Even geduld...

Fietsen of wandelen in een mooie omgeving en dan ook een gezonde maaltijd bij elkaar scharrelen? Met Foodwalks wordt natuurbeleving dagelijkse kost en verandert zevenblad van tuinmansverdriet in keukengeluk. Een tip voor een heerlijke wandeling in de Betuwe, waarbij je onderweg je ingrediënten bij elkaar verzameld voor de lunch.

Moestuinieren, een droom en nachtmerrie

Er zijn van die dingen in het leven die een grote glimlach op je gezicht toveren en tegelijkertijd een diepe frons veroorzaken. Voor mij is dat moestuinieren. Het hebben van een moestuin is zowel een grote droom als nachtmerrie. Het lijkt me heerlijk om altijd een extra krop sla bij de hand te hebben zodat er zonder moeite een paar onverwachte gasten gezellig aan kunnen schuiven. En alles natuurlijk onbespoten en vers, want alleen het beste is goed genoeg voor mijn schatjes! Maar aan de andere kant: uren onkruid wieden (inclusief last van je rug en knieën), slakken en van die zwarte randen onder je nagels, daar gruwel ik dan weer van.
V2FybW9lcyBMZW50IC0gNA==V2FybW9lcyBMZW50IC0gMTA=

Natuur biedt uitkomst

Maar zoals bij zoveel ‘problemen’ biedt de natuur uitkomst. Want wist je dat een flinke wandeling je niet alleen een gezonde blos op je wangen bezorgt maar ook een heerlijke maaltijd op kan leveren?! Verse, gezonde ingrediënten in overvloed en dat zonder enige moeite. Dat klinkt toch als muziek in de oren?! Op Foodwalks.nl worden culinaire hoogstandjes gekoppeld aan mooie wandel – en fietsroutes. Terwijl je geniet van een mooi landschap pluk je een voorgerecht uit de berm. En ingrediënten voor de soep vind je in het bos of de duinen. Ontbrekende onderdelen koop je bij dat leuke stalletje langs de weg of het landgoed waar je toch langs fietst. Deze adressen staan ook op de site die gemaakt is op initiatief van LandschappenNL en Stichting wAarde, om van natuurbeleving weer dagelijkse kost te maken.
V2FybW9lcyBMZW50IC0gMTE=V2FybW9lcyBMZW50IC0gMg==

Warmoes in de Betuwe

Ik koos voor de fietsroute ‘Fietsen langs Betuws groen en fruit’. Deze route begint in Nijmegen en de eerste stop is de historische tuinderij Warmoes in Lent. Trotse oude fruitbomen met dikke stammen strooien uitbundig hun bloesem de omliggende nieuw woonwijken in. Als lokkertje naar deze fijne plek waar historie en traditie naadloos overlopen in het hier en nu. Jongeren die hier stage lopen, maken ouderen wegwijs in de kas waarna ze gezamenlijk in het zonnetje genieten van een boterham. Iedereen is hier welkom. Om mee te helpen in de tuin of om stilletjes onder een boom te genieten van deze groene oase. Het is hier zo fijn dat het bijna moeilijk is om weer op de fiets te stappen om de route te vervolgen. Gelukkig begin je hier niet alleen. Ook op de terugweg kom je langs deze mooie plek. Alle tijd dus om ontbrekende ingrediënten te halen in de winkel. Of om even uit te blazen in het tuincafé.
Rm9vZHdhbGsgTGVudCAtIDQ=

Zevenblad in je salade

Hoe verder in het jaar des te meer er te plukken valt langs deze route. Maar in het voorjaar kies ik voor fris jong zevenblad wat in overvloed te vinden is in de berm. En hoewel het door zijn woekerende eigenschap ook wel tuinmansverdriet wordt genoemd, vind ik het door de frisse peterselie-achtige smaak eigenlijk gewoon ultiem keukengeluk! Wat je met spinazie kunt, maak je ook met zevenblad. Salade, dressing of pesto, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik maak er een dressing van voor een heerlijke aardappelsalade van jonge krieltjes en de in de wijde omtrek beroemde zalm van Doornik.

Zalm van Doornik

Doornik is een landgoed verscholen achter een Betuwse dijk, in de buurt van Bemmel. Tien jaar geleden kreeg Peen Cnossen hier van een bevriende visser een partijtje zalm. Op goed geluk toverde hij de kasten waar vroeger de paardrijspullen van de kinderen hingen, om tot rookovens. Hij marineerde de vis met passie en controleerde ze vervolgens met liefde ieder kwartier. Een schot in de roos, bleek later. Inmiddels weten naast particulieren ook restaurants uit de wijde omtrek hem te vinden. Peen zit in het zonnetje voor de rookschuur hout te hakken als hij zijn geheim vertelt. De vis wordt koud gerookt. De temperatuur in de kasten, waar ze zij aan zij hangen, mag niet hoger zijn dan 35 graden. Het 40 uur durende proces luistert nauw. Een windvlaag die de rook wegtrekt kan het bijvoorbeeld wel met een uur verlengen. Maar het belangrijkste is dat hij vis rookt omdat hij het leuk vindt. En die passie, dat proef je!
V2FybW9lcyBMZW50IC0gMQ==

Lees ook deze tips voor de paden op met koffiestop





Ontdek ook deze plekjes: