je tijdens je vakantie stond te dansen? Dat nummer dat jullie zwart draaiden in de auto tijdens de rondreis door….? Die hit die je overal hoorde op je vakantiebestemming? Maak een playlist van jouw favoriete vakantieliedjes en zing zo vaak mogelijk mee. Verzamel nummers uit verschillende jaren, wissel oud en nieuw met elkaar af, vraag je gezinsleden om hun favorieten, wissel af tussen swingend, zingen en slow en maak de lijst lekker lang. Echt een oppepper!

Tip 2. Maak een album van je vakantiefoto’s

We gunnen ons er vaak de tijd niet voor om een selectie van al die vakantiefoto’s op je telefoon te maken en te laten afdrukken. Dit is het moment om het wel te doen! Zet een kopje thee, ga lekker zitten, droom even weg bij alle beelden en kies de mooiste foto’s eruit. Je kunt je foto’s laten afdrukken en thuis bezorgen, zodat je ze zelf kunt inplakken. Geen zin om te plakken, plak je foto’s op de muur. Of maak heel eenvoudig online een album van je vakantiefoto’s en krijgt je vakantiealbum compleet thuisbezorgd. Een mooie herinnering en heerlijk bladeren! Ook leuk om samen te doen. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen aan een vakantie of moment, zo bijzonder om elkaars verhalen weer te horen.

Tip 3. Lees een reisboek

Ik kan echt even helemaal van de wereld zijn met een goed boek. Dan ga ik zo op in de verhaal dat ik vergeet waar ik echt ben, tijdelijk getransformeerd naar de bestemming uit mijn boek. Heb jij dat ook? En heb je een favoriete vakantiebestemming? Lees dan een roman waarin het verhaal zich afspeelt in jouw droomland. Of kies voor een reisverhaal van wereldreizigers en beleef hun avonturen mee.

Van klassiekers als Out of Africa van Karen Blixen tot Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Van spannende thrillers zoals de boeken van Suzanne Vermeer die zich afspelen op een Europese bestemming tot luchtige lezers. Ga op zoek naar inspirerende reisverhalen en droom weg.

Of kies voor een reisgids, voor een toekomstige bestemming, met informatie over solo reizen, met bucketlists voor je toekomstige stedentrips, met de mooiste wandelingen langs wijngaarden of met de leukste tips om te kamperen en logeren in de natuur.

Boek op tafel, met de titel Buitengeluk. Een geel Volkswagenbusje op de cover

Tip 4. Droom weg bij een reisreportage

Niets mooier om bij weg te dromen dan inspirerende bewegende beelden. Een (reis-)reportage op National Geographic Channel, mee reizen met 3 op Reis van BNN Vara, een serie kijken op Netflix. Zeker die laatste biedt reisfanaten grenzeloos reisplezier. Google even op ‘series over reizen op Netflix’ en je krijgt goede suggesties om te gaan kijken.

Tip 5. Reserveer een weekendje weg voor later

Voorpret is misschien wel de allerleukste pret die er is. Hoewel het misschien ondenkbaar is dat er een tijd komt waarin we allemaal weer op pad kunnen, kan het je ook juist nu houvast bieden om alvast een leuke trip geboekt te hebben. Een weekendje weg in eigen land, een stedentrip naar een van deze 10 kleine maar fijne steden, op pad in de natuur, opladen bij een van de kleine wellness adressen, uitwaaien op de Waddeneilanden, varen in Friesland; doe inspiratie op, boek iets leuks en geniet van het idee.

Strandhuisjes in Zeeland

Tip 6. Bezoek een reisblog

Je kunt online eindeloos dwalen en verdwalen in de wereld van reizen. Elk hoekje van de wereld is wel beschreven, bezongen en bejubeld op een van de vele reisblogs. Stefanie van het reisblog Expeditie Aardbol selecteerde met de grootste zorg álle 250 Nederlandse reisblogs. Wie van reizen en lezen houdt, kan zijn/haar geluk hier niet op.

Tip 7. Maak lijstjes voor de mooiste reisjes

De wereld is zo groot, er blijft altijd genoeg te wensen over als het om reizen gaat. Zelfs wanneer je je zou beperken tot Nederland is er nog zoveel te ontdekken. Maak een lijstje met landen, bestemmingen of plekjes waar je graag een keer naar toe wilt. Exotische bestemmingen, avontuurlijke bestemmingen, de mooiste plekjes waar je nog een keertje wilt logeren, regio’s in Nederland die je graag nog eens wilt ontdekken, spectaculaire autoroutes die je gereden wilt hebben, plekjes waar je nog eens een koffietje wilt drinken… Een lijstje voor elk type reisje.

Tip 8. Kook een gerecht uit je favoriete vakantieland

Geuren en smaken kunnen je raken. Je weer even terugbrengen naar een andere plek en situatie. Je hebt vast en zeker tijdens elke reis iets gegeten waar je goede herinneringen aan hebt. Doe boodschappen en maak het zelfde gerecht thuis. Die Italiaanse lasagne waarvan het water in je mond loopt, een Griekse salade (ook nog eens lekker gezond), even genieten met Belgische biertjes en Vlaamse frieten, een avondje tapas eten of die lekkere apfelstrudel voor bij de koffie…

Tip 9. Struin Bijzonder Plekje af voor inspiratie

Reizen vanuit je luie stoel? Alleen al op Bijzonder Plekje kun je uren op reis. Langs de mooiste plekjes voor een romantische weekendje weg (denk alvast na waar jullie je jubileum gaan vieren, je hebt nu toch tijd.), leuke steden in eigen land, bijzondere plekjes op de Wadden, eropuit tips voor als het weer mag. Bloesemtochten, wandelingen met leuke tussenstops, stille plekjes, de mooiste huisjes in het bos, een weekendje weg met kinderen, plekjes waar je hond ook welkom is; laat je inspireren, droom weg, maak voorzichtig plannen…

Tip 10. Haal samen herinneringen op

Weet je nog….? Ben je samen met vrienden op vakantie geweest? Waren je ouders mee naar zee? Heb je leuke herinneringen aan het familieweekend bij dat ene bijzondere plekje? Maak een groepsapp aan, deel er jouw favoriete foto in en vertel wat er voor jou zo bijzonder was aan jullie tijd samen. Vraag anderen om dat ook te doen, zo ben je weer even lekker samen weg, maar dan vanuit je luie stoel.

Een jongetje met een geruite blouse, in een weiland vol hoog geel gras en een zonnestraal. Jongetje slaat zijn handen voor zijn mond

Wil je in de toekomst weer op reis?

Juist nu hebben de Bijzonder Plekje eigenaren je hulp en steun hard nodig. De meeste plekjes zijn kleinschalig en hebben de verhuur van hun locatie als hoofdinkomsten. Ze hebben het nu zwaar en kunnen elke vorm van steun goed gebruiken. Heb je even tijd over?

  • Ga op zoek naar jouw favoriete plekje en schrijf een recensie, daar zijn ze op lange termijn mee geholpen.
  • Deel je favoriete bijzondere plekje via Instagram en/of Facebook
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de leukste plekjes
  • Heb je al iets geboekt? Annuleer niet, maar ga in gesprek en probeer eventueel te verplaatsen naar later of wees bereid samen de kosten te delen
  • Koop een waarde- of cadeaubon om later in te ruilen