Even geduld...

Ons lage landje bestaat ten noorden van Amsterdam uit een typisch Hollands polderlandschap met smalle dijken, sloten, ophaalbruggetjes en uitgestrekte weilanden met koeien. Midden in dat mooie landschap liggen idyllische dorpjes met oud-Hollandse houten huizen. Ontdek deze afwisselende streek vanaf het water met een van deze 5 water(-sport)activiteiten. 

Via fietspontjes bereik je de weidse polders, wandel- en klompenpaden leiden je door gras- en langs Waterland. Maar het mooist zie je dit stukje Nederland vanaf het water. Het geluid van kabbelend water en ruisend riet, de rust op het water, de zonsondergang boven de weilanden… Een ding is zeker; te water is genieten het sleutelwoord. We tippen je de 5 leukste manieren om Laag Holland vanaf het water te bewonderen. (Er-)VAAR! 

1. Per fluisterbootje – Theetuin Overleek

Midden in de polders, net buiten Monnickendam, ligt Theetuin Overleek. Een slingerend landweggetje brengt me bij dit pareltje, waar ik blij en blijer word bij elke stap die ik zet. De gekleurde houten stoeltjes op de veranda, het terras in het gras, de bootjes in het water, het met krijtjes op de muur geschreven taartaanbod, grootmoeders servies en dan die geur van versgebakken taart… Hier wil ik zijn en blijven! Je komt hier niet alleen voor thee met taartjes, maar ook om een fluisterbootje te huren. Er zijn bootjes te huur voor 5, 10 en zelfs 25 personen. In 1,5 uur vaar je op en neer naar het pittoreske Broek in Waterland, verdubbel je de uren dan pik je ook Zuiderwoude en Monnickendam mee. Maak je er een dagje uit van dan kun je zelfs naar Holysloot varen (doen!). Kies je voor een van de langere opties, reserveer er dan een picknickmand bij. Leuk en lekker!

High tea reserveren of fluisterbootje huren? Theetuin Overleek

Stoeltjes in de gras onder de bloesemboemen

2. Vanaf een zeilschip – Loungeklipper

Dat ik je aanraad om Laag Holland vanaf het water te bewonderen is niet voor niets. Op het water vergeet je alles om je heen, kom je los van alle dagelijkse beslommeringen. Kies het ruime sop, voel de wind door je haren, staar over het water… Heerlijk!

Het liefst doe je dit in stijl op een van de klippers van Loungeklipper; traditionele zeilschepen, omgetoverd tot hippe zeilboten. Je komt al in de stemming wanneer je door de straatjes van Monnickendam naar de haven wandelt. Eenmaal aan boord ben je weg, verkocht! Meezeilen mag, luieren aan dek ook. Zeil over het IJsselmeer, naar Marken en/of Volendam of besluit nergens aan te meren en alleen maar voor de wind te gaan… Het wordt nog mooier als je de lounge en slaapplekken aan boord ziet. Plan maar vast een weekendje vrij in je agenda, dit wil je!

3. Stand Up Paddling – IkSUP Schermer

Helemaal hip: SUPpen. Mocht je niet weten wat SUPpen is: rechtop staand peddelen op een board, een speciaal SUP board, breder en stabieler dan een surfplank. SUPpen is ontspannend, maar vergt inspanning. Staande op je board ‘vaar’ je door de waterrijke polders van bijvoorbeeld Broek in Waterland. Af en toe even bukken voor een bruggetje, genieten van het uitzicht, de wind door je haren voelen en peddelen maar. IkSUP Schermer organiseert vanuit de Eilandspolder op verschillende locaties lessen en tochten. Een korte introductie en je bent klaar om te gaan. Neem gerust je hond mee!

Een groepje met SUP op het water in Broek in Waterland

4. Met adrenaline kick – RIB varen

Nog nooit gehoord van RIB varen? Met een supersnelle speedboot/powerboat scheur je over het water, een adrenaline kick gegarandeerd. Vanuit de haven van Volendam of Monnickendam maak je een tocht over het IJsselmeer waarbij hard varen en keihard varen worden afgewisseld. Uiteraard krijg je een zwemvest aan.

5. Vanuit een kano – Wetlandsafari

Misschien wel de meest rustgevende optie van alle 5: een Wetlandsafari. Vanuit Amsterdam worden er kanosafari’s georganiseerd door het achterland van onze hoofdstad. Peddel in Canadese kano’s op je gemak door de wetlands en de natuurgebieden tussen Broek in Waterland (een van de mooiste dorpjes van ons land) en Landsmeer. Passeer het pittoreske Watergang (met restaurant Dijks) en laat de rust op je inwerken.

Kano's aan een steiger tijdens wetlandsafari

Handig om te weten:

Laag Holland is de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar; een karakteristiek stukje Holland. Een bezoekje brengen aan deze regio in Noord-Holland? We hebben al onze informatie en artikelen over de regio verzameld.

Kijk voor meer informatie over Laag Holland. 

Ontdek ook deze plekjes:
Ook leuk om te lezen:
3x bijzonder overnachten in Laag Holland Hollandser wordt het niet: Laag Holland! Deze streek heeft veel te bieden, een dag is tekort. Blijf slapen op een bijzonder overnachtingsadres. Marleen Eropuit: actief ontspannen in Laag Holland Zin in een ontspannen dagje uit? De regio Laag Holland, ten noorden van Amsterdam, is verrassend veelzijdig. Ga fietsen, wandelen... Marleen Laag Holland: 3x uit eten ten noorden van A’dam In de polders van Laag Holland, ten noorden van Amsterdam, liggen drie goede en trendy restaurants verstopt. Ontdek ze snel! Marleen Eropuit: Hop on Hop off door Laag Holland Speel jij wel eens toerist in eigen land? Ik ging een dagje 'over the top' door vanuit Amsterdam de Hop on Hop off bus te nemen. Nieuwsgierig? Marleen Eropuit: Edam en de Zaanse Schans Leuk dagje uit in Nederland? Ga eropuit in Laag Holland en ontdek de Zaanse Schans en Edam net even anders. Hoe? Lees het snel! Marleen Broek in Waterland, het mooiste dorp van Nederland? In Laag Holland, net boven Amsterdam, ligt het mooiste dorp van Nederland: Broek in Waterland. Een idylle omringd door water en weilanden. Marleen Eropuit: Fietsen langs de leukste theehuizen in Laag Holland Spring op de fiets en rijdt door typisch Hollandse landschappen langs de leukste theehuizen in Laag Holland. Een bijzonder dagje uit. Marleen Ontdek: Werelderfgoed UNESCO de Beemster De Beemster in Noord-Holland is een beschermd gebied. Het is een uniek voorbeeld van hoe we in Nederland land hebben drooggelegd. Ontdek de leukste tips! Marleen