Even geduld...

Wat ‘n zaligheid! In het eerste lange zomerweekend van het jaar logeer ik een nachtje bij Omke Jan in zonnig Friesland, aan het water van Woudsend. Met zicht op de monumentale molen, de bootjes van zeilschool Het Molenhuis en de brugwachter, die het maar druk heeft deze dagen. Een Frieser plaatje bestaat niet, dit is zomergeluk!

Boergondische ontmoetingsplaats in Friesland

Een beetje hooggespannen waren ze wel, onze verwachtingen. De gloednieuwe boergondische ontmoetingsplaats van Nienke & Jan was me namelijk al een paar keer getipt. Die moesten we zien! En ja hoor, bij aankomst in het restaurant weten we ’t meteen. Dit is een écht Bijzonder Plekje: een authentieke stolpboerderij die onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek verbouwd is tot een hippe herberg gecombineerd met een warm, persoonlijk onthaal door het horecakoppel Daryanto en Annick. Bloemen op tafel, leuke zitjes, veel licht, een open keuken… Hier worden we blij van!

Slapen onder houten gebinten bij Omke Jan

Net zo sfeervol, stoer en eigentijds als het restaurant beneden zijn ook de gastenkamers boven in de boerderij. Er zijn er drie, plus een studio. Volgens Nienke slapen we in de mooiste kamer onder de houten gebinten, nóg meer geluk dus! Muoike Aukje (tante Aukje, naar één van de tantes van Jan) heeft zicht op het water en het dorpje Woudsend. Wat ’n fijn avondzonnetje schijnt er hier! De kamer heeft zachte bedden met licht en luchtig beddengoed en een inloopdouche waar je kunt soppen met de zo lekker geurende verzorgingsproducten van Marie-Stella-Maris. Dat worden zoete dromen…

Boter, kaas en eieren bij het ontbijt

’s Ochtends aan de ontbijttafel, na een heerlijke nacht, ontmoeten we de andere gasten van Omke Jan. We zitten allemaal aan dezelfde, lange houten tafel. Precies zoals de oude omke Jan het graag zag: ongedwongen ontmoetingen, gezellige verhalen en puur en echt eten, liefst uit de streek. Boter, kaas en eieren van de lokale boer dus, fruit van de buurman en lekker vers brood van de oudste korenmolen van Friesland. Geserveerd door de vrolijke ontbijthulp op de allerleukste bordjes ever. Wat ’n gezellig begin van deze zomerdag!

Sloep varen vanuit Woudsend

Op aanraden van gastvrouw Annick huren we de rest van de dag een sloepje bij Wellekom Watersport, ook in Woudsend. Een aanrader! Varend richting de Friese Meren komen we langs het zonnige terras van Omke Jan waar alweer nieuwe gasten genieten van een kopje koffie met oranjekoek. Ahoy Omke Jan, tot ziens nog ‘s!

Handig om te weten over Omke Jan in Friesland:

Waar? Iewal 44, Woudsend
Handig: Parkeren in de buurt van de herberg is heel gemakkelijk, vanaf parkeerterrein Op ‘e Romte (bij de Spar) loop je in vijf minuutjes naar Omke Jan.
Prijs: Vanaf €85 per nacht voor een tweepersoonskamer tot €105 per nacht voor een studio of de tweepersoonskamer met bad, allemaal even mooi. Het ontbijt kost je €12,50 per persoon (per dag).

Oja! Een baby- of peuterbedje kan makkelijk worden bijgezet. Huisdieren op de kamers zijn niet toegestaan.

Lees meer over ontmoetingsplaats Omke Jan

Ontdek ook deze plekjes: