Even geduld...

Met zijn grachten en bijbehorende pandjes heeft Leiden wel wat weg van Amsterdam. En ook qua historie doet deze stad er zeker niet voor onder. De stad van de ontdekkingen is de moeite van het ontdekken waard!
 

'I can resist everything.
Except temptation.'

(Oscar Wilde)

Deze stad verstaat, met een schat aan goed bewaarde historie, leuke winkels en heerlijke horeca, zeker de kunst van het verLEIDEN.

TGVpZGVu

Ontdekken

Tulpen uit Amsterdam? Zeker niet! De eerste (overigens Turkse…) tulpenbollen werden gepland in de Leidse Hortus Botanicus. En denk jij bij Rembrandt van Rijn ook gelijk aan onze hoofdstad? Dan weet je vast niet dat hij zijn eerste pasjes richting kunstschilder in Leiden heeft gezet?! Wanneer je een dagje in deze stad bent, leer je nog veel meer van deze leuke weetjes. Leiden is tenslotte niet voor niets de stad van de ontdekkingen. Voor wat ‘inside information’ raad ik je aan één van de met zorg samengestelde routes te volgen.

Te voet

Bijvoorbeeld één van de wandelroutes die te verkrijgen zijn bij de VVV. Ga je voor rust in deze bruisende stad dan moet je zeker de hofjeswandeling volgen. Maar er is er ook één die je langs alle muurgedichten op de authentieke panden leidt. Wil je meer weten over Rembrandt in zijn vroege jaren en in zijn voetsporen door Leiden dwalen, dat kan ook!

TGVpZGVuTXV1cmdlZGljaHRlbiBMZWlkZW4=

Per boot

Net als Amsterdam bezit Leiden charmante grachten die de stad doorkruisen. Een leuke manier om Leiden te verkennen is dus met de boot. Vaar Leiden binnen zoals eens de Watergeuzen dat deden met haring en wittebrood voor de armen. Nu is er bij Broodjes en Bootjes veel meer mogelijk. Van ontbijt tot high tea en champagne met heerlijke hapjes. Ga aan boord bij één van deze schippers en je weet zeker dat je zowel culinair als historisch niks te kort komt.

Qm9vdGplIGVuIEJyb29kamUgTGVpZGVuR3JhY2h0ZW4gTGVpZGVu

Per bike

Wil je liever niet de toerist uithangen maar door Leiden ‘scheuren’ als een local? Boek dan één van de fietstours van Bizon Bikes. Alles aan dit bedrijf is bizon‘der; de fietsen, de locatie op een oud industrieterrein en het aanbod van verschillende routes. Op deze manier zie je de stad door de ogen van een ‘Leienaar’. Vergeet onderweg niet een biertje te drinken op het terras waar onze eigen ‘prins pils’ dat ook deed.

Qml6b24gQmlrZXM=Qml6b25iaWtlcyBMZWlkZW4=

Broodjes en Bootjes – Blauwpoortsbrug 1, Leiden
Bizon Bikes – Oosterkerkstraat 18, Leiden

Tafelen

Hoe je deze stad ook gaat verkennen, er is meer…. Veel meer! Op iedere hoek zit wel een restaurant, koffietentje of lunchzaak met een fijn terras en de lekkerste gerechten. Deze adressen mag je zeker niet missen:

De Waag

Waag het niet deze hotspot over te slaan! Alleen al voor het interieur wil je hier even binnen wippen. Beetje botanisch, beetje Scandinavisch beetje… ja eigenlijk moet je gewoon zelf maar eens gaan kijken!

Lot en de Walvis

Volgens het verhaal ging Lot samen met haar busje ‘walvis’ de hele wereld over. Overal waar ze kwam heeft ze iets moois gevonden en met al haar verzamelde spulletjes kwam ze aan in de veilige haven van Leiden. Hier begon ze een restaurant waar alle spullen een mooi plekje hebben gekregen. Loop binnen en ik weet het zeker: You love it, a Lot!

TG90IGVuIFdhbHZpcw==TG90IGVuIGRlIFdhbHZpcw==

Eetwinkel Nico

Met het strakke interieur voelt het een beetje alsof je in hip Milaan zit. En dan heb ik het nog niet eens over de pure gerechten op de kaart. Probeer hier, bij mooi weer, aan het eind van de middag, een tafeltje op het kleine terras te bemachtigen. Met tinkelende ijsklontjes in je glas en het zonnetje wat het leuke straatje aangenaam verwarmd weet je precies wat ik bedoel.

TmljbyBMZWlkZW4=

Francobolli

Al dit liefs uit Leiden wil je natuurlijk delen met het thuisfront. Doe daarom zeker even een’ koffie met kaartje’ bij Francobolli. Schrijf terwijl je geniet van een lekker Italiaans bakkie een kaartje naar je lief, oma of mams en stop hem in de verzendwand. Op de door jouw gewenste datum wordt er een Francobolli (Italiaans voor postzegel) op geplakt en op de bus gedaan. Hoe leuk is dat in dit digitale tijdperk?!

RnJhbmNvcG9sbGkgTGVpZGVuRnJhbmNvcG9sbGk=

Waag – Aalmarkt21, Leiden
Lot en de Walvis – Haven 1, Leiden
Eetwinkel Nico – Morsstraat 25, Leiden
Francobolli – Apothekersdijk 38, Leiden

VerLEIDEN

Maar het stopt niet bij cultuur en koffie aroma snuiven. Snuffel tussendoor ook in de vele leuke winkels in de straatjes rond de Pieterskerk, de Breestraat en niet te vergeten de Doezastraat. Hier kan echt iedere lekkerbek, schatzoeker of beautyqueen zijn hart ophalen.

TGVpZGVuIHN0cmFhdGplcw==

Conceptstore MEI

Vergeet daarbij niet Conceptstore MEI. Deze winkel wordt terecht een winkel voor ‘daydream believers’ genoemd.  Bij binnenkomst wandel je zo de droom van eigenaresse Mandy binnen. Met heel veel liefde zoekt ze haar vintage treasures. Zelfs de muziek en de geur in deze winkel  klopt. Het enige nadeel: je wordt er wel heel hebberig van…

Q29uY2VwdHN0b3JlIE1FSQ==TUVJIGluIExlaWRlbg==

Faas est. 2016

In de mooie Breestraat mag je de winkel van Flowergirl Helmi niet voorbij lopen. Bij Faas est. 2016 laat ze uitgebreid zien wat ze allemaal in huis heeft. Naast bloemen heeft ze namelijk ook de mooiste vazen en antieke vondsten. Een winkel met een geheel eigen stijl waar je helemaal blij van wordt.

RmFhcyBMZWlkZW4=RmFhcw==

Fransoos

Tussen de biologische slager en de boerenbakker in de Doezastraat springt er 1 winkel tussenuit. Zodra je bij de Fransoos over de drempel stapt, loopt het water je in de mond. Merengue zo groot als een voetbal of aardbeiensecco, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar zijn specialiteit is KAAS. En zoals de naam al verraad niet alleen Leidse. Monsieur Chavernac verteld vol passie over zijn meer dan 250 soorten. En dat er geproefd moet worden vinden wij helemaal niet erg. Een winkel waar je Frankrijk proeft, ruikt en voelt.

RnJhbnNvb3MgTGVpZGVuRnJhbnNvb3M=

Conceptstore MEI – Pieterkerk-Choorsteeg 18, Leiden
Faas est. 2016 – Breestraat 119, Leiden
​De Fransoos – Doezastraat 8, Leiden

Blijven slapen?

Wil je na dit alles nog helemaal niet naar huis en je nog verder onderdompelen in de Leidse verleidingen, boek dan een kamer bij st. PIERRE. Bij aankomst overhandigt gastheer Merijn je de sleutel van je eigen luxe stadsappartement op loopafstand van de Pieterskerk. ‘Home away from home’! Sprokkel op de markt langs het water wat boodschappen bij elkaar, de modern uitgeruste keuken staat helemaal tot je beschikking. De wijn vergeten? Geen enkel probleem! Je zoekt gewoon even een flesje uit in je eigen wijnkelder!

En als je ’s morgens wakker wordt en uitkijkt op de schitterende binnentuin, die Gera met veel passie verzorgt, dan laat je je met liefde verLEIDEN om nog een nachtje te blijven!

st.PIERRE – Langebrug 28, Leiden

Praktische informatie:
Meer lezen over de Stad van de Ontdekkingen? Visit Leiden