Even geduld...

Zon, zee en strand zijn wat het eerste in mij opkomt wanneer ik denk aan Zeeland. In de zomer en in het voorjaar was ik al vaker een weekend of langer in het heerlijke Zeeuwse, maar nog niet eerder in de winter. Groot was de verrassing van een weekend in winters Middelburg, een prachtig stadje in Charles Dickens sferen.

Niet missen in Middelburg!

In plaats van de auto kozen we dit weekend eens voor de trein om in de hoofdstad van Zeeland te komen. Prima verbinding naar de rest van Nederland en een hele relaxte manier van reizen. Vanaf het NS station loop je zó de stad in en door de compactheid van het centrum is vrijwel alles binnen een half uurtje te belopen. Wij startten ons weekendje weg met een lekkere koffie mét Zeeuwse bolus in de brasserie van de Drvkkerij, die goede koffie met een boekenwinkel combineert.
Drvkkerij – Markt 51, Middelburg

Op naar Abdijtoren de Lange Jan! We beklimmen 207 treden en worden beloond met een super uitzicht rondom, ondanks het mistige weer. De andere Zeeuwse eilanden kunnen we weliswaar niet zien, maar de vele lichtjes van Middelburg gehuld in flarden nevel doen bijna feeëriek aan.
De Lange Jan –  Onder de toren 1, Middelburg

Alles te voet

Als we terug slenteren richting de winkelstraatjes van Middelburg, valt ons oog op de wel héle leuke winkelpui van InMiddels. Binnen blijkt InMiddels nóg leuker met een gebundelde winkel met vintage woonspullen, kleurrijke of juist zwart-witte kinderkleding, posters en kaarten waar je vrolijk van wordt en nog veel meer leuks. Er zit ook een kapper, je kunt er sporten, een werkruimte huren en een massage boeken. En, heel prettig als je net een 90 meter hoge toren hebt beklommen, je kunt er zalig lunchen!
InMiddels – Lange Delft 127, Middelburg

’s Middags staat er een stadswandeling op het programma. Onze gids Magda vertelt vol enthousiasme over het rijke verleden van Middelburg: meer dan 1100 monumenten telt deze stad, ooit de tweede VOC-stad na Amsterdam. Vele historische gebouwen zijn ’historiserend’ opgebouwd, nadat de binnenstad werd gebombardeerd in WOII. Oftewel: ‘nieuw naar oud model’.

’s Avonds lekker eten doen we bij ZenC: Zeeuws en Culinair. De kok hier heeft lef! Hij combineert niet voor de hand liggende ingrediënten en mixt ietwat vreemde smaken die bijzonder goed samen blijken te gaan. Een aanrader!
Zenc – Markt 21, Middelburg

Bijzondere B&B in de stad

Waren we al onder de indruk van dit te leuke stadje, we stromen echt over als we onze B&B zien. B&B ’t Poorthuys is een plaatje. Het historische pand en de inrichting zijn geweldig, maar wat deze B&B echt af maakt, zijn eigenaren Peter en Simon. Deze heren weten je op en top thuis en relaxt te laten voelen. De inrichting is in de categorie Wonen Landelijke Stijl, smaakvol sober, maar deze weken lekker kersterig met lampjes, kransen, strikken en glitters… fijn! We slapen in kamer Den Haag. Aan kamernummers doen Peter en Simon niet: ‘Je bent overal al een nummer.’ De kamers dragen de namen van de steden waar de eigenaren zelf hebben gewoond.

B&B ’t Poorthuys – Koepoortstraat 10, Middelburg

Historische wijnroute

Na een heerlijk ontbijt in de B&B (mét Zeeuwse bolus natuurlijk weer) doen we de historische wijnroute. De wandeling leidt langs prachtige monumentale plaatsen die Middelburg als historische wijnstad belichten. Ondertussen duiken we af en toe een van de vele pittoreske steegjes in die de stad rijk is. De huizen en pleintjes lijken zo uit een Anton Pieck-tafereeltje te komen.

Zeeuws Museum

Wil je het Zeeuws Museum bezoeken, neem er dan de tijd voor. De afwisseling in het museum is zo groot, dat het nooit verveelt. Er is een striptease van Zeeuwse klederdracht, enorme historische wandtapijten, projecten over oude handambachten en nog veel meer. De tijdelijke tentoonstelling laat de wondere insectenwereld van Johannes Goedaert zien. Freek Vonk zou er jaloers op zijn. Maar voor mij het mooiste waren de wonderkamers op zolder: Wunderkammers met de wereld in het klein.

En verder…

Lunchen deden we bij de Vriendschap met Belgisch brood met makreel en salade. De Vriendschap heeft tijdens Middelburg Winterstad een gezellig winterterras, vlak bij de schaatsbaan en met uitzicht op het mooie stadhuis. Met zijn schapenvellen, lichtjes en vuurkorven een meer dan prima plek om te vertoeven in de wintermaanden.
De Vriendschap – Markt 75, Middelburg

Nog even tijd om te winkelen bij Indistrieel. In de grote loftachtige winkel komen vintage, industrieel en Indiaas samen in de meubels, woonaccessoires en hebbedingetjes. Je komt er ogen en oren te kort, zo leuk zijn de spulletjes hier. Ook leuk: Si-Sa-Soep, met hippe, Scandinavische kleding en accessoires.
Indistrieel – Lange Geere 26, Middelburg
Si-Sa-Soep – Langeviele 81, Middelburg

Winters Middelburg

Winters Middelburg, wat hebben we van je genoten! Alle moois en lekkers zit op loopafstand van elkaar, zonder dat je er meteen je wandelschoenen voor aan hoeft te trekken. Een klein stadje met een geweldige sfeer en dito mensen. Wij komen zeker nog eens terug!

Praktische informatie:

Middelburg Winterstad, met ijsbaan, winterrassen, proeverijen en leuke evenementen, duurt nog tot en met 15 januari. Bekijk op Middelburg Winterstad wat er de komende weken op het programma staat.