Even geduld...

Stel je eens voor; een typisch Hollands polderlandschap met smalle dijken, sloten, ophaalbruggetjes en uitgestrekte weilanden met koeien. Midden in dat mooie landschap liggen idyllische dorpjes met oud-Hollandse houten huizen. Er is veel te doen in deze afwisselende streek; Laag Holland genaamd. Via fietspontjes bereik je de weidse polders, wandel- en klompenpaden leiden je door gras- en langs Waterland. Het mooist zie je dit stukje Nederland vanaf het water. Het geluid van kabbelend water en ruisend riet, de rust op het water, de zonsondergang boven de weilanden… Een ding is zeker; op een boot is genieten het sleutelwoord. We tippen je de 3 leukste manieren om Laag Holland vanaf het water te bewonderen. (Er-)VAAR! 

Per fluisterbootje – Theetuin Overleek

Midden in de polders, net buiten Monnickendam, ligt Theetuin Overleek. Een slingerend landweggetje brengt me bij dit pareltje, waar ik blij en blijer word bij elke stap die ik zet. De gekleurde houten stoeltjes op de veranda, het terras in het gras, de bootjes in het water, het met krijtjes op de muur geschreven taartaanbod, grootmoeders servies en dan die geur van versgebakken taart… Hier wil ik zijn en blijven! Je komt hier niet alleen voor thee met taartjes, maar ook om een fluisterbootje te huren. Er zijn bootjes te huur voor 5, 10 en zelfs 25 personen. In 1,5 uur vaar je op en neer naar het pittoreske Broek in Waterland, verdubbel je de uren dan pik je ook Zuiderwoude en Monnickendam mee. Maak je er een dagje uit van dan kun je zelfs naar Holysloot varen (doen!). Kies je voor een van de langere opties, reserveer er dan een picknickmand bij. Leuk en lekker!

Rmx1aXN0ZXJib290amUgdmFuYWYgVGhlZXR1aW4gT3ZlcmxlZWs=

High tea reserveren of fluisterbootje huren? Theetuin Overleek

Vanaf een woonboot – Humpy Dumpy

Langs een decor van oud-Hollandse huizen rijd ik naar Oostknollendam, een rustig dorp onder de rook van Amsterdam. Net buiten het dorp ligt op een zijtak van de Zaan de woonboot van Leonora. Hip, licht en sfeervol, dat is het eerste dat in me opkomt wanneer ik aan boord ga van dit 6-persoons vakantiehuis op het water. Grote ramen bieden een prachtig uitzicht over het water en de aangrenzende weilanden. Leonora heeft de basis van de woonboot wit gehouden, moderne meubels met bontgekleurde kussens, mooie vazen en levendige schilderijen. De sfeer in de woonkamer wordt bepaald door de lange houten eettafel met daarboven verschillende lampenkappen, van riet tot wit kant. Op de slaapkamers stoere houten bedden met een fleurige sprei en behang van Pip aan de wand. Hier wil je maar één ding; deinen, dobberen en mijmeren. 

Woonboot Humpy Dumpy

Vanaf een zeilschip – Loungeklipper

Dat ik je aanraad om Laag Holland vanaf het water te bewonderen is niet voor niets. Op het water vergeet je alles om je heen, kom je los van alle dagelijkse beslommeringen. Kies het ruime sop, voel de wind door je haren, staar over het water… Heerlijk!

Het liefst doe je dit in stijl op een van de klippers van Loungeklipper; traditionele zeilschepen, omgetoverd tot hippe zeilboten. Je komt al in de stemming wanneer je door de straatjes van Monnickendam naar de haven wandelt. Eenmaal aan boord ben je weg, verkocht! Meezeilen mag, luieren aan dek ook. Zeil over het IJsselmeer, naar Marken en/of Volendam of besluit nergens aan te meren en alleen maar voor de wind te gaan… Het wordt nog mooier als je de lounge en slaapplekken aan boord ziet. Plan maar vast een weekendje vrij in je agenda, dit wil je! 

Zeilen met familie, vrienden of collega's? Trouwen op een boot? Loungeklipper.nl

Praktische informatie:

Laag Holland is de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar; een karakteristiek stukje Holland. Een bezoekje brengen aan deze regio in Noord-Holland?