Even geduld...

In historisch Brugge en haar groene Ommeland vind je de perfecte mix tussen stad en groen, dus ga er ’s op uit deze lente! Zie hoe de stad uit haar winterslaap ontwaakt, geniet op een terrasje van de eerste zonnestralen, ga fietsen met de wind door je haren… De leukste dingen om te doen in stad en land, onze tips:

1. Brugge – Werelderfgoed UNESCO

De binnenstad van Brugge is in z’n geheel als werelderfgoed van UNESCO erkend. Wanneer je dwaalt langs alle historische gevels, kloosters, kerken en poorten dan begrijp je direct waarom. Maak een boottocht over de grachten, fotografeer de Rozenhoedkaai en beklim de Belforttoren. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht.

2. Sanseveria Bagelsalon

Ontbijtbagels, bagels voor de lunch, met speculoospasta… In de Sanseveria Bagelsalon serveren ze deze Amerikaanse broodjes (maar ook koffie, homemade quiches & veel zoets) in een uniek vintage huiskamerconcept. Een koekoeksklok, bloemenservies, de sanseveria’s in de vensterbank. Heel gezellig en daarom ook heel gewild. Reserveren is aangeraden!

3. Het Begijnhof

Het Begijnhof is net een dorp binnen de stad. Dit hofje met z’n frisse witte geveltjes was vroeger de woonplaats van de ‘begijntjes’, alleenstaande vrouwen die deel uitmaakten van de kerk. In de lente kleuren de grasperken in het Begijnhof geel van alle narcissen. Fijn om even tussendoor te wandelen.

4. Chocoladehoofdstad

Chocolade genoeg in België, maar Brugge is echt om je vingers bij af te likken. Met meer dan 50 chocolatiers en een chocolademuseum wordt de stad ook wel dé chocoladehoofdstad van het land genoemd. Alleen dat is al ’n reden om een bezoek te plannen, toch?

5. Biken door Brugge

Spring op de fiets en verken de stad vanaf je tweewieler, met of zonder stadsgids. Over de kasseien rijd je (een beetje hobbelend) langs het beste van Brugge. Ook heel leuk: fietsen langs de Vaart naar Damme, één van de meest pittoreske stadjes van België. Uitpuffen doe je er op een terrasje op de Markt of aan het water.

Ontdek ook de omgeving van Brugge

Brugge is een kleine stad. Na een weekendje slenteren langs cultureel erfgoed is het erg leuk je te laten verrassen door een stukje België buiten Brugge: het Brugse Ommeland. Het groene Ommeland met z’n tientallen kastelen en abdijen, kanalen en dijken, dorpjes en stadjes. Zo tof voor een combinatie met de stad! Helemaal als je gebruik maakt van deze tips:

6. Toeren in een Fiat 500

Kies voor een originele manier en ga toeren in een oude Fiat van Vintagetours 500. Rijd door polders, langs vaarten, kastelen, landgoederen en dorpjes met kinderkopjes en witte gevels. Een mooie aanvulling op je stedentrip!

In een kleine, oude Fiat 500 (in wit, blauw, rood, zelfs roze!) toer je door het hele Ommeland. Een gids wijst je de weg, jij en de andere deelnemers volgen. Dit is tof! Via de Brugse straten vol met kinderkopjes rij je door polders en langs vaarten naar het historische stadje Damme of het polderdorp Oostkerke met z’n mooie, witte gevels. Allebei heel leuk voor een terrasje, een wandeling en wat historie!

7. Hoevepicknick

Hmm, wat is leuker dan een heerlijke picknick in de lentezon? In het hele Brugse Ommeland bieden inmiddels vier boerenfamilies een hoevepicknick aan: een picknickmand vol 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dikke plakken honingcake, eigengemaakte confituur, een lekkere salade. Opeten kan gewoon bij de boer of neem je mandje mee naar de romantische kasteeltuin van Loppem.

8. Fietsen langs de leukste adresjes

Heerlijk fietsen door het groen, de wind door je haren… Het Brugse Ommeland is een fantastische regio om te doorkruisen met de fiets! Je fietst er vlotjes van het ene fietsknooppunt naar het andere. Leuke tip is het handige boekje ‘100% Brugse Ommeland’ met 10 suggestieroutes en geheimtips voor originele lokale adresjes en hotspots. Een gratis exemplaar is af te halen bij een van de Diensten voor Toerisme.

9. Kastelen en abdijen

Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Je vindt er meer dan 100 kastelen en authentieke abdijen die nog tot en met november extra in de kijker worden gezet. Zo zijn er exclusieve kasteelopenstellingen, intieme concerten, speciale erfgoedwandelingen en proeverijtjes van abdijbieren.

10. Blijf slapen!

Combineer je stedentrip naar Brugge met een paar dagen Brugse Ommeland en blijf slapen om het beste uit je trip te halen.

  • B&B La Suite – Gaat liefde voor jou door de maag? Overnacht bij deze exclusieve B&B in de stad en reserveer een plekje bij het bijbehorende restaurant Sans Cravate.
  • B&B de Weide Wereld – een wereldse B&B op fietsafstand van de stad.
  • Hoeve de Steenoven – Langs de vaart bij Damme ligt B&B de Steenoven. Een oase van rust nabij gezelligheid.

(fotografie Brugge: @Visit Vlaanderen)

Ontdek ook deze plekjes: