Even geduld...

Is reizen per trein de meest relaxte manier van reizen? Ja! Niet te snel, maar zeker ook niet langzaam. De ruimte om even te bewegen wanneer je wilt. Vanuit je luie stoel het landschap zien veranderen. Wat wil je nog meer? Met een Interrail ticket trein je onbeperkt in 30 Europese landen. Keuze genoeg dus!

Ik was al gek op reizen met de trein en na mijn afgelopen reis door Schotland & Ierland is dat alleen maar toegenomen. Ik reisde met een Interrail pas. Dacht jij ook dat deze pas alleen voor jongeren was? Dat is dus niet meer zo! Je kunt er met het hele gezin mee reizen – kinderen tot 11 jaar reizen zelfs gratis met je mee! Vanuit je luie stoel zie je niemandsland afgewisseld worden door ruige en creatieve steden. En het leuke is: je kunt overal op en uitstappen.

Ik ging naar Schotland & Ierland en maakte een prachtige reis.

RWRpbmJ1cmdoIDI=RWRpbmJ1cmdoIDY=

Een prinsessen tuin & een meer met een monster

Mijn treinavontuur begon in Edinburgh. Deze charmante stad lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen. Bomvol met vriendelijke mensen, prachtige tuinen (the Princess Gardens) direct naast het station, vrolijke bellenblazers en een fish&chips kraam die er niet voor terugdeinsde zichzelf tot beste van Schotland te benoemen.

VHJhaW4gbW9vZCAyTGFrZSBMb2NoIE5lc3MgNA==

Op zoek naar het monster

In Edinburgh stapte ik in de trein naar Inverness om het Loch Ness meer te bezoeken. De boottocht op het meer viel een beetje tegen. Grote boot, bomvol met toeristen – niet echt iets voor iemand die gek is op bijzondere plekjes. Het meer zelf is wel indrukwekkend groot en ruim 250 meter diep. Na 30 meter zie je al helemaal niks meer – dus Nessie lijkt de perfecte schuilplaats te hebben gevonden…

Als je Loch Ness bezoekt, raad ik je aan een stuk rondom het meer te wandelen. Op die manier krijg je wel wat mee van de magische sfeer die er hangt en blijf je ook lekker in de slow-travel mood die treinreizen met zich mee brengt.

VXJxdWhhcnQgQ2FzdGxlIExha2UgTG9jayBOZXNzIDU=VXJxdWhhcnQgQ2FzdGxlIExha2UgTG9jayBOZXNzIDc=

Slapen & wandelen in middeleeuwse, magische sferen

Rondom het meer zie je heel veel gele bloemen waarvan ik telkens de naam vergeet, maar de geur niet snel zal vergeten – ze ruiken heerlijk! Rondom het meer kun je ook wandelen naar Urquhart Castle, een ruïne van een 13e eeuws kasteel dat aan de oever staat. Het heeft vele aanvallen en plunderingen weerstaan en is nu al weer een hele lange tijd verlaten.

Waan je nog even in dezelfde middeleeuwse sferen en overnacht bij het Royal Highlands Hotel in Inverness. Het dateert uit 1856 en men zegt dat de trap in de lobby van het hotel de inspiratiebron is geweest voor de beroemde trap van de Titanic.

Um95YWwgSGlnaGxhbmQgaG90ZWwgSW52ZXJuZXNzIDM=

Royal Highlands Hotel – 18 Station Square, Academy St, Inverness

West Highlands – alleen te zien vanuit de trein

Voor het traject over de West Highland Line – geroemd als een van de mooiste treinreizen van Europa – moet je iets meer moeite doen. Vanaf het Loch Ness meer neem je de bus naar Fort William. Verwacht niet dat de bus op tijd komt of de goede bestemming op de voorkant heeft staan: de Schotten gaan hier wat relaxter mee om dan wij in Nederland. Vul eerst je maag met een bord heerlijke Fish & Chips bij de Loch Ness Inn en gebruik daarna het uurtje in de bus voor een middagdutje.

Loch Ness Inn – Lewiston, Drumnadrochit, Inverness-shire

V2VzdCBIaWdsYW5kIExpbmU=

In Fort William stap je op de trein die over de ‘West Highland Line’ rijdt. Het landschap waar je doorheen rijdt kun je alleen zien vanuit de trein. Op sommige stukken bevind je je echt in een compleet niemandsland – je fantaseert de vroegere veldslagen er gemakkelijk bij – maar je reist ook langs de westkust van Schotland & door een nationaal park waarbij je prachtige heuvels ziet zover je aan kijken.

Mocht je gaan interrailen in deze regio, dan mag je dit traject niet overslaan! Deze route brengt je ook langs Oban – een leuk stadje aan het water waar ik je zeker zou aanraden om een nacht of twee te blijven. Lees onze tips voor Oban.

R2xlbmZpbm5hbiBCcmlkZ2UgMg==

Harry Potter fans opgelet

Een ander hoogtepunt van deze route is de wereldberoemde Glenfinnan brug. Voor de Harry Potter fans onder ons een must see in de regio, maar ook een echte aanrader als je – zoals ik – nog nooit een boek van Harry Potter hebt aangeraakt. Het prachtige, romantische stationnetje is ooit bijna gesloopt. Gelukkig is het behouden en is het nu zo’n plekje geworden waar ze nog gewone handdoekjes in de wc hebben om je handen mee af te drogen. Er is een klein museum en in een oude wagon is een (basic) slaapzaal gemaakt waar je kunt overnachten. In de wagon er naast is een klein restaurant. Weer eens wat anders voor de lunch: een lekkere makreelsalade in een prachtig gerestaureerd treinstel.

R2xlbmZpbm5hbiBCcmlkZ2UgNw==

‘Adembenemend mooi’ is hier bedacht

Vanaf het station wandel je in 20 min naar de Glenfinnan brug. Als het kan zou ik er wat meer tijd voor nemen, zodat je af en toe kan stoppen om het prachtige uitzicht te bewonderen. Op een gegeven moment bereik je het hoogste punt waar je vast en zeker een aantal mensen ook zal zien wachten. Mijn tip: loop nog net iets verder door naar beneden, daar heb je echt het mooiste uitzicht op de aankomende trein.

Rond je wandeling af met een high tea bij het Glenfinnan House Hotel. Een oud statig hotel, prachtig gelegen aan een klein meer. Ook een goede plek als je vlak bij de brug wilt overnachten maar liever iets luxer wilt slapen.

R2xlbmZpbm5hbiBIb3VzZSBIb3RlbCA2R2xlbmZpbm5hbiBIb3VzZSBIb3RlbCA5R2xlbmZpbm5hbiBIb3VzZSBIb3RlbCA3R2xlbmZpbm5hbiBIb3VzZSBIb3RlbCA4

Glenfinnan House Hotel – Glenfinnan, By Fort William, Highland Region

Wil je nog een leuke stedentrip aan je treinreis toevoegen? Dan zou ik je aanraden vanuit Glenfinnan (eventueel via Glasgow) door te reizen naar Belfast.

Praktische informatie:

Treinreis: Reis met Interrail en je hebt al een ‘global pass’ waar je 15 dagen ongelimiteerd mee kunt reizen voor € 267,-. Kinderen tot 11 jaar reizen gratis mee en voor jongeren tot 26 jaar zijn er gereduceerde tarieven. De ‘global pass’ is geldig in 30 Europese landen.
Tip: Vergeet geen verloopstekker mee te nemen; in de UK hebben ze andere stopcontacten.
Interrail: Kijk ook even bij Interrail voor andere routesuggesties!

R2xlbmZpbm5hbiBNdXNldW0=R2xlbmZpbm5hbiBTdGF0aW9u