Even geduld...

Het weerbericht beloofde het al. En nu is het dan ook echt zo. De lente is er! We kunnen weer genieten van de langere dagen, veel buiten zijn & een glas rosé op het terras. Maar op welke terrassen in de hoofdstad zit je nou het beste? Ik zocht het voor je uit! Hieronder een selectie van een paar van de lekkerste terrassen van Amsterdam.

Amsterdam Noord

Met het pontje naar Noord voelt altijd als een minivakantie. Het is maar een paar minuten, het uitzicht is fenomenaal en je bent er echt even uit.  Alle pontjes vertrekken aan de achterkant van het Centraal Station naar o.a. Hangar en Pllek.

Pllek is een oude bekende, een van de stadsstranden van Amsterdam. Bij de eerste zonnestralen zit het hier al snel vol en je kan er ook met een gerust hart de hele dag blijven hangen. Niet heel geschikt voor hele kleine kinderen, want het ligt aan de rand van het water. En je wil natuurlijk in de zon zitten, niet in de zon achter je kind aanrennen 🙂 Veel lekkere drankjes, vaak live muziek en goed biologisch eten. En op sommige dagen ook lekkere live muziek. 


Ook in Noord vind je Hangar. Een mooi gestylde loods op een ruige plek, met een enorm terras waar je helemaal over het Ij kan uitkijken. Bij beide plekken is het een stuk goedkoper parkeren dan in de rest van de stad!

Pllek | Tt. Neveritaweg 59
Hangar | Aambeeldstraat 36 (gebruik voor navigatie nummer 32)

Midden in het centrum

Vlak bij Amsterdam Centraal Station vind je Hannekes Boom. Vroeger stonden er rondom Amsterdam in het water wachthuisjes op palen waar soldaten toezicht hielden op wie er de stad in en uit ging. Alle palen hadden een naam en een daarvan heette Hannekes Boom. Toen dus een wachthuisje, nu een heerlijk terras.

Het ligt op een locatie waar bijna iedereen langskomt – trein, boot, fiets en zelfs redelijk vlakbij ook de auto – maar die je toch niet zo snel opvalt. Misschien daarom wel extra leuk. Aan een rafelrand van de stad dus en met een groot terras aan het water. Leuk weetje: Je kunt er ook je elektrische boot opladen. Maar je kunt er vooral goed in de zon zitten!

Hannekes Boom | Dijksgracht 4

Bar Brandstof heeft op zich geen heel bijzonder terras maar de zon is er wel echt de hele dag! Het ligt tegenover de brandweerkazerne op de Marnixstraat. Niet het beste uitzicht (want op een druk kruispunt) – behalve dan als de brandweermannen uitrukken natuurlijk. 

Brandstof | Marnixstraat 341

Dit is misschien wel een van de leukste onontdekte plekjes van de stad. Verstopt in een prachtige stadstuin tussen monumentale panden. Je ziet van buitenaf niet dat er een prachtige binnentuin is (denk leuk terras + groen grasveld) waar je heerlijk in de zon kan zitten. En extra leuk: het is een sociale onderneming waar kwetsbare mensen in de keuken werken.

Hoftuin | Nieuwe Herengracht 18A

Een keer op vrijdagmiddag in Amsterdam? Ga dan naar de Waterkant. De vrijmibo is hier legendarisch. Erg gezellig en heerlijke roti op het menu om alvast een bodempje te leggen voor de rest van de avond. Wel op tijd gaan want het kan hier heel erg druk worden. Een tropische plek midden in Amsterdam.

Waterkant | Marnixstraat 246

In het park

Aan de rand van het Westerpark vind je Rainarai. Er staan bedjes langs de waterkant waar je heerlijk van de zon kan genieten en overal zijn gezellige hoekjes gecreëerd, helemaal in  Nomadische stijl. Je kunt hier ook heerlijk Algerijns eten.

Rainarai | Polonceaukade 40

Het Blauwe Theehuis is een gezellig rond & blauw gebouwtje midden in het Vondelpark. Een flink terras dus je vind altijd wel een plekje in de zon. Je moet het niet vervelend vinden om je drankje zelf te halen, want hier is geen bediening. Vanaf de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht over het park.

Blauwe Theehuis | Vondelpark 5

Aan de rand van de stad

Liever eerst een lekker stukje fietsen? Ga dan naar De Cantina. Het ligt verscholen tussen de weilanden van Amsterdam, op een sprookjesachtig landgoed. Je hebt een weids uitzicht en vergeet echt even dat het maar 30 minuten fietsen is naar de stad. De laatste boer uit Amsterdam woont en werkt nog geen kilometer verderop. Liever met de auto? Er is ruime en onbeperkte gratis parkeergelegenheid. 

De Cantina | Joris van den Berghweg 101-111 (elke di t/m zondag open)

Een andere favoriet – hij stond zelfs in mijn top 10 van 2017 – is Buitenplaats de plantage. Weliswaar niet in Amsterdam maar zo leuk dat hij hier wel een plekje verdient. Denk; gezellige bankjes, stoelen die als schommels hangen aan de bomen, slow food en heel veel groen.

Buitenplaats de Plantage | Vogelenzangseweg 49B – Vogelenzang