Even geduld...

Een bijzonder uitje? Klim naar het licht in Haarlem. Een spannende klim door de KoepelKathedraal in Haarlem wordt beloond met het mooiste uitzicht van Nederland, op 60 meter hoogte.

De Notre-Dame van Nederland

Weet jij waar de vijf mooiste kathedralen ter wereld staan? Ik help je een beetje op weg. In deze top vijf staan onder andere de fameuze Sagrada Familia in Barcelona, de wereldberoemde Sacré-Coeur in Parijs, de indrukwekkende Westminster Cathedral in Londen en meesterwerk van art deco de Basiliek van Koekelberg in Brussel. Klinkende namen! Maar die vijfde… verrassing: die staat dus gewoon aan de Leidsevaart in Haarlem, Noord-Holland! Deze imposante KoepelKathedraal staat in het rijtje van belangrijkste kerken ter wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. Zeg maar gewoon de Notre-Dame van Nederland!

De grote kathedraal in Haarlem is een van de vijf mooiste van EuropaIndrukwekkende kathedraal met ronde top

Klim naar het licht

Om te vieren dat de KoepelKathedraal na een restauratie van jaren zowel van binnen als buiten mooier is dan ooit, is er iets bijzonders bedacht: ‘Klim naar het licht’. Tussen de twee machtige torens van de kathedraal hangt op 60 meter hoogte een tijdelijke loopbrug. En vanaf dat punt heb je het allermooiste uitzicht van Nederland! Ga je mee omhoog?

Tussen de twee torens van de KoepelKathedraal is een luchtbrug gemaakt.

Spannende klim in de KoepelKathedraal

Voordat je kunt genieten van het uitzicht moet er natuurlijk eerst geklommen worden. Dat doe je in etappes via de torens van de kathedraal. De klim geeft je een uniek kijkje achter de schermen van de kathedraal en brengt je op plekken die normaal niet toegankelijk zijn. De klim start in het slakkenhuis, een spiraalvormig trappenhuis en onwijs instaproof! Vergeet dus vooral niet omhoog te kijken vóór je op de eerste trede stapt. Via de prachtige koepel gaat het kruip-door-sluip-door over donkere zolders en gewelven en door smalle deurtjes. Het is niet alleen het uitzicht dat deze ‘Klim naar het licht’ zo speciaal maakt maar vooral ook de klim er naar toe. Onderweg passeer je de drie enorme klokken van de kerk. Heel bijzonder om die van dichtbij te zien!

Klim naar het licht via het slakkenhuis van de Koepel Kathedraal, een indrukwekkende wenteltrap. Zicht op de koepel van de kathedraalDe koepel aan de binnenzijde van de kathedraal

Het mooiste uitzicht

En dan ben je boven en kun je eigenlijk alleen nog maar ademloos genieten van het prachtige uitzicht. Dit is echt een bijzondere plek! Vanaf de loopbrug tussen de torens heb je een fantastisch uitzicht over Haarlem en omgeving. Terwijl de wind door mijn haren waait zie ik bossen, duinen en de zee. Bij IJmuiden vaart een cruiseschip en vliegtuigen vliegen af en aan. Het lijkt bijna alsof je de verkeerstoren van Schiphol kunt aanraken. Ik zie de watertoren van Overveen en plaatsen als Alkmaar, Amsterdam en Leiden. In de verte zie ik de toren van Wormer, mijn eigen woonplaats! Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Dit is genieten en ik ben blij dat we op deze manier het feestje van de kathedraal mee kunnen vieren.

Meisje met blonde paardenstart en gele regenjas kijkt uit over Haarlem Luchtbrug bovenop de kathedraal met meisje in gele regenjas Uitzicht over Haarlem met Madurodam effect Stralende Ellen met dochter, in de wind bij het uitzichtspunt op de kathedraal Uitzicht vanaf de Bavo kerk in Haarlem, over de stad

Wat handig is om te weten:

‘Klim naar het licht’ is een aanrader voor jong en oud. Voor locals en toeristen, maar zeker ook als je niet uit de buurt komt en bijvoorbeeld een dagje gaat winkelen in Haarlem. Per klim en op de loopbrug is maximaal plek voor 45 personen. Het is daarom aan te raden om je bezoek van tevoren te plannen. Zo ben je er zeker van dat je de klim kunt maken op het tijdstip dat jou het beste uit komt. Tickets online zijn voordeliger dan aan de kassa. Er is géén lift bij de ‘Klim naar het licht’ dus goed ter been zijn is een voorwaarde om de klim te maken. Zorg ook voor goede schoenen (geen teenslippers) en comfortabele kleding.

Wat: ‘Klim naar het licht’, een spectaculaire klim wordt beloond met het mooiste uitzicht van Nederland
Waar: Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem oftewel de KoepelKathedraal, Leidesevaart 146, Haarlem
Wanneer: van 1 mei t/m eind oktober 2019
Prijs: Ticket online € 7,50 voor een bezoek in de maand mei (early birds), € 8,50 vanaf 1 juni. € 4,00 kinderen 6 t/m 12 jaar, € 1,00 kinderen t/m 5 jaar.
Kinderen: welkom vanaf circa 4 jaar
Bereikbaarheid: De KoepelKathedraal ligt op loopafstand van het centrum van Haarlem. Bij de kathedraal is het betaald parkeren. Parkeren bij winkelcentrum Plaza West aan de Westerstraat is gratis. Vanaf hier is het circa 5 minuten lopen naar de kathedraal.

Meer informatie www.klimnaarhetlicht.nl

 

Ontdek ook deze plekjes: