Even geduld...

Leuven is leuk! Pak je fiets (of huur er eentje) en trap met ons mee langs de meest toffe plekjes van de stad. Na afloop drinken we uiteraard ’n pintje aan de langste toog van Europa!

Tussenstopje 1: de Kruidtuin!

Fijne hoekjes, zomerbloemen, kwetterende vogels, verliefde (bruids)paartjes, wat een vrolijk begin van Leuven! Deze oudste botanische tuin van België werd oorspronkelijk aangelegd voor de universitaire studenten geneeskunde van de stad, maar is vandaag de dag voor iedereen toegankelijk. Parkeer de fietsen op de parking bij de toegangspoort en doe ’n rondje door het groen!

Kapucijnervoer 30, Leuven

Tussenstopje 2: een taartje bij Koffie & Staal

Een goeie kop koffie en een heerlijk stuk zelfgemaakte Griekse yoghurttaart in een stylish verantwoorde omgeving, daar hadden we zin in zeg! Naast veel lekkers, verkopen ze hier ook veel leuks: meubeltjes en sieraden van staal. Wat een toffe combi!

Andere aanraders in deze straat vol boetiekjes en delicatessenzaakjes: PLEK (binnenhuisshop, diy-atelier en workshopruimte in een), Minimals (leuk voor je kids!), LIV (tof voor fashionista’s) en Patisserie Zuut (voor de lekkerste pralinekes, ligt officieel aan de Vismarkt).

Mechelsestraat 140, Leuven

Tussenstopje 3: heerlijke rust in het Groot Begijnhof

Hier ontsnap je aan de drukte van alledag: wát een betoverend stukje rust in dit stadje in de stad. Pleintjes, parken, tuinen en straatjes, allemaal in traditioneel zandsteen en heel fotogeniek 😉 Het begijnhof (de naam zegt het al) werd vroeger bewoond door honderden begijnen, tegenwoordig is het ’t woonerf van studenten, professoren en medewerkers van de Katholieke Universiteit van Leuven. En het is UNESCO werelderfgoed, iets om trots op te zijn!

Schapenstraat, Leuven

Tussenstopje 4: het binnentuintje van Sara’s

Tof voor de lunch! Scandinavisch en minimalistisch, veel licht, leuke zitjes (zelfs een koertje!) en lekker eten: dik belegde boterhammen, slaatjes, muffins… Allemaal huisgemaakt, net als Sara’s verschillende ice tea’s. Hmm!

Bogaardenstraat 24, Leuven

Tussenstopje 5: de witte huisjes van het Klein Begijnhof

Het kleine zusje van (of het broertje), maar net zo mooi en rustig. En die huisjes! De ongeveer dertig charmante geveltjes in Vlaamse stijl zijn allemaal beschermd monument. Sober, want de begijntjes in dit hof hadden minder middelen dan die in het Groot Begijnhof, maar echt prachtig. Wit en lichtblauw, ik hou van jou!

Halfmaartstraat, Leuven

Tussenstopje 6: een ijsjesboot!

Een ijsjesboot? Daar willen we heen! Dus hup, op de pedalen richting Leuven’s nieuwste wijk De Vaartkom: groen, veel water, hip & creatief. Van alleen natuurlijke ingrediënten worden op de boot de meest heerlijke smaakjes gemaakt. Wij gingen voor de combi rode biet, gember en framboos. Verrassend lekker! Leuk voor een feestje: het is ook mogelijk ijs voor thuis te kopen, bestellen kan op de boot.

Andere leuke hotspots in De Vaartkom: Noordoever (pure foodstore), inLevel5 (duurzame kleding, accessoires en verzorgingsproducten), De Hoorn (voor een lekker pintje), Thelma Coffee and Design (koffie, design en fashion) en het Victor Broosplein, aan het Openbaar Entrepot voor de Kunsten.

Leuvense Vaart, De Vaartkom

Tussenstopje 7: when in Leuven…

Leuven is een echte bierstad. De 50.000 studenten in de stad proosten er graag op al het leuks van Leuven. Wij ook! Op een van de vele, gezellige terrasjes op de Oude Markt (de langste toog van Europa, aldus de Leuvenaren) drinken we ’n pintje in de zon. Met zicht op het prachtige stadhuis met z’n rijk versierde gotische gevel. Santé!

Na je bierproeverijtje kun je op loopafstand van de Oude Markt trouwens lekker eten bij een van de vele restaurants in het Muntstraatje, dé culinaire hoofdstraat van Leuven. Aanrader is het hippe, Italiaanse Baracca (met de ingang aan de Tiensestraat) waar je kleine gerechtjes en pizza’s kunt delen. Reserveren op voorhand is wel aangewezen!

Oude Markt, Leuven

Slapen in hartje stad

Voor al het leuks van Leuven is een dagje echt te kort. Wij bleven daarom slapen in een van de drie kamers van Lodging At 8, een bijzondere B&B in hartje stad. Eigenaar Steven vertelt je met een stadsplannetje in de hand graag waar de must-sees van Leuven zijn en serveert ’s ochtends een fijn ontbijt aan een lange, houten tafel. Dat smaakt, want van fietsen krijg je honger.

Praktische informatie over Lodging At 8:

Waar? Weldadigheidsstraat 8, 3000 Leuven
Handig! Parkeren in de buurt van de accommodatie is heel gemakkelijk, met de leenfietsen van de B&B ga je richting centrum.
Prijs: Vanaf €99 voor twee personen per nacht.