Even geduld...

Net als Marleen ga ik voor mijn werk regelmatig op roadtrip door Nederland. De heenreis heel doelgericht, op weg naar het bijzondere plekje waarover ik mag schrijven. Maar op de terugweg negeer ik niet zelden de Tom Tom. Nee, ik keer niet om maar sla gewoon ijskoud linksaf. Het geeft me het gevoel dat het landschap voor me vol verrassingen ligt en ik alles als eerste ga ontdekken. In mijn favoriete top 5 mag zo’n spontane vondst natuurlijk niet ontbreken. Voor 3 van de plekjes hoef ik niet zo ver te reizen; ze liggen gewoon bij mij om de hoek. Ik kom er vaak, maar dat maakt ze voor mij niet minder bijzonder.         

De Mengelmoestuin, Ammerstol

Gelukkig staat er een klein houten groentestalletje op de dijk dat mijn aandacht trok; anders was ik  maar zo voorbij gereden aan De Mengelmoestuin. Vanaf de weg is namelijk niet te zien dat er een biologisch-dynamische tuin van maar liefst 1 hectare schuil gaat achter de rij populieren. Eigenaars Mar en Ger plantten de verschillende akkertjes hier aan op gevoel. Fruitbomen, bloemen en groenten staan er nergens strak op een rij. Het zijn eerder collages; heel inspirerend! Iedere vrijdagmiddag (van 2e paasdag tot eind september) is het hier tijd voor ‘Tuin & Thee’. Mar serveert dan tegen een kleine vergoeding verse plukthee, limonade of sap uit eigen boomgaard. Ook is het (oogst)winkeltje dan open én kun je er struinen naar leuke brocante.

www.mengelmoestuin.com

Tante Pos, Lochem

Voorheen huisde ze in het postkantoor op de Markt, vandaar de naam ‘Tante Pos’. Maar ook op de nieuwe locatie – met zonnig terras – voel ik me thuis bij Jitka Vrijman en de andere ‘tantes’. In de winkel vind je een steeds weer verrassende collectie vintage kleding, woonaccessoires en hebbedingen. Alles is er tweedehands en wordt ingebracht door klanten die een percentage van de ‘winst’ krijgen. Maar ik kocht er ook handgemaakte kussens, dekens, tassen en sieraden van lokale en regionale ontwerpers. Binnen of buiten geniet je er van (veels te) lekkere taarten bij koffie en thee en lunch je met een homemade tosti of seizoenssoepje.

www.facebook.com/jitka.vrijman

Bloemenatelier Han Fokkink, Lochem

Een dag zonder bloemen is voor mij niet compleet; de vazen moeten altijd gevuld! Favoriet is Bloemenatelier Han Fokkink, waar je door de bloemen de winkel niet meer ziet. En zo hoort het een bloemenzaak ook te zijn, vind ik. De emmers staan er vol seizoensbloemen; geen dertien in een dozijn types maar bijzondere soorten en wilde schoonheden als dille, kievitsbloemen, vergeet-mij-nietjes en heerlijk geurende lathyrus. De bloemenmeisjes maken er natuurlijke boeketten en kransen van. Ze verkopen er ook mooi design van het merk Dutz; mondgeblazen glaswerk en kaarsen in frisse kleuren.

www.bloemenatelierhanfokkink.nl

The Fine Store, Den Haag

Voor mijn werk interview ik regelmatig jonge ontwerpers met een eigen label. Zo ook de zussen Eveline en Marianne Maat van By Mölle. Ze maken onder meer prachtig  woontextiel, zoals plaids van geweven, gerecyclede spijkerbroeken. Eveline opende vorige jaar in Den Haag The Fine Store, waar je naast de producten van By Mölle nog veel meer natuurlijke woonaccessoires en meubels vindt. De porseleinen vazen van Nienke van de Pol bijvoorbeeld en de vogelkaarten van Maartje van den Noort. De gedempte kleuren, het natuurlijke karakter en de ambachtelijke oorsprong is wat alle spullen hier verbindt.

www.facebook.com/thefinestore

Landgoed Hackfort, Vorden

(foto: Ellen Grootes)

Als kind kwam ik er al vaak en misschien is Landgoed Hackfort daarom voor mij één van de mooiste plekjes van ons land. Hoewel… telkens als ik er vrienden mee naartoe sleep, zijn ze minstens zo enthousiast. Sinds de opening van brasserie De Keuken van Hackfort kun je een landgoedwandeling hier beginnen of besluiten met een hapje en drankje. Je kijkt er uit over de Hof van Hackfort; een moestuin waar je U tegen zegt. De borders van de groentebedden zijn ingezaaid met rijen bonte bloemen; prachtig! Als je hier een salade bestelt, wandelt de chef-kok even later de tuin in om de ingrediënten voor je te oogsten. Verser kan niet!

www.natuurmonumenten.nl/hackfort en http://www.keukenvanhackfort.nl