Even geduld...

De stad Leiden wordt ook wel eens gekscherend het ‘Venetië van het westen’ genoemd. In de stad vind je maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels en rondom deze Stad van Ontdekkingen liggen verschillende plassen en meren, waarvan de bekende Kagerplassen en het Braassemermeer om de hoek liggen. Aan de kleinere (recreatie-)plassen liggen de leukste plekjes voor een dagje terras. Ontdek deze tips in de Streek van Verrassingen: 5x terras aan de plas.

Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer

Er is een plek hier niet ver vandaan… waar je eet en drinkt in een kas aan de plas. Aan het Valkenburgse Meer, op fietsafstand van het centrum van Leiden, liggen glazen kassen met daarin Brasserie Buitenhuis. Iedereen een buitenhuis, dat is het idee. Door de ongedwongen sfeer voel je je hier thuis, dat idee is dus goed geslaagd! Of het nu een zomerse stranddag is of een regenachtige winterdag, het is altijd fijn bij Brasserie Buitenhuis. Het grote terras met loungebanken en verschillende zitjes is favoriet op een mooie dag. Eenmaal plaats genomen op het terras vliegen de uren voorbij totdat je je verwondert over de zonsondergang en ontdekt dat het alweer zo laat is… In de winter is een plekje bij de knusse haard the place to be!

Naast al dit leuks heeft Brasserie Buitenhuis een Buitenkantine, met een heel tof foodtruckterras met biertjes, koffie to-go, lekkers om mee te nemen voor op het strand, een snelle hap of…

Iedereen een buitenhuis

En wel heel speciaal: de Strandkas! Heb je iets te vieren, zoek je een bijzonder plekje voor een diner of wil je echt iets speciaals met z’n twee: reserveer een avond in de Strandkas op het strand bij Brasserie Buitenhuis. Speciaal voor de Strandkas is een 4-gangen diner samengesteld, geserveerd door je eigen gastheer die smakelijk weet te vertellen over het eten en het bijpassende wijnarrangement. Ben jij de BOB? Een alcoholvrij drankarrangement wordt op maat geserveerd! Echt even anders en bijzonder lekker. De magische zonsondergang krijg je bij het dessert cadeau!

Brasserie Buitenhuis – J. Pellenbargweg 2, 2235 SP Valkenburg

Como & Co aan het Oosterduinse Meer

Como & Co is al enige tijd ons favoriete terras aan de plas. Het restaurant voelt als een strandpaviljoen. Door de ligging aan het Oosterduinse meer in Noordwijkerhout, maar zeker ook door de beach chairs in het gras, de vlonder met ligstoelen in het water, de picknicktafels verspreid over het terrein…

Ik zal er niet nog meer woorden aan vuil maken, alles bij Como & Co is fijn! In zomer en winter!

Como & Co – Boekhorsterweg 18, 2211 AL Noordwijkerhout

De serre van restaurant Como & Co met gele stoelen en bossen voorjaarsbloemenGezellig zitje bij een haard, twee rotanstoelen en een grote vaas oranje tulpen op tafel

MAMA pop-up restaurant aan het Oosterduinse Meer

MAMA is misschien wel de grootste verrassing van deze 5 tips. Allereerst omdat MAMA niet de moeder maar het jongste zusje is van Como & Co. Ten tweede door de locatie van het pop-up restaurant aan het Oosterduinse meer. Ik kan me voorstellen dat je je bij aankomst zorgen maakt waar je terecht bent gekomen. Wees gerust! Volgt het paadje vanaf de parkeerplaats naar het meer en je ontdekt een super leuk, hip en tof terras aan de plas. Rotan fauteuils, bistro stoeltjes en schoolstoelen in het gras, vintage parasols, lange eettafels op het terras en een keuken met Italiaanse invloeden. Je ziet hier in gedachten ‘di mama’ al in de pannen roeren!

MAMA is dé plek voor koffie met taart, een broodje of salade als lunch, Aperol Spritz in de middagzon en een Italiaans diner in de avond. We zijn fan van deze plek waar de invloed van Como voelbaar is en MAMA toch haar eigen weg gaat!

MAMA – Duinschooten 12, 2211 ZC Noordwijkerhout * DEFINITIEF gesloten * 

Terras de Klink aan de Klinkenbergerplas

Terras de Klink is een pop-up terras, aan de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Met de frisse look & feel waan je je hier even een paar uurtjes op vakantie. Tafels, stoelen en parasols in het gras, loungebanken langs de waterkant, een lekker muziekje erbij en verder niets… Fijn van eenvoud!

Terras de Klink – Klinkenbergerplas, Oegstgeest
(N.B. alleen in juli en augustus geopend, met mooi weer)

Brasserie Meelfabriek de Zijlstroom aan de Zijl

Een beetje een vreemde eend in de bijt, dit terras ligt niet aan een plas, maar aan de Leiderdorpse Zijldijk. Als je met je bootje komt en je vaart een stukje door, dan kom je alsnog op een plas…  als je een stukje doorvaart kom je er wel. Brasserie Meelfabriek Zijlstroom bevindt zich in een oude meelfabriek uit 1916. Een stoer en industrieel pand met een dito interieur. Hoge plafonds, ruige muren, een lichte serre, open haard; elk detail bij Zijlstroom draagt bij aan de bijzondere sfeer. Loop even de tuin in, waar een droom van een tuinhuisje staat, te reserveren voor borrels of een feestelijk diner.

Eten uit eigen tuin

In de eigen moestuin, gebruikt voor de gerechten in het restaurant, staat een romantische kas voor een privédiner voor twee.

Brasserie Meelfabriek de Zijlstroom – Zijldijk 28, 2352 AB Leiderdorp

Op zoek naar meer inspiratie?

Bekijk alle tips voor een vakantie in Zuid-Holland

Ontdek ook deze plekjes: