Even geduld...

‘Ken je de B van Vlissingen?’, is het eerste wat onze stadsgids vraagt aan het begin van de stadswandeling. ‘Die staat voor de Bus naar Middelburg, je wilt hier namelijk zo snel mogelijk weg’, vervolgt hij lachend. ‘Maar ook voor de B van boulevard, kenmerkend voor de stad. The place to be op zondag, wanneer de bevolking van Vlissingen loopt te flaneren’.

Ik grinnik. De woorden van onze stadsgids sluiten aan bij meerdere opmerkingen die ik krijg wanneer ik aankondig naar Vlissingen te gaan: ‘Wat heb je daar nu te zoeken?’. Ik laat me niet afschrikken en ontdek dat Vlissingen meer te bieden heeft dan menigeen verwacht. Wil je deze stad aan zee leren kennen én waarderen, dan zijn een stadswandeling met gids en een bezoek aan het MuZEEum onmisbaar. De stad heeft zo’n rijke historie, daar loop je aan voorbij als je niet weet waar te zoeken, kijken en welke verhalen er de ronde gaan. Ontdek de stad aan de hand van deze tips.

Tip 1: Stadswandeling met gids door Vlissingen

Met een stadsgids, gereserveerd via VVV Vlissingen, gaan we op pad. ‘Ik laat je plekjes zien die zelfs de inwoners van de stad niet kennen’, zegt Ton die jarenlang in de stad gewerkt heeft en elk hoekje en gaatje kent. Eerlijk is eerlijk, er zijn stukken Vlissingen die geen schoonheidsprijs verdienen. De niet al te charmante winkelstraat laten we voor wat het is. Vlakbij ontdekken we het eerste bijzondere plekje van de stad: de Zeemanserve, een hofje opgericht door Cornelia Quak voor de zeemansweduwen. Midden in de stad ligt deze oase van rust, waar je niets hoort van de geluiden van de straten om je heen.

De stad is rijk aan verhalen blijkt al snel. Niet alleen over het verleden waarin zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter een hoofdrol speelde, de VOC en de 2e Wereldoorlog maar ook over het recente verleden. Over hoe de Schelde de inrichting van de stad bepaalt, over de groene en de strand boulevard, verborgen hofjes, Dobberende Dozen om in te wonen, de scheepvaart en het leven aan zee. We ontdekken ‘gedenklampjes’ op de Oude Markt en dat zoenen bij het standbeeld van Michiel de Ruyter bepaalde of je voor elkaar bestemd was.

Hoewel het een groot deel van de wandeling regent, is het niet alleen maar grijs en grauw in de stad. Verspreid in het centrum zien we (historische) gevels in alle kleuren van de regenboog. Het verhaal gaat dat een kapitein die op Curaçao had gevaren, de kleuren in Willemstad zo gezellig en vrolijk vond, dat hij thuis in Vlissingen ook zijn gevel kleur gaf. Hoewel het stadsbestuur verhaal kwam halen, was er geen bewijs te vinden dat het niet mocht.

Al wandelend over de Groene Boulevard kijken we uit over de Schelde en over de jachthaven aan de Nieuwendijk. Ook hier bepalen de kleurrijke gevels het stadsbeeld, met als belangrijkste eyecatchers de gevels van het MuZEEum. Hoe leuk zal het hier ook zijn op een mooie zomerdag met al die bootjes in de haven en terrassen op de kade.

Stadswandeling Vlissingen – Oudemarkt 45, 4381 ER Vlissingen
Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je 2x per dag aansluiten voor een stadswandeling, max. groepsgrootte 20 personen.

Tip 2: Bezoek het MuZEEum

Zo dicht bij zee en met zo’n rijke geschiedenis moet je het Zeeuws maritiem muZEEum zeker bezoeken, een mooie aanvulling op de stadswandeling. Niet voor niets is dit museum al meerdere keren verkozen tot het leukste uitje van Zeeland (ANWB). Verspreid over een aantal pakhuizen, het Lampsinshuis en een modern entreegebouw vind je een bijzondere collectie met (gebruiks-)voorwerpen, schilderijen, landkaarten en verhalen uit de maritieme geschiedenis van Zeeland. Indrukwekkende vondsten uit een VOC schip, verhalen over zeehelden en gouden dagen. Onderweg naar het torentje van het Lampsinhuis op de 4e verdieping (waar we het uitzicht bewonderen) passeer je het open depot, met tal van voorwerpen die normaal gesproken verborgen blijven voor je.

Kijk ook even goed naar de bouw van de verschillende ruimtes. Een deel van de stoere balkenconstructie in de pakhuizen is gemaakt van scheepsmasten en de wand van het entreegebouw is bedekt met restanten van een scheepsromp. In het torentje van het Lampsinhuis zit nog de originele houten roos, waaronder gesprekken werden gevoerd die niet openbaar gemaakt mochten worden. Je kunt hier bijna voelen hoe het leven in Vlissingen er eeuwen geleden aan toe ging. Heb je nog een geheim te delen, doe het hier!

Zeeuws maritiem muZEEum – Nieuwendijk 11, 4381BV Vlissingen
Geopend: van di t/m zo 10-17 uur, tijdens schoolvakanties ook op maand
Kazematten: Van april t/m oktober zijn ook De Kazematten (verdedigingswerk in de haven) te bezoeken met je museumkaartje.
Tip: Wil je alles uit je bezoek aan het MuZEEum halen, laat je begeleiden door een van de gidsen van het museum. De boeiende verhalen nemen je mee op reis door de tijd.

Tip 3: Logeren en dineren bij Zandpaviljoen Pier 7

Een Bijzonder Plekje om te logeren in Vlissingen maakt je stedentrip compleet. Zandpaviljoen Pier 7 is zo’n plekje. Hier slaap je namelijk óp het strand, onder de boulevard. Als dat niet uniek is! Dichter bij zee kun je niet logeren.

Pier 7 heeft slechts 7 Beachrooms, in verschillende maten. Van 2-persoons Beachroom en Beachroom deluxe tot een Family Beachroom voor maar liefst 5 volwassenen. De kamers zijn luxe en eigentijds ingericht. Doordat de kamers onder de boulevard gebouwd zijn, in de betonnen constructie, heb je nauwelijks ramen. De glazen deur is tegelijkertijd je raam met uitzicht op zee. Vanaf je eigen terrasje met ligstoelen en loungebank heb je het mooiste uitzicht. Zie je het al voor je, ‘s avonds hier op je privé terras de zon in de zee zien zakken? Eerste rang! En dat is niet alles. Je ziet hier de grootste zeeschepen vlak voor je neus voorbij varen. Indrukwekkend!

In je kamer heb je een keukenblokje met koffie-/thee voorzieningen, een koelkast en een magnetron. Je kookt hier geen uitgebreide maaltijden, maar dat hoeft ook niet. Daarvoor is er het paviljoen van Pier 7, met restaurant en groot terras op het strand en in het zand. Op de kaart voor ieder wat wils en uiteraard ook de vangst van de week. Zeezicht krijg je er bij.

Zandpaviljoen Pier 7 – Boulevard Evertsen 1, 4382 AG Vlissingen
Geopend: 365 dagen per jaar
Prijs: vanaf € 120,- per nacht excl. ontbijt

Tip 4: Lekkere adressen in Vlissingen

Uiteraard hebben we, naast Pier 7, nog een paar lekkere & leuke adressen voor je ontdekt in de stad. Maak een tussenstop bij een van deze adressen, voor een koffie met lekkers, een lunch of het diner. Mijn top 3:

  • La Bella Cucina – welkom voor al het lekkers uit Italië. Een cappuccino met Cannoli, een goed belegd broodje met Italiaanse vleeswaren, een picknickmand voor op het strand… En dat niet alleen, ook voor een cadeautje, lekkers, keukenaccessoires, servies van Rice, olijfolie en delicatessen loop je hier binnen. Of reserveer een plekje bij een van de workshops: pasta of risotto maken, een compleet Italiaans diner… Bella! La Bella Cucina – Walstraat 25, 4381ED Vlissingen. Geopend: maandag t/m zaterdag
  • A Boire – ligt op een van de leukste locaties in de stad, aan de jachthaven. Vanuit de serre kijk je uit op de zeilboten, in de zomer is het terras een favoriete plek. À Boire is geopend vanaf 16.00 uur, voor een borrel of het diner. ‘Een huiskamer buiten de deur voor een borrel, een babbel of een goed gevuld bord’. À Boire – Nieuwendijk 17, 4381 BV Vlissingen
    Geopend: donderdag t/m maandag
  • Sintjacobscafé – koffie, thee & wijnbar; een fijne plek op de Oude Markt. Zo’n plek waar je maar zo een paar uur bent. Ouderwets gezellig, knus en warm. Je begint met koffie met huisgemaakte taart en eindigt met een borrel met fingerfood of een goed gevulde borrelplank. De plek op de Markt is ook leuk, alleen al om het uitzicht op de kerkhuisjes. Sintjacobscafé – Oude Markt 22, 4381 ES Vlissingen. Geopend: woensdag t/m zondag

Enthousiast geworden?

Zeeland is een veelzijdige provincie. Een stedentrip Vlissingen, fietsen langs de kust, shoppen in Middelburg, uitwaaien bij Zoutelande of flaneren door Domburg; een weekendje of vakantie naar Zeeland is altijd een goed idee, in elk jaargetijde. Meer tips vind je:





Ontdek ook deze plekjes: