Even geduld...

Al jaren bezoek ik Bijzonder Plekje heel trouw. Het is zo’n fijne site. Niet alleen om concreet op zoek te gaan naar een leuk adres, maar ook voor een flinke dosis inspiratie. Toen Marleen mij vroeg om mijn top 5 te delen was ik mega vereerd. Natuurlijk wil ik dat!

Er is alleen één probleem. Zoveel mooie plekken die ik wil delen, dus dat wordt kiezen. Ik besluit om grotendeels bij mijn geliefde provincie te blijven. Daarom in Zeeland een plekje waar je geweldig lekker eet, één waar je fijn zit met een goede kop koffie en een te lief huisje waar je slaapt als een roosje. Ik verloor mijn hart aan Bretagne dus het plekje wat ik daar ontdekte mag ook niet ontbreken in mijn top 5. Als laatste neem ik jullie mee naar Gelderland, om ondergedompeld te worden in de wereld van luxe en wellness.

1. Lief Huisje Zeeland

Het liefste en schattigste huisje staat in een dorp of beter gezegd gehucht van een paar huizen en midden op het Zeeuws-Vlaamse platteland aan een dijkje met uitzicht op de weilanden en akkers. Ik was op slag verliefd op het witte poppenhuisje met een tuin vol bloemen en een bad op pootjes. Er is een fijne woonkamer, met een goede bank. Ook staan overal kaarsen zodat je het tijdens een heel regenachtig weekend of op donkere avonden gezellig kan maken. Lief Huisje Zeeland heeft een keuken waar je prima heerlijke maaltjes bereidt en een grote kast voor mooi serviesgoed, potten en pannen waarmee je de tafel leuk dekt. Slapen doe je boven in de nok met een waanzinnig uitzicht.

Voorzijde van een wit vakantiehuisje tussen de bloeiende planten

2. Expresszo in Middelburg

Er gaat geen dag voorbij dat ik de dag start met een cappuccino. Goede sterke espresso, niet te veel maar ook zeker niet te weinig melk en goed lobbig geklopte melk die bijna op slagroom lijkt qua structuur. Bij Expresszo weten de barista’s precies hoe het hoort. Ik doop Expresszo dan ook tot mijn favoriete espressobar of all times. Gelegen aan een schattig pleintje met een terras waar je in de zomer uitstekend in de zon zit om een hele ochtend koffie te leuten. Binnen is het in de winter behaaglijk warm. Zoek een fijn hoekje en neem plaats een de kleine houten tafeltjes. Zodra je binnenstapt ruik je de geur van verse koffie en hoor je de koffiebonenmaler zijn werk doen om iedereen van verse koffie te voorzien. Bestel bij je koffie een lekker stuk taart of een tosti gemaakt van Brood van Menno.

3. Kint & Co in Paal

Dit is wel één van de meest bijzondere restaurants waar ik ooit geweest ben. Al jaren stond het op mijn bucketlist om bij Kint & Co in Paal op zondagmiddag te genieten van een slowfood lunch. Voor wie Paal niet kent, Paal ligt op Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde en vlakbij Het Verdronken Land van Saeftinghe. Het dorpje is slechts een paar straten groot. Het pand van het restaurant is echt prachtig. Van binnen en van buiten. Het restaurant heeft een rode kamer en een blauwe kamer. De rode kamer voelt warm aan. Knal rode muren, een groot hert aan de muur, kunstwerken en houten tafeltjes en stoelen. De blauwe kamer is fris. huiselijk en gezellig. Een grote schouw met een kachel en een prachtige bos bloemen. Eigenlijk gaat het natuurlijk vooral om het eten. Bijzondere gerechtjes, met lokale en seizoensproducten. Elk hapje wat we nemen is puur genieten. Er liggen geen liflafjes, takjes en druppeltjes op je bord. What you see is what you get. Eén van mijn favorieten tijdens de lunch was een flan van prei met Oosterscheldepaling.

4. Le Petit Poisson Vert

Nog nooit ging ik op vakantie naar Frankrijk. Tot ik op internet Le Petit Poisson Vert leerde kennen. Een vintage caravan en een mooie gîte in Zuid-Bretagne. Ook op dit plekje was ik op slag verliefd. Naast mijn lover heb ik een hoop liefdes, dat merk je wel. Le Petit Poisson Vert ligt in het dorp Plouhinec. Vlakbij is het prachtige weidse en rustige strand. Een perfect dorpje als uitvalsbasis om de hele omgeving te verkennen. De bouw is typisch Bretons, de kozijnen in die mooie hemelblauwe kleur geverfd en een ontzettend groene en landelijke omgeving. Wij sliepen in de Cosy Caravan. Ik ben geen kampeerder, maar dit is gewoon geweldig. Het gevoel van buiten leven, maar met net even wat meer comfort. De caravan is een vintage exemplaar uit 1969, met alles wat je nodig hebt. Een badkamertje van hout naast de caravan, een klein keukentje, een groot en fijn bed, een zithoek en een voortent met een eettafel die wordt opgevrolijkt door een vaasje met bloemen uit eigen tuin. Ben je met je kinderen? Dan huur je er een klein koepeltentje voor in de tuin bij. Is een caravan niets voor jou maar lijkt Le Petit Poisson Vert je geweldig? Boek dan gewoon de gîte. Net even wat meer luxe, maar ook in die prachtige tuin en super ingericht. Voor wie geen zin heeft om zelf te koken is de table d’hotes een aanrader.

5. Love Bubbles

Dit is de ultieme get a way voor love birds en newly weds. Op een prachtig landgoed in Lochem heb je verschillende Love Bubbles waar je je even afsluit van de buitenwereld en enkel geniet van elkaar, luxe en wellness. Een mysterieus gangetje, vol met kaarsjes, leidt je naar The Original Love Bubble. Het ruikt er naar wierook, het is er lekker warm en er klinkt relaxte muziek uit de speakers. Midden in de kamer staat een groot hemelbed voor de open haard. The Original Bubble heeft alle wellnessfaciliteiten die je je maar wenst. Een sauna, Turks stoombad, twee stortdouches en een hartvormig bubbelbad. Ontbijten en dineren doe je voor het knisperende haardvuur op het hemelbed. Naast The Original Bubble is er ook nog The Lotus Bubble. Deze bubble ligt verscholen tussen de bomen aan de rand van het landgoed. Qua vorm heeft het wat weg van huisjes die je ook ziet op Bali of in Thailand. Eigenlijk is de Lotus niet te vergelijken met The Original Bubble. Bij The Lotus ben je meer buiten. De hot tub op de veranda en de sauna in het weiland zijn allebei hout gestookt. De oerman of oervrouw die graag een fikkie pookt wordt hier heel gelukkig. Ook The Lotus is uitgerust met een heerlijk bubbelbad en een fijne open haard. Slapen doe je in de nok, met een prachtig uitzicht op het weiland met de grazende oerkoeien en rond huppelende konijntjes.

Ontdek ook deze huisjes met hot tub

Meer lezen over de ontdekkingen van Stefanie? Bezoek haar foodblog Little Spoon.