Even geduld...

Zoals jullie weten is Friesland één van mijn favoriete provincies van Nederland. In het zuidwesten van Friesland vind je de regio Waterland van Friesland, bekend om de Friese meren, 7 van de Elfsteden en de IJsselmeerkust. Vaak denk je dan gelijk aan watersport en de zomer, maar ook in de winter is het hier prachtig. 8 redenen om ook in de winter naar Waterland van Friesland (op vakantie) te gaan.

1. De Elfstedensfeer

Of er nu wel of geen ijs ligt: alles in Waterland van Friesland is verbonden door water. De Elfsteden, vele schattige dorpen en de Friese meren. Geniet ook in de winter van het water. Naar buiten gaan in de winter om te wandelen, fietsen of misschien wel schaatsen voelt alsof je ontberingen moet doorstaan: net als tijdens de Tocht der Tochten. Opwarmen met warme chocolademelk met een scheutje Berenburg is dan een beloning die je dubbel en dwars hebt verdiend. Lekker in je eigen vakantiehuis of bij een gezellige bed & breakfast.

2. Met het pontje over in de winter

Friesland staat bekend om de vele pontjesroutes die je kunt wandelen of fietsen. Uniek dit jaar is dat er een paar pontjes tot en met eind december in Waterland van Friesland blijven doorvaren. Ze varen elk weekend én in de eerste week van de kerstvakantie elke dag (m.u.v. de feestdagen). Hierdoor kun je veel extra fiets- en wandelroutes volgen. Je maakt onderweg één keer of vaker een oversteek met een veerpont voor € 1,- per persoon. Onderweg warm je op bij de plaatselijke horeca. Breng zeker een bezoek aan ijsboerderij Margje 24 bij Workum. In de winter is dit een heuse chocolademelksalon met chocolademelk in 20 (!) smaken. Gemaakt van melk van eigen koeien uit de naastgelegen boerderij.

Bekijk hier alle winterse pontjesroutes.

3. Wintervaren

Is het water nog vloeibaar? Dan kun je gewoon nog varen in Zuidwest-Friesland. Heerlijk in alle rust en ruimte op het water je hoofd leegmaken. Kies een zonnige dag met weinig wind en huur een sloep bij bijvoorbeeld Rufus aan het water bij Broek of pak een bootje van Greenjoy in Sneek of Easterlittens. Vaar bijvoorbeeld vanuit het dorpje Broek een mooi rondje van 1,5 uur naar Goingarijp en terug naar Rufus aan het water. Thermoskleding aan, thermoskan mee en het genieten kan beginnen. Want in de winter is het heerlijk rustig op het water. En het landschap in Waterland van Friesland lijkt zo uit een boek van Anton Pieck te komen.

Een echte vaarvakantie is ook mogelijk in de winter. Er zijn nog bootverhuurders die in de winter hun luxe jachten verhuren. Zo kun jij je kerstvakantie op je eigen boot vieren op de Friese meren. Laat je goed informeren bij bijvoorbeeld Aquanaut, de Schiffart yachtcharters, Ottenhome Heeg of de Drait yachtcharters. Deze verhuurders geven je de juiste uitleg en een afvaartbrief mee zodat je precies weet waar je kunt aanleggen of bijvoorbeeld tanken. Echt luxe het water op doe je in een echte saunaboot die wordt verhuurd bij de Schiffart yachtcharters. Heerlijk jezelf verwennen in je privé sauna al dobberend over de Friese meren, dat is toch een ultieme droom?

4. Ganzen spotten

Wat weinig mensen weten is dat Waterland van Friesland het ganzen walhalla is. Rond eind september komen er bijna 2 miljoen trekganzen aanvliegen vanuit hun broedgebieden bij Spitsbergen, Nova Zembla, Siberië en Scandinavië. Nergens zijn de omstandigheden zo fijn voor al deze trekganzen als in Zuidwest Friesland. Het geeft een prachtig gezicht al die ganzen in de uitgestrekte weilanden en mais stoppelvelden. Ganzen zie je bijvoorbeeld foerageren rondom de Aldegeaster Brekken en Goïngarijp.

5. Gaasterland verkennen in een oude DAF

In de streek Gaasterland onder in Waterland van Friesland waan je je een beetje in Frankrijk. Het landschap is hier licht glooiend en je bevindt je in de bossen. Het water is altijd dichtbij zodat je ook ineens weer bij het IJsselmeer staat. Wist je dat hier de enige drie kliffen van Nederland te vinden zijn? Je ontdekt het door een mooie route te rijden in een oude DAF die je kunt huren bij Solex verhuur Friesland in Harich. Deze ouderwetse DAF 33 staat bekend als de ‘trutten schudder’, mooi van lelijkheid. Een leuke en ontspannen manier om in de winter Friesland te ontdekken.

6. Winterzwemmen in de Friese meren

Hoe koud ook, winterzwemmen is hot. Het wordt steeds populairder om een frisse duik te nemen in open water. Echt zwemmen is het niet, het is meer een plons in het koude water. Durf je het aan? Het geeft een enorme boost aan je immuunsysteem. Ga wel goed voorbereid op pad en nooit alleen. In Waterland van Friesland kun je vele vakantiehuisjes aan het water huren. Je staat op en begint de dag met een plons. Zo kom je fris en fruitig de dag (en de winter) door!

Lees de tips om te winterzwemmen in de Friese meren.

7. Alpaca knuffelen in wintersfeer

Iedereen kan in deze tijd wel een knuffel gebruiken. In Alpaca World Friesland in Workum krijg je er meerdere van een warme, zachte alpaca. Het zijn heel zachtaardige dieren waar je ook heel rustig van wordt. In december kun je een meet & greet hier doen met een alpaca in wintersferen. Je vergeet even helemaal de wereld om je heen.

8. (Kerstballen) Shoppen in Hindeloopen

Rondlopen in Hindeloopen is alsof je in een openluchtmuseum rondloopt. Ook in de winter de moeite waard. Stap zeker binnen bij de Iekoon Store aan de Buren 19. Je vindt hier Hindelooper stoffen én prachtige met de hand beschilderde (Hindelooper) kerstballen. Bij Bootsma (bij het schaatsmuseum) vind je nog meer kerstballen: handbeschilderd in authentieke Hindelooper stijl. Hindelooper schilderwerk is wereldberoemd. Wanneer je nog meer schilderwerk wilt bekijken, loop je binnen bij Bootsma Hindeloopen of Roosje Hindeloopen.

Leuk weetje: alle dochters van koning Willem Alexander hebben in een Hindelooper tafelstoel van Roosje Hindeloopen gezeten.

Stadswandeling Hindeloopen

Blijven slapen?

Je leest het al, ook in de winter is er meer dan genoeg te zien, doen en ondernemen in Friesland. Blijf gerust een paar dagen slapen. De schilderachtige Elfstedenstadjes zijn het hele jaar door mooi, er zijn leuke koffietentjes om op te warmen en wanneer je een bijzonder plekje hebt om te overnachten vermaak je je ook lekker ‘thuis’ met een stapel boeken na een frisse Friese wandeling.

Deze winterwarme plekjes veroveren gegarandeerd je hart: